Gevulde speculaas. Toch wel echt één van mijn favoriete sinterklaas lekkernijen. Die licht knapperige korst met kruidige smaak door de koek- en speculaaskruiden in combinatie met de zachte, volle smaak van amandelspijs. Mmm, echt heerlijk! Vandaag geef ik je mijn gevulde speculaas recept.
Het is niet helemaal toeval dat dit recept vandaag voor je online staat. Want laat het nou vandaag precies de dag zijn dat Sinterklaas, al dan wel virtueel, zijn landelijke intocht maakt. Helaas dit jaar wederom niet op de ‘gewone’ manier met heel veel blije kinderen op straat. Maar dat laat de pret niet drukken! Wij gaan gewoon, met lekkers uiteraard, op de bank kijken naar de intocht. Jij ook?
Gevulde speculaas recept
Voor mij is gevulde speculaas onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas. Het is nou niet echt ‘goed voor de lijn’, maar dat geldt eigenlijk voor al het lekkers van de Sint. Die bebaarde, gulle man met zijn rode mijter is nou eenmaal een beetje een snaaikont 😉 Maar hoe gezellig is het om een gevulde tafel met allerlei lekkers te maken voor de intocht? Of voor pakjesavond natuurlijk. Als je op zoek bent naar meer zoete lekkernijen voor Sinterklaas, bekijk dan vooral het overzicht met sinterklaas recepten eens.
Zelf gevulde speculaas maken
Dat lijkt misschien heel ingewikkeld door die mooie laagjes. Maar laat je niet afschrikken, want zelf gevulde speculaas maken is eigenlijk heel erg simpel. Je kunt het zelfs heel goed samen met kinderen maken. Lekker samen het deeg kneden en misschien zelfs al wat snoepen van het deeg, heerlijk toch! Het is echt een leuk en goed te doen karweitje. Zo kom je samen helemaal in de sinterklaas-stemming!
Hoe lang kun je gevulde speculaas bewaren?
Met dit gevulde speculaas recept maak je ongeveer 20 kleine stukjes of 9 grote stukken zoals op de foto’s, maar dat zijn beste units kan ik je vertellen. Ik kan me zo voorstellen dat die niet in een middag allemaal opgepeuzeld zijn. Althans, het zou me ook weer niet verbazen, maar dat terzijde 😉 . Gevulde speculaas kun je het beste bewaren in een goed afgesloten trommel op kamertemperatuur, dan blijft het ongeveer een week goed. Misschien zelfs langer, je kunt prima even proeven om te testen of de gevulde speculaas nog goed smaakt. Door de hoeveelheid suiker, zal het niet snel bederven.
Aan de slag!
Genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan met dit gevulde speculaas recept. Ik heb het recept extra eenvoudig gehouden en de amandelspijs niet zelf gemaakt. Maar dat kun je natuurlijk wel doen als je dat wel wilt. Het is helemaal aan jou! Ook kun je nog gaan voor hele amandelen of amandelschaafsel. Met dit basisrecept voor gevulde speculaas zit je in ieder geval helemaal goed.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram amandelspijs
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram roomboter (koud – in stukjes)
- 15 gram koek- en speculaaskruiden
- 4 eetlepels melk
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 2 eieren
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe het zelfrijzend bakmeel, suiker, roomboter, kruiden, melk en snuf zout in een ruime kom en kneed met de hand of stamixer tot een mooi egaal deeg.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Pak in met huishoudfolie en laat even opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Kluts 2 eieren in een kommetje. Brokkel de amandelspijs in een kom en kneed hier 1 ½ geklutst ei door.
- Rol de 2 stukken speculaasdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot 2 gelijke plakken.
- Leg nu 1 plak van het speculaasdeeg in een (ingevette/met bakpapier beklede) bakvorm of (en dat kan ook prima) gewoon op een ovenplaat. Verdeel hierover de amandelspijs. Daarop komt de tweede plak deeg.
- Bestrijk met het resterende geklutste ei en verdeel het amandelschaafsel erover.
- Bak in de oven voor ca. 30-35 minuten. Laat minimaal een half uur afkoelen. Eet smakelijk en een fijne Sinterklaas!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Adrian says:
Eindelijk gemaakt het recept en het is echt lekker en niet moeilijk.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je reactie! Wat leuk om te lezen 🙂
Annemarie Ruitenberg says:
Heerlijk! Heb het vegan gemaakt met andere boter en ei vervangen door sojamelk.
Albertje Boog says:
En hoe maak je spijs?
Kan ik hier in P.T. niet kopen
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
1 op 1 een mengsel van amandelmeel en fijne kristalsuiker, even mengen met wat ei. Heel eenvoudig dus! 🙂
Ann Van Dam says:
gewoon echt lekker, een tractatie vooriedereen!