- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Frambozen macarons basisrecept

Frambozen macarons oftewel roze macarons met een vulling van botercrème en framboos. Deze Franse lekkernij is echt het proberen waard om eens te maken en het is lang niet zo ingewikkeld om ze te maken als je wellicht zou denken.

Veel mensen denken dat het maken van macarons waanzinnig moeilijk is en eerlijk: heel makkelijk is het niet maar waanzinnig moeilijk ook zeker niet. Wanneer je macarons gaat maken zijn er een aantal belangrijke stappen in het recept waarbij het fout kan gaan en deze ga ik je punt voor punt toelichten.

Wat zijn macarons?

Om te beginnen bij het begin. Wat zijn macarons? Macarons zijn 2 kleine luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een vulling. Ze zijn herkenbaar door een gladde eischaal-achtige bovenkant en een ribbelige bodem (ook wel voetje genoemd). Het beslag bestaat uit opgeklopt eiwit, amandelmeel en (poeder)suiker. Daarnaast kun je nog kleurstof toevoegen zoals ik bij deze frambozen macarons hebben gedaan om ze roze te maken. De vulling kan bestaan uit botercrème, jam, curd, chocopasta, ganache… eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het kan een vulling zijn voor je macarons. Voor deze frambozen macarons heb ik gekozen voor een botercrème met framboos.

Waar moet je op letten als je macarons maakt?

✓ Eiwit stijf kloppen: eiwit stijf kloppen doe je het beste in een vetvrije kom met een niet al te vers ei op kamertemperatuur. Klop de eiwit tot deze stijf is en blijf niet te lang doorkloppen.
✓ Eigenlijk doe ik dit nooit maar voor macarons moet het echt: zeef het amandelmeel en de poedersuiker. Stukjes of kleine brokjes horen namelijk niet in een macaron.
Neem de tijd. Wanneer je in het recept het opgeklopte eiwit combineert met het amandelmeel en de poedersuiker moet je deze rustig door elkaar spatelen. Hier kan namelijk alles mis gaan. Dit klinkt misschien eng maar zodra je de tijd ervoor neemt komt het zeker goed.
✓ Tot slot: ken je oven. Wanneer ik de macarons voor 20 minuten bak op 140 graden worden ze bij mij perfect. Elke oven is anders en de baktijd bij macarons neemt nou eenmaal erg nauw. Probeer desnoods eerst 1 macaron en kijk hoe deze eruit komt. Is de onderkant verkleurd? Dan zou je de temperatuur iets lager kunnen zetten. Is de macaron van binnen nog niet gaar? Dan zet je de temperatuur iets hoger of verleng je de baktijd.

Verder is het een kwestie van: doen! Gewoon proberen en mocht er iets mis gaan? Rome is ook niet op een dag gebouwd en soms is ergens mee aan de slag gaan de best leermethode. Het heeft mij ook even tijd gekost om onderstaand recept zo te krijgen dat de macarons perfect zijn. De ene keer een beetje meer poedersuiker, dan meer amandelmeel en nu uiteindelijk is dit basisrecept echt de perfecte basis om deze heerlijke frambozen macarons mee te maken.


Het recept voor frambozen macarons:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 30 minuten (+ extra tijd om de macarons te laten opstijven)
Hoeveelheid: ca. 16-20 macarons (afhankelijk van hoe groot je de koekjes maakt)

Wat heb je nodig voor frambozen macarons (ingrediënten):

Voor de macarons:

Voor de botercrème:

Hoe maak je frambozen macarons :

  1. Klopt het eiwit stijf en voeg er, zodra het eiwit bijna helemaal stijf is, een snufje zout en de fijne suiker aan toe. Mix tot de eiwitten helemaal stijf zijn.
  2. Zeef de poedersuiker en amandelmeel door een fijne zeef en voeg dit toe aan het eiwit samen met de kleurstof. Spatel dit voorzichtig om tot een glad beslag dat licht begint te glanzen. Spatel je te lang door dan wordt de binnenkant van de macaron hol of breekt de bovenkant. Spatel je te kort dan krijg je geen gladde bovenkant of geen voetje aan de macaron.
  3. Teken kleine rondjes op bakpapier af, dan kun je de macarons straks makkelijker in een gelijke vorm spuiten. Gebruik eventueel een dop of smal borrelglaasje om de rondjes af te tekenen.
  4. Leg het bakpapier alvast op een ovenplaat (je wilt straks niet de macarons moeten verplaatsen) en vul een spuitzak met het beslag. Spuit de macarons op het bakpapier tot het beslag op is. Doe dit eventueel in twee delen indien nodig. Neem een handdoek en laat hier de bakplaat een paar keer op “vallen” zodat overtollige luchtbelletjes uit de macarons gaan.
  5. Laat nu de macarons ongeveer 20 tot 30 minuten opstijven (mag ook iets langer). Je moet met je vinger over de macaron kunnen gaan zonder dat het beslag aan je vingers plakt.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 140 graden en bak daarna de macarons in 20 minuten af. Laat ze daarna volledig afkoelen en je zou ze makkelijk van het bakpapier af moeten krijgen. Plakken ze nog? Dan zijn je macarons niet gaar en moeten ze nog even langer de oven in.
  7. Terwijl de macarons in de oven staan of aan het afkoelen zijn maak je de botercrème. Hiervoor klop je de boter ongeveer 5 minuten lang op met een garde of keukenmachine tot hij wittig van kleur is. Druk de frambozen door een zeef en doe het vocht wat er vanaf komt bij de boter samen met de poedersuiker. Meng door elkaar tot een gladde botercrème.
  8. Pak vervolgens een macaron en spuit met een spuitzak een beetje frambozen botercrème erop en druk het andere deel van de macaron er voorzichtig op. Herhaal tot alle macarons aan elkaar zitten door een beetje botercrème. Eet smakelijk!

De macarons kun je ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.


Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!