- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Flammkuchen met zalm & rucola

Flammkuchen met zalm & rucola. Een heerlijke combinatie. Frisse zure room, vettige, gerookte zalm en knapperige, peperige rucola. A match made in heaven. Lekker voor bij de borrel of als maaltijd met een salade erbij bijvoorbeeld. Flammkuchen kan eigenlijk altijd.

Flammkuchen is van origine een Duits recept. Een dunne, knapperige bodem, een laagje crème fraîche, uitgebakken spekjes en uienringen. Dat is de klassieke versie die vaak in de winter wordt gegeten. Je kunt uiteraard volop variëren met het beleg. Juist die knapperige, dunne bodem leent zich uitstekend voor allerlei verschillende combinaties. Vandaag maak ik een flammkuchen met zalm en rucola. Heerlijk!

Deeg voor de Flammkuchen

Meestal maak ik deeg voor de flammkuchen zelf. Het recept hiervoor kun je vinden in het recept voor de klassieke Duitse flammkuchen en de zomerse flammkuchen met serranoham & rucola. Beide waanzinnig lekker. Deze keer deed ik het even anders. Ik kreeg namelijk een pakketje opgestuurd waarin het deeg van Tante Fanny voor Flammkuchen zat. Een kant en klare deeg die zeker niet minder lekker was dan mijn eigen gemaakte versie. De keuze is aan jou, maak je het deeg zelf of kies je voor de snelle, makkelijke versie met kant en klaar deeg. Ga je het deeg zelf maken houdt dan het recept aan van de eerder genoemde flammkuchens en verdubbel het recept zodat je voldoende bodem hebt voor het beleg uit dit recept.

Deze flammkuchen is ruim voldoende voor 2 personen als diner. Voor 4 personen met een lekkere salade erbij. Voor bij de borrel heb je zeker voor zo’n 4 tot 6 personen voldoende.

Op de foto zie je overigens maar een stukje van de flammkuchen. Een kleiner stukje staat immers (vaak) mooier op de foto dan een hele plaat, toch?! 😉


Het recept voor Flammkuchen met Zalm & Rucola:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 15 á 20 minuten | Totale bereidingstijd: 20 á 25 minuten
Hoeveelheid: 2 tot 4 personen (zie bovenstaande uitleg)

Wat heb je nodig voor flammkuchen met zalm & rucola (ingrediënten):

Hoe je flammkuchen met zalm & rucola maakt:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Rol het deeg uit op een (bij zelfgemaakt deeg: met bakpapier bedekte) bakplaat. Verdeel de crème fraîche over het deeg met de achterkant van een lepel. Strooi hierover de geraspte kaas en naar smaak wat zwarte peper.
  3. Doe het geheel nu in de oven voor ongeveer 15 á 20 minuten tot het deeg goudbruin en knapperig is.
  4. Haal de flammkuchen uit de oven en verdeel nu de zalm erover, wat dotjes van de zure room en tot slot vlak voor je gaat serveren de rucola (anders wordt deze slap). In stukken snijden en… eet smakelijk!

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.