- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Ingelegde Komkommer

Ingelegde komkommer, ook wel ingemaakte komkommer genoemd, is een fantastisch lekker maar o zo simpele bijgerecht dat je vrijwel overal bij kunt serveren. Ideaal voor bij (pittige) Aziatische gerechten maar ook tijdens een barbecue of wat dacht je van gewoon ‘zo’ of wat plakjes op een broodje belegd met bijvoorbeeld wat kaas of hummus, heerlijk. Snel gemaakt en lekker lang houdbaar in je koelkast mits afgesloten in een bakje of weckpot (dat serveert ook meteen leuk). Naar horen zeggen kun je dit zelfs circa een maand bewaren in je koelkast maar daar kan ik je helaas geen garantie opgeven want bij mij is dit binnen een dag of 2 á 3 wel op; zo lekker is ingelegde komkommer!

Ingelegde komkommer is een recept waarmee je volop kunt variëren door verschillende kruiden toe te voegen en het geheel kunt aanpassen naar je eigen smaak. Het is lekker fris door de komkommer en heeft een goede verhouding tussen het zure (azijn) en het zoete (suiker) maar ook een heel licht pittige ondertoon tenzij je natuurlijk voor extra pittig gaat en de hoeveelheden rode peper of gemalen chili aanpast, dat is aan jou. Zo, al veel te veel tekst voor zo’n lekker makkelijk gerechtje dus hup! de keuken in 😉

Wat heb je nodig voor 1 ruime kom ingelegde komkommer:

Bereidingstijd: 10 minuten (+ 1 nacht in de koelkast)

Hoe je ingelegde komkommer maakt:

1. Was de komkommer even in koud water af. Je kunt de komkommer schillen als je dat wil; zelf doe ik dat meestal niet. Je kunt ook een deel schillen dwz een reepje wel een reepje niet (om en om) zodat er een leuk patroon ontstaat hierbij kun je kiezen wat je zelf wil. Snij de komkommer in dunne plakjes en leg deze in een ruime kom.

2. Snipper de kleine rode ui (of een halve grote) fijn en als je rode peper gebruik verwijder je de zaadlijsten en snij je een 1/2 rode peper in dunne ringetjes. Je kunt i.p.v. rode peper namelijk ook kiezen voor 1/2 tl gemalen chili. Doe de ui en de rode peper (of gemalen chili) bij de komkommer.

3. Voeg 100 ml azijn, 100 ml water, 3 el suiker en 1/2 tl citroensap toe. De komkommer moet nu net onder ‘water’ staan (zo niet voeg je nog een heel klein beetje water toe). Breng op smaak met (versgemalen) zwarte peper.

4. Meng dit goed door elkaar en doe het in een weckpot of afgesloten bak en zet dit minimaal 1 nachtje in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken en het suiker oplost.

Eet smakelijk!