crè­me brûlée

Zelf crè­me brûlée maken

Zelf crè­me brûlée maken is helemaal niet moeilijk, je kunt het prima voorbereiden en je zet direct een verrassend (en heel lekker) dessert op tafel. Ik ga je stap voor stap meenemen in de bereidingswijze en deel al mijn tips met je.

Crè­me brûlée is een toetje of dessert van Franse origine. Zacht vanilleroom met een krokant laagje van gekarameliseerde suiker erop. Klinkt lekker? Is het ook!

Zelfgemaakte crè­me brûlée

Je kunt crè­me brûlée op verschillende manieren maken. Het komt er altijd op neer dat je de crè­me brûlée laat stollen in de oven. Dat kan au bain marie. Met deze methode zet je de bakjes in een ovenschaal met water en worden ze gegaard in de oven door het warme water. Je kunt ze ook “gewoon” in de oven te zetten. Mijn persoonlijke ervaring is dat de laatste optie beter (en sneller werkt). Bij au bain marie lukt het niet altijd even gemakkelijk om de crè­me brûlée goed gaar te krijgen en dat is natuurlijk zonde.

Wist je trouwens dat je het krokante laagje ook op verschillende manieren kunt maken? De bekendste manier hiervoor is met een brander. Die kun je tegenwoordig voor een zacht prijsje vinden, maar je kunt ook kiezen voor het alternatief: de grill stand van de oven. Vlak voor het serveren zet je de grill aan, verdeel de suiker over de crè­me brûlée en in enkele minuten heb je een krokante laagje (let op: wel bij blijven (!) dit kan snel gaan). Heerlijk!

crè­me brûlée zelf maken

crè­me brûlée

Zelf crè­me brûlée maken

Heerlijke, zelfgemaakte crè­me brûlée: stap-voor-stap recept.
4.29 van 7 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram kristalsuiker
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 6 eidooiers
  • 1 vanillestokje

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 125 graden boven- en onderwarmte.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje met een mesje en doe dit in een steelpannetje met dikke bodem.
  • Doe hierbij de melk en de slagroom en breng dit aan de kook. Laat dit vervolgens ca. 5 minuten koken.
  • Laat daarna de (gekookte) room even iets afkoelen.
  • Klop de eidooiers met 100 gram kristalsuiker in ca. 5 minuten luchtig en bijna wit van kleur in een ruime kom.
  • Schenk beetje bij beetje de room bij de luchtig geklopte eidooiers en klop dit nog even goed door zodat het dikker wordt.
  • Neem nu 4 (hittebestendige) bakjes (ramekins) en verdeel het mengsel hierover.
  • Zet de crème brûlée in de oven voor ca. 45 min. tot het helemaal gaar en gestold is. 
  • Haal de crème brûlée uit de oven en laat het op kamertemperatuur eerst volledig afkoelen en opstijven.
  • Daarna zet je het in de koelkast voor minimaal 2 uur of een nacht.
  • Vlak voor je het gaat serveren verdeel je 1 eetlepel kristalsuiker per bakje en brand je de suiker tot tot karamel met een crème brûlée/ gasbrander.
    Of gebruik de methode onder de grill zoals hierboven omschreven. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 442kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwitten: 8g | Vetten: 32g | Verzadigd vet: 18g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

crè­me brûlée

10 thoughts on “Zelf crè­me brûlée maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept