- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes, hoe kon ik dit recept nou nog niet op mijn blog hebben? Misschien ook maar goed, want jongens, deze koekjes zijn lekker!!! Je kunt er bijna niet vanaf blijven. Een krokant randje en een goede, iets taaie binnenkant. Precies zoals een echt havermoutkoekje moet zijn.

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag van een volger, Christina, via Facebook of ik het recept had voor mueslikoeken zoals die van de bakker. Met cranberry en nootjes. Die vond ze zo lekker en wilde ze graag zelf maken. Ik kreeg een foto toegestuurd en een uitgebreide beschrijving. Leuk dacht ik, daar ga ik mee aan de slag.

Vergelijkend warenonderzoek met koekjes

Maar… je kunt eigenlijk niet van start gaan als je de koekjes niet zelf hebt kunnen proeven. In het kader van vergelijkend warenonderzoek, zullen we maar zeggen, kocht ik de koekjes. Bij de bakker op de markt. Hij noemde ze havermoutkoekjes en verkocht ze in verschillende smaken. Naturel (dus zonder cranberry en nootjes) en een versie met chocolade. Uiteraard koos ik voor degene met cranberry en nootjes. Vriendlief ging voor die met chocolade en Lotte kreeg een soepstengel 😉 . Na 1 hap snapte ik het verzoek van Christina. Wat een fan-tas-tisch lekkere koek!

Havermoutkoekjes met cranberry

Een paar dagen later na heel, heel veel recepten gelezen te hebben dook ik de keuken in om de koekjes uit te gaan proberen. Ik werkte een idee uit en begon voorzichtig met kleine hoeveelheden. Al toen ik ze uit de oven haalde was ik aangenaam verrast. Wat een heerlijke geur! Na 1 hap was ik weer verkocht, dit waren ze. Precies die lekkere koeken zoals bij de bakker. Ik noem ze havermoutkoeken net als bij mijn bakker, maar mueslikoeken kan natuurlijk ook. Vandaag dit recept voor Christina en natuurlijk ook voor jou, want deze koeken wil je maken! Mocht je nou zelf een verzoekje hebben voor een bepaald recept, laat het me gerust weten. Ik ga er graag mee aan de slag, vind ik leuk 😀 .


Het recept voor havermoutkoekjes:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 24

Wat heb je nodig voor havermoutkoekjes (ingrediënten):

Hoe maak je havermoutkoekjes:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng de boter, suiker en de basterdsuiker met een handmixer in enkele minuten luchtig.
 3. Voeg het ei samen met het vanille extract toe en mix dit even kort mee.
 4. Voeg dan de bloem, kaneel, bakpoeder, baking soda en het zout toe en mix dit ook even kort door elkaar.
 5. Tot slot mix je nog even kort de havermout erdoor en daarna schep je de cranberry en pecannoten erdoor.
 6. Maak balletjes te grote van een walnoot en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat, druk iets aan.
  Laat voldoende ruimte tussen de koekjes.
 7. Bak de havermoutkoekjes in ca. 13-15 minuten goudbruin.
 8. Even laten afkoelen en eet smakelijk!
  Bak de koekjes eventueel in delen als ze niet allemaal tegelijk in de oven passen.

Tip: je kunt deze havermoutkoekjes ca. 3-5 dagen bewaren mits goed afgesloten in een koektrommel of bakje.


Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.