- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Ei uit de oven met spinazie en tomaat

Ei uit de oven met spinazie en tomaat. Soms kan het leven zo simpel zijn. Een dagje extra vrij, een klein beetje zon, wat tijd voor jezelf en een zalig ontbijtje om even rustig van te genieten. Een ideaal begin van de dag als je het mij vraagt. Dat zonnetje en die dag vrij kan ik niet voor je regelen maar het recept voor een heerlijk ontbijtje wel. Komt ‘ie 😉

Langzaam gegaarde ei uit de oven met spinazie en tomaat. Simpel, doeltreffend en mega lekker. Dit gerecht heeft de mooie Franse naam oeufs en cocotte. Klinkt poepchic vind je niet?

Oeufs en cocotte – ei uit de oven

Eigenlijk is het niet heel moeilijk. Je hebt hittebestendige bakjes nodig, die hebben ook al zo’n mooie naam, namelijk: ramequins. Deze vul je met allerlei lekkers zoals vandaag crème fraîche, spinazie, cherrytomaat en natuurlijk ei. Deze zet je in een braadslee of (metalen) ovenschaal welke je hebt gevuld met water in de oven zodat de schaaltjes iets meer dan de helft onder water staan. Even een klein kwartiertje in de oven tot je eitje gaar is maar de dooier nog lekker zacht. En dan? Dan smullen maar! Op en top genieten. Regel jij die vrije dag en stuur Piet Paulusma een mailtje voor het weer. Plan een beetje tijd in voor jezelf en maak dit zalige ontbijtje. Dan doe je jezelf echt een plezier.

Handig om te weten

Dit recept is voor twee personen omdat je geluksmomentjes, als het even kan, moet delen. Want, zoals onze Angelsaksische buren zo mooi zeggen: “The more the merrier” dus mocht je nóg meer tafelgenoten hebben: vermenigvuldig het recept gewoon. De verhoudingen nemen sowieso niet zo nauw. Ik bedoel een lepeltje extra crème fraîche of een extra cherrytomaat meer of minder maakt geen wereld van verschil. Het maakt het gerecht hooguit nóg ietsje lekkerder 😉 .


Het recept voor ei uit de oven met spinazie en tomaat:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 10-15 minuten | Totale tijd: 15-20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig voor ei uit de oven met spinazie en tomaat (ingrediënten):

Overig: 2 ramequins en een braadslee of (metalen) ovenschaal

Hoe maak je ei uit de oven met spinazie en tomaat :

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Neem een braadslee of (metalen) ovenschaal en vul deze met water zodat, als de ramequins erin staan, ze minimaal tot halverwege in het water staan.
  Deze zet je alvast in de oven terwijl hij aan het voorverwarmen is.
 3. Vet de ramequins in met een beetje olie of boter.
 4. Verhit een klein beetje olie of boter in een koekenpan en bak de spinazie even kort tot hij geslonken is.
 5. Snijd de cherrytomaatjes in partjes.
 6. Verdeel de crème fraîche over de schaaltjes samen met de spinazie, de eieren en de cherrytomaatjes.
 7. Zet de schaaltjes in de braadslee of (metalen) ovenschaal in de oven voor ongeveer 10 tot 15 minuten (tot het eiwit hard is en het eigeel nog zacht).
 8. Strooi er naar smaak een beetje peper of zout over.
 9. Serveer met dunne reepjes (geroosterd) brood (soldaatjes) of eet lekker zo met een lepeltje. Eet smakelijk!

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.