- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Gourmetten: wat heb je nodig + (lekkere) tips

Staat gourmetten bij jou op de planning deze kerst? Wist je dat, volgens onderzoek, maar liefst 38% (!) van de Nederlanders dit jaar met kerst gaat gourmetten? Veel hè?! Vandaag geef ik je last-minute tips en een compleet overzicht met benodigdheden voor een geslaagd avondje gourmetten.

Je bent niet in de minderheid als je na het afspreken van een avondje gourmetten bij jou thuis denkt, ‘wat heb ik allemaal nodig?’. Gourmetten is ideaal: je hoeft niet te koken, je kunt alles prima voorbereiden, er is voor ieder wat wils en, laten we eerlijk zijn, het is meestal een hele gezellige manier van tafelen. Ik ga je vandaag precies vertellen wat je nodig hebt aan vlees, vis en vega(n). Tips voor lekkere groenten voor op de gourmet of voor erbij. Zalige marinades voor vlees, vis en groenten. Fijne sausjes en nog veel meer…

Tot slot nog een paar lekkere én handige tips. Veel plezier en fijne feestdagen!

Gourmetten: wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je natuurlijk een gourmetstel nodig. Hoewel een grillplaat/ bakplaat ook veel gebruikt wordt tegenwoordig. Voor hoeveel personen deze zijn kun je vaak duidelijk zien, Heb je niet genoeg aan je eigen gourmetstel of bakplaat? Vraag dan even bij vrienden of familie na. Vaak hebben ze er nog wel één te leen voor je. Ga liever voor 2 gourmetstellen of bakplaten dan dat het net niet voldoende is voor iedereen. Onderstaande tips gelden uiteraard ook voor een avondje steengrillen of raclette (niet te verwarren met het Zwitserse gerecht 😉 ) maar dat spreekt denk ik voor zich.

De basis: inventarisatie

First things first. Voor je met een boodschappenlijstje of wat dan ook gaat beginnen, de eerste stap is inventarisatie. Wie komen er? Zijn er (speciale) dieetwensen? Zijn er dingen om rekening mee te houden? Wat is de samenstelling van het gezelschap (alleen volwassenen of juist veel kinderen of een mix)? Maak een lijstje met hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen er mee gaan eten en welke dieetwensen er zijn. Meestal weet je het wel, maar het kan soms wel handig zijn om aan de nieuwe vlam van je broer/ zus/ neef/ nicht/ zwager etc. even na te vragen of je ergens rekening mee moet/ kan houden. Het zou ook zo zonde zijn als jullie als rasechte carnivoren alleen vlees in huis hebben en deze nieuwe vlam veganistisch blijkt te zijn. Kleine moeite om even te vragen, kleine moeite om even rekening mee te houden en zo maak je alle gasten aan tafel blij.

Gourmetten: het boodschappenlijstje

Naast dat je natuurlijk wat lekkere drankjes (fris, bier, wijn etc.) nodig hebt voor bij het gourmetten heb ik een handige checklist voor je gemaakt. Met lekkere ideeën voor alles op de gourmet en voor erbij. Heb je zelf nog lekkere tips of aanvullingen? Laat het weten in de reacties!

Vlees

Als we het hebben over vlees bij en gourmetten is de meest gestelde vraag:

“Hoeveel vlees per persoon voor gourmetten?” 

Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 300-400 gram per persoon. Heb je grote(re) eters, reken dan iets ruimer bijvoorbeeld 400-500 gram per persoon. Zijn er veel (kleine) kinderen in het gezelschap dan kun je iets meer rond de 250-300 gram per persoon gaan zitten.

Vlees voor op de gourmet:

Vis

Vis en schaal- / schelpdieren zijn ook heerlijk voor een avondje gourmetten en een fijne afwisseling.

Vegetarisch & veganistisch

Naast vlees en vis zijn er voldoende vegetarische en zelfs veganistisch opties voor op de gourmet. Kijk ook zeker bij het kopje “groenten” voor nog meer inspiratie.

Groenten

Groenten mogen wat mij betreft niet ontbreken bij een lekkere gourmet. De volgende groenten zijn lekker voor erbij (rauw) én lekker om te bakken:

Sauzen

Sauzen, geen gourmet is compleet zonder 😉 . Naast kant-en-klare sauzen is het ook leuk (en natuurlijk heel lekker) om een of meerdere sauzen zelf te maken. Een paar ideetjes:

Bijgerechten – lekker voor erbij

Lekkers voor erbij. Denk hierbij aan brood(jes), salade, smeerseltjes, rauwe groenten (zie ook groenten):

Dessert

Meestal ga ik na gourmetten voor een lekkere kop koffie, maar er zijn natuurlijk heel veel lekkere toetjes:

Gourmetten: lekkere en handige tips!

Hoe kom je van die gourmet geur in huis af?

Gourmetten is leuk, maar vaak laat het nogal wat luchtjes achter in huis. Hoe kom je daar weer vanaf? Roy Donders heeft dé tip – verwarm in een pannetje een laagje wasverzachter en binnen een minuut of 10 ben je van je vieze luchtjes af. Tip! Vergeet trouwens ook niet het huis even lekker door te luchten – ook al is het even een paar minuutjes omdat het koud is, het helpt.

Meer handige tips kwam ik tegen via Karenz: 6 tips om gourmetlucht uit je huis te krijgen

Wat wil je drinken?

Vergeet niet voldoende drankjes in huis te halen. Wijn, bier en fris spreken voor zich, maar denk er ook aan om een lekkere karaf met water en eventueel wat schijfjes citroen of takjes munt erin op tafel te zetten. Of maak het extra feestelijk door wat cranberry’s, tijm/ rozemarijn en sinaasappel erin te doen.

Veel over na een avondje gourmetten?

Soms kan het zomaar zijn dat je toch veel over hebt. Plan daarom altijd een “restjesavond” of “tapas-avondje” (net hoe je het wilt noemen) na een avond gourmetten. Dan kun je de restjes prima opmaken. Vlees of vis wat de hele avond al op tafel heeft gestaan kun je beter niet terug in de koelkast zetten. Bak het liever direct, laat het vervolgens afkoelen en bewaar het vlees daarna in de koelkast. Mocht je niet heel veel over hebben maak er dan een lekkere kom soep bij. Je kunt ook een lekkere (maaltijd) omelet maken van de restjes.


Foto’s:
Uitgelichte afbeelding: Sara Winter via Shutterstock
Foto kerstdiner: Sebra’s via Shutterstock
Foto raclette pannetjes: Margouillatphot via Shutterstock