- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Garnalen spiesjes van de BBQ

Garnalen spiesjes van de BBQ, hiermee heb je zeker een succesnummer tijdens een avondje BBQ-en. Marineren doen we de ochtend (of avond) van te voren en op de dag zelf hoef je ze alleen nog even om en om te grillen op de BBQ en smikkelen maar!

Garnalen en knoflook, een perfecte combinatie. Doe daar nog een frisse tegenhanger zoals citroen bij, wat verse peterselie, olijfolie en naar smaak peper en zout. Een steengoede combi die bij iedereen in de smaak valt. Ook de kleine mensjes kunnen lekker mee smullen. Mocht je er nog een beetje pit willen, voeg dan een halve theelepel chilivlokken toe aan de marinade.

De marinade maken

Zo makkelijk kun je zelf al een heerlijke marinade maken. Het geheim zit hem in het combineren van smaken die bij elkaar passen of elkaar versterken (of juist tegenhangen). Klinkt ingewikkeld misschien maar dat is het helemaal niet. Soms is het juist leuk om een beetje te experimenteren hiermee. Ik geef je vandaag het basisrecept (een heel lekkere, uiteraard 😉 ) maar probeer ook zelf eens te variëren. Heb je bijvoorbeeld een beetje limoen in huis? Gebruik dat. Koriander in plaats van peterselie geeft een hele andere smaaksensatie. Ik ben benieuwd wat jouw variatie is! Laat je het me weten in de reacties? Zo kunnen jullie elkaar maar ook mij inspireren, alleen maar leuk 😀 .

Garnalen of gamba’s

Heel eerlijk, de garnalen die ik heb gebruikt en die je dus ook op de foto ziet waren een beetje aan de kleine kant. Voor het mooie dan. Ik bedoel de spiesjes waren werkelijk waar heerlijk maar omdat de garnaaltjes wat klein zijn moet je er goed bij blijven en ze zeker niet in het midden van de hete BBQ grillen. Ze gaan snel te hard en daarom is het makkelijker om voor iets grotere te gaan. Dat maakt voor het recept verder helemaal niets uit maar gewoon even een tip. Je kunt trouwens voor zowel (grote) garnalen als gamba’s gaan. Met of zonder schil, dat maakt niet uit alleen heb je natuurlijk met schil nog een klein klusje voor jezelf en je tafelgenoten na het grillen 😉

Garnalen spiesjes van de BBQ maken

Spiesjes maken is een ‘makkie’. We maken de spiesjes namelijk alvast voordat we de garnalen gaan marineren. Bijkomend voordeel: je krijgt minder vieze handjes 😉 . Én dan liggen je spiesjes al helemaal klaar in de koelkast en hoef je ze alleen op tafel te zetten vlak voor je gaat BBQ-en. Nog even een kleine tip voor wanneer je houten satéstokjes gebruikt. Week de satéstokjes altijd even van te voren in water. Doe dit door de satéstokjes in een glas te zetten of in een bakje met wat water en ze minimaal een uurtje (liefst langer) te laten weken. Dan verbranden de houten stokjes namelijk niet snel op de BBQ.


Het recept voor garnalen spiesjes van de BBQ:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 10 minuten | Totale tijd: 15 minuten (+ marineren)
Hoeveelheid: 15-20 stokjes (afhankelijk van de grote van de stokjes en de garnalen)

Wat heb je nodig voor garnalen spiesjes van de BBQ (ingrediënten):

Extra: satéprikkers/ stokjes

Hoe maak je garnalen spiesjes van de BBQ:

  1. Zorg ervoor dat wanneer je garnalen of gamba’s uit de diepvries hebt je deze volledig laat ontdooien.
  2. Doe alle ingrediënten (behalve de garnalen/ gamba’s) in een keukenmachine en mix hier de marinade van.
  3. Rijg de garnalen of gamba’s op satéprikkers per 3 of 4 (afhankelijk van hoe groot je stokjes en hoe groot de garnalen/ gamba’s zijn).
  4. Doe deze in een diepe schaal of ruime bak en verdeel hierover de marinade.
  5. Dek de schaal of bak af en zet de garnalen spiesjes voor minimaal 4 uur (of iets langer) in de koelkast zodat de marinade goed kan intrekken.
  6. Grill de spiesjes om en om gaar op de BBQ en eet smakelijk!

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.