Volg mij:
Vlees

Easy Peasy Friday: Kipsaté

Easy Peasy Friday: Kipsaté

Het is weer vrijdag en tijd voor weer een heerlijk Easy Peasy gerechtje namelijk Kipsaté. Eigenlijk had ‘ie al veel eerder moeten verschijnen want al zeg ik het zelf (you’re your own worst critic 😉 ) en tevens volgens mijn ‘ballotagecommissie’ maak ik zeker geen verkeerde kipsaté. Ik ga je een paar tips geven voor een heerlijke kipsaté. Kipsaté is echt easy peasy en dus prima voor easy peasy friday. Wil je ‘m gezond? Serveer met (zilvervlies)rijst & een lekker salade. Wil je ‘m snacken? Maak ‘m wat vers gebakken patatjes en een flinke klodder satésaus. Beide lekker en het past perfect bij deze zelfgemaakte kipsaté!

Goed! Een paar belangrijke punten/ tips voor het maken van een lekkere kipsaté:

1. Vlees. Kip, logisch anders noemde we het geen kipsaté maar gebruik voor de lekkerste & malste kipsaté wel kippendijen. Kippendijen zijn wat vetter en hierdoor blijft het vlees na het grillen lekker mals.

2. Marineren. Het recept is easy peasy maar niet binnen een paar minuutjes klaar. Marineren, marineren, marineren dát is de sleutel naar heerlijk gekruide kipsaté dus als je even hebt bereid je saté dan een avondje van te voren zodat hij lekker kan intrekken. Het hoeft niet maar probeer het eens, dat nachtje maakt een wereld van verschil

3. De stokjes. Doe de satéstokjes minimaal een uurtje voor je ze gaan gebruiken even in een kom met water. Zeker als je gaat barbecuen maar ook als je gaat grillen zorgt het ervoor dat de houten stokjes niet gaan verbranden.

4. Kruiden. Als laatste wil ik je meegeven dat je mijn recept als lijdraad kunt volgen. Als ik saté maak en kip heb gesneden open ik mijn keukenkastje en gooi ik erin wat ik lekker vind. Wil je pittiger? Voeg wat extra sambal toe. Juist wat zoeter? Beetje suiker of zoete ketjap erbij. Dat is meteen ook het fijne aan saté je kunt hem aanpassen naar wat jou lekker lijkt!

 

Wat heb je nodig voor 8 flinke stokjes kipsaté:
Bereidingstijd: 30-40 minuten + 1 nachtje marineren

  • 8 kippendijen zonder bot
  • 8 sate stokjes
  • 1 limoen

Marinade

  • 2 teentjes knoflook geperst of fijngesneden
  • 1 grote ui of 2 kleine uitjes in halve maantjes gesneden
  • 1/2 el zonnebloemolie
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl knoflookzout
  • 1/2 tl witte peper
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl sesam olie
  • 1 el sojasaus
  • veel ketjap manis (gebruik echt manis – dit is de zoete variant)

 

Hoe maak je het:

Snij de kippendijen in blokjes en doe in een ruime kom. Voeg alle ingrediënten van de marinade toe. Als laatste voeg je de ketjap manis toe. Hiervan gebruik je véél; de kip moet lekker bedenkt zijn en mag er bijna in ‘zwemmen’ (zoals op de foto).

Easy Peasy Friday: Kipsaté

Laat de kip met de marinade nu een nachtje intrekken in de koelkast in een afdekte kom (anders ruikt je hele koelkast naar de marinade).

De volgende dag ga doe je de stokjes ongeveer een uurtje voor je gaat grillen in een kom met water.

Rijg de kip op de stokjes en besprenkel met een beetje limoensap van de limoen. Leg de stokjes op de grill of barbecue en grill ze tot ze mooi gaar zijn.

Serveer met een salade en rijst voor de gezonde versie of ga voor patatjes, satésaus en misschien wat gebakken uitjes erbij.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

11 Reacties

  • Beantwoorden Ellen

    Wauw, dat ziet er zooo lekker uit! :O

    6 februari 2015 at 08:35
  • Beantwoorden kelly

    Altijd lekker kipsate!!! hahah..inderdaad je hele koelkast is vergeven van de geur! Ik doe sate altijd in de oven, in een ovenzak. Vind dat de kip dan een stuk malser blijft. Al mist het dan soms wel net dat verbrande kruiden korstje…:)

    6 februari 2015 at 09:53
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Oeh dat klinkt ook lekker! Kip uit de oven is meestal erg lekker (maak het zelf ook graag 🙂 ) maar zou inderdaad dat fijne crunchy korstje missen als het om saté gaat 😉

      6 februari 2015 at 22:21
  • Beantwoorden Karen

    Ik ben echt dol op saté, maar ik kan niet zo goed tegen pinda’s. Dus ik eet het heel sporadisch, al klinkt deze variant ook heerlijk zonder saté saus.

    8 februari 2015 at 11:14
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Oeh d’as lastig! Deze is zeker ook lekker zonder satésaus. Zelf nog niet geprobeerd maar denk dat ‘ie ook lekker is met een andere saus zoals knoflook of zoiets 🙂

      12 februari 2015 at 21:41
  • Beantwoorden Sabrina

    Zo hallo hee <333 ik ga vanavond sate eten en zocht nog lekkere marinade hmmmm jammiejammie. Merci voor je recept!

    14 februari 2015 at 14:30
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Hahaha super leuk! Laat je me weten hoe ‘ie is geworden? 😀

      15 februari 2015 at 13:47
  • Beantwoorden Nasi Goreng | Eef Kookt Zo

    […] erbij voor wat extra pit. Voor bij de nasi maakte ik nog wat kipsaté (een recept hiervoor kun je HIER vinden) satésaus, serveerde wat kroepoek en een gebakte een ei. Voor de groenten koos ik voor […]

    13 juli 2015 at 06:54
  • Beantwoorden Geralde

    Hoi Eef,
    Al vaak je Nasi Goreng gemaakt (Lekker!) in combi met een kipsate, maar altijd nog uit een pakje van Conimex. Nu staat de kip heerlijk te trekken in de koelkast volgens bovenstaand recept. Het ruikt al heerlijk! Nu moet ik zeggen dat ik stiekem wel erg nieuwsgierig ben naar hoe jij je sate-saus maakt! Ik gebruik altijd een pot Wijcko maar aangezien ik jouw recepten heerlijk vind zou ik graag jouw recept voor satesaus ook krijgen. Heb dan een complete ‘eef-kookt-zo’maaltijd met het recept voor Nasi Goreng, het recept voor de kipsate en het recept voor de satesaus…

    5 april 2017 at 10:32
    • Beantwoorden Eef

      Wat een waanzinnig mooi compliment Geralde dank je wel! Ennn binnenkort komt de satésaus online, hij staat al in de planning 🙂

      9 april 2017 at 15:45

    Laat een reactie achter