- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Indonesische Maiskoekjes (frikadel djagoeng)

Indonesische Maiskoekjes (frikadel djagoeng).  Heerlijke krokante koekjes van mais. Makkelijk om te maken en lekker dat ze zijn! Tijdens mijn vakantie naar Indonesië kon ik echt geen genoeg krijgen van deze heerlijke frikadel djagoeng zoals ze, ze daar noemen.

Als ik iets heb geleerd tijdens vakantie in Indonesië over de Indonesische keuken is het wel dat er niets, maar dan ook niets verloren gaat. Is er een beetje groenten over dan maken we Gado Gado of Petjil. Mais over? Dan maak je Indonesische maiskoekjes genaamd Frikadel Djagoeng. Heerlijk vind ik ze en ik heb er dan ook flink wat gegeten in Indonesië.  Ze zijn makkelijk te maken én vrijwel iedereen zal ze lekker vinden. Een prima bijgerecht voor een rijsttafeltje of als groenten bij saté & rijst bijvoorbeeld.

Bahasa Indonesia

Ik vind het altijd leuk als ik op vakantie ben in een ander land wat woordjes te leren en de taal een beetje te begrijpen. Goedemorgen, goedemiddag, bedankt… enfin je kent het wel. Dat lukt me ook prima maar qua gerechten en schrijfwijze kom ik er alleen niet helemaal uit als het om de Indonesische taal (Bahasa Indonesia) gaat.

Verwarring

Één gerecht kan namelijk meerdere namen hebben maar ook meerdere schrijfwijzen. Neem nu deze Indonesische maiskoekjes, zo ver ik weet is de naam in het Indonesisch, frikadel djagoeng (ook geschreven als djagung). Frikadel (niet te verwarren met de frikaNdel) is juist weer een vleesgerecht, een soort gehaktbal. Het gerecht frikadel djagoeng waar we het vandaag over hebben heeft niets te maken met gehakt, het zit er simpelweg niet in. Verwarrend vind ik het en als iemand het aan mij kan uitleggen dan graag 🙂 . Lekker zijn deze maiskoekjes wel en ik noem ze voor het gemak ook gewoon Indonesische Maiskoekjes, wel zo makkelijk 😉 .

Toelichting Ingrediënten 

Voor het maken van deze, overigens heerlijke, Indonesische maiskoekjes heb je wel wat ingrediënten nodig. Niet heel veel en de meeste zul je wel in huis hebben. Wat je misschien niet in standaard in huis hebt zijn de kruiden en/ of de kemirinoten en daarom zal ik ze even toelichten.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen korianderzaad. Zelf ben ik vaak niet dol op verse koriander in recepten (te overheersend) maar ketoembar is zachter qua smaak. Verkrijgbaar in de meeste supermarkten.
Koenjit wordt gemaakt van de wortel van de kurkumaplant. Verkrijgbaar in de supermarkt als Koenjit maar ook als kurkuma en geelwortel (komt op hetzelfde neer).
Kemirienoten deze nootjes kun je zien op bovenstaande foto en zijn helaas meestal niet verkrijgbaar in de supermarkt. Hiervoor kun je het beste even langs de toko. De nootjes zijn rauw licht giftig waardoor je deze altijd warm moet bereiden voor je ze gaat eten (dus niet snoepen van de rauwe nootjes 😉 ). Zelf pof ik ze dan ook altijd even in de oven maar als ze tijdens de bereiding van een gerecht goed verwarmd worden is dit niet per se noodzakelijk. De kemirienoten geven een lekkere, hartige en volle smaak aan de maiskoekjes. Je kunt dit recept ook prima maken zonder de kemirienoten maar ze geven wel een extra lekkere smaak aan de maiskoekjes dus mocht je ze kunnen vinden gebruik ze dan zeker!


Het recept voor Indonesische Maiskoekjes (Frikadel Djagoeng):

Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 15 minuten | Totale bereidingstijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 8 á 10 maiskoekjes

Wat heb je nodig voor Indonesische maiskoekjes (ingrediënten):

Hoe je Indonesische maiskoekjes maakt:

  1. Verwarm de oven op 160 graden. Doe de kemirienoot 10 minuten in de oven om de noot te “poffen” zoals dat heet. Maal de noot daarna fijn in de keukenmachine.
  2. Voeg de helft van de maiskorrels toe aan de fijngemalen kemirienoot. Hierbij doe je de knoflook en de bosui. Dit pulseer je een paar keer. Voeg dan de kruiden, bloem, ei en kokos toe en pulseer elke keer als je iets nieuws toevoegt. Schep alles even om met een lepel en als het beslag iets te dik is voeg je er nog één of twee eetlepels water aan toe.
  3. Roer de overgebleven maiskorrels met de lepel door het beslag.
  4. Verhit ruim zonnebloemolie in een koekenpan. Neem een eetlepel van het beslag en doe dit in de pan. Druk het beslag iets aan zodat je de vorm van een koekje krijgt en bak om en om goudbruin. Zet het vuur niet te hoog dan kunnen de koekjes namelijk snel verbranden. Herhaal dit tot je beslag op is en laat de gebakken koekjes even uitlekken op keukenpapier voor je ze gaat serveren. Eet smakelijk!