Kipsaté (saté ajam)

Kipsaté of zoals ze dit gerecht in Indonesië noemen: saté ajam. En laat dat nou precies zijn waar ik de lekkerste saté ooit heb gegeten! Geïnspireerd door saté uit Indonesië heb ik dit heerlijke recept uitgewerkt voor je. Belachelijk lekker gemarineerde kipsaté die je makkelijk thuis kunt maken en lekker kunt grillen op de BBQ of op de grillplaat.

Waar wij in Nederland vaak grote(re) stukken kip aan een stokje rijgen is het in Indonesië gebruikelijk om juist kleine stukjes kip te doen. Dat snap ik wel: zo kan je marinade namelijk in elk stukje kip goed intrekken en dat proef je! Daarnaast gebruik ik graag kipdijfilet voor mijn kipsaté. Kippendij is namelijk wat vetter vlees dan kipfilet. Omdat je kipsaté vaak op hogere temperatuur bereid zoals op de BBQ of de grill zorgt dat vetje ervoor dat je super malse en smaakvolle kipsaté krijgt.

Kipsaté van de BBQ

Echt veel tijd ben je niet kwijt met het maken van deze verrukkelijke kipsaté. Waar je wel even de tijd voor moet nemen is marineren. Voor het beste resultaat marineer je namelijk de kip minimaal 1 dag van te voren. Dan kunnen de smaken goed intrekken en krijg je simpelweg het beste resultaat. Serveer er lekkere zelfgemaakte satésaus bij. Kipsaté zelf kan onderdeel zijn van een avondje BBQ-en, maar is ook verrukkelijk bij zelfgemaakte bami, nasi, een avondje ‘makkelijk’ met frietjes, stokbrood en een salade of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.

Kipsaté

Makkelijk recept voor kipsaté met de lekkerste marinade voor op de BBQ of grill.
4.35 van 43 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 6 stokjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram kipdijfilet
  • 1 maggiblokje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus
  • eetlepel ketjap manis
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels gemalen koriander ((ketoembar))
  • 1 theelepel gember ((vers, geraspt))
  • 1 theelepel sambal
  • zwarte peper

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snij de kipdijfilet in kleine blokjes en doe dit in een kom.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe, zwarte peper naar smaak en schep dit goed door elkaar.
  • Dek de kom af en zet dit, bij voorkeur, een nacht in de koelkast om te marineren.
  • Rijg de stukjes kip aan de spiesjes en grill ze om en om op de BBQ of in een grillpan. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 109kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwitten: 13g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

25 thoughts on “Kipsaté (saté ajam)

  • Hoi Eef, vandaag alle vlees gerechten in de marinade om morgen lekker te gaan bbq-en.
    Ik heb een tip: om te laten marineren én om ruimte te besparen in de koelkast, doe ik het vlees/kip gebeuren in een zak. Kun je het ook als je weer eens in de koelkast komt, even lekker husselen!!
    Groetjes Claudia (Brinkman)

  • Hoi Eef, vandaag alle vlees gerechten in de marinade om morgen lekker te gaan bbq-en.
    Ik heb een tip: om te laten marineren én om ruimte te besparen in de koelkast, doe ik het vlees/kip gebeuren in een zak. Kun je het ook als je weer eens in de koelkast komt, even lekker husselen!!
    Groetjes Claudia (Brinkman)

  • Hoi Eef
    Ik had te weinig tijd dus marineer op dezelfde dag
    Alles door elkaar in een pan 4 uur vantevoren en pan op inductie met deksel erop. Op stand 1. laten stoven een half uurtje door lauwte trekt het ook in kip. Heerlijk! Dank voor de goede samenstelling van de kruiden

  • Geralda Van Zoeren says:

    5 sterren
    Eindelijk kan ik saté beter kruiden dan mijn moeder met dit recept. Nu is mijn moeder nieuwgierig waat ik het vandaan haal. Gewoon bij Eef. Ik ben blij met je Eef.

  • eerst opmerking:moest pot pindakaas halen, lust het zelf niet, wel nootjes en pinda’s. en sate dus
    dus wat cashewe nootjes er door heen gemalen, voor extra bite.(ook handig als je pinda allergie hebt)
    verder de spiesen die jij hebt heb ik niet wel sate stokjes 🙂
    verder met duitse friet gegeten(zijn geribbelde en bakken erg krokant)
    met sla en tomaat en komkommer om het toch gezond te laten lijken 🙂

  • Hoi Eef, moet je de knoflook persen en wat is de bedoeling van het maggiblokje. Moet je deze vermalen?
    Ik heb de kleine Maggiblokjes 3 voor 1 liter vocht maar wil het dubbele maken. Dan ook echt 6 van deze kleine blokjes toevoegen?
    Groetjes,Marisca

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Marisca, de knoflook pers je inderdaad uit en het maggiblokjes kun je tussen je vingers kruimelen of vermalen! In het basisrecept staat 1 maggiblokje, je kan in de ingrediënten de hoeveelheid porties aanpassen en dan rekent hij vanzelf de hoeveelheden door. 6 maggiblokjes is wat veel inderdaad, ik zou gewoon het recept aanhouden.

  • Hallo Eef, wil graag deze saté maken.
    Vraagje over de maggi blokje zijn dag de kleine vierkantjes? En de ketjap de zoete of zoute? Hoor het graag, alvast bedankt.

  • 5 sterren
    Hi, in het recept staat een nachtje in de koelkast laten staan. Ik wil het recept heel graag maken, alleen vanwege weinig tijd wil ik de kip zaterdagochtend al marineren om het zondagavond te kunnen maken. Kan dat of is dat te lang?

  • Hoi! Ik heb deze al super vaak gemaakt. Is het ook mogelijk om het in de oven te doen? Zo ja, op hoeveel graden en hoelang. Heel erg benieuwd naar je antwoord.

    • Ongetwijfeld, omdat ik het zelf nog niet heb geprobeerd kan ik je alleen niet goed informeren over de juiste temperatuur en tijd. Kwestie van uitproberen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept