Chocolade lava cake

Chocolade lava cake

Chocolade lava cake. Dit is er echt eentje in de categorie: kleine moeite, groots effect! Verras je lief met dit heerlijke toetje na een lekker diner. Perfect voor de feestdagen als toetje of eigenlijk als afsluiter van elk diner waarmee je je gasten extra wilt verwennen met een lekker nagerecht. Dit toetje kun je prima voorbereiden en je hebt er gegarandeerd succes mee.

Moulleux au chocolat

Lava cake, ook wel moulleux au chocolat genoemd, is een chocoladecake waarvan de binnenkant vloeibaar is. Je hebt lava cake in allerlei soorten in en maten. Je hebt ze met een kern van warme chocolade, maar ook met karamel, citroen en zelfs pindakaas. Vandaag gaan we voor de klassieker met chocolade, wie maak je hier nou niet blij mee?!

Ingredienten chocolade lava cake

Wat heb je nodig voor lava cake?

Je hebt eigenlijk maar een paar ingredienten nodig voor het maken van een heerlijke chocolade lava cake: goede chocolade, verse eieren, roomboter, bloem, suiker, vanille extract en baking soda.

De eieren klop je samen met de suiker lekker luchtig en zorgen samen met de baking soda voor een heerlijk luchtige cake. De chocolade en roomboter zorgen voor de smaak en de bloem zorgt voor een mooie cake. Met een beetje mazzel heb je zelf alle ingrediënten al in huis!

Lava cake met chocolade

Baking soda en bakken

De baking soda van Arm & Hammer kom je standaard tegen in mijn keukenkastje. Het is een alleskunner en vroeger ging ik zelfs speciaal naar de toko om zo’n oranje pakje te halen. Gelukkig vind je het nu ‘gewoon’ bij de AH of Jumbo om de hoek.

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, Eef, in dit recept gebruik ik een half theelepeltje, wat moet ik met zo’n heel pak in huis?’. Snap ik, zeker als je het nog niet kent, maar baking soda is fan-tas-tisch. Je kunt er zo ontzettend veel mee!

In deze chocolade lava cake gebruiken we het als rijsmiddel (het zorgt voor een heerlijk luchtig cakeje), maar totaal iets anders: in dit recept voor kip cashew gebruik ik het om de kip super mals te maken. Ook in chocolate chip cookies is het onmisbaar en daarnaast kun je er onwijs goed je oven of fornuis mee schoonmaken en zelfs een eitje pellen gaat makkelijker als je er in plaats van zout, baking soda bij doet tijdens het koken.

Baking soda

Makkelijk nagerecht

Lava cakes worden vaak gezien als een moeilijk nagerecht. Het tegendeel is echter waar, het is namelijk eigenlijk best een makkelijk toetje om te maken. Alleen de crux zit ‘m in het feit dat je de cake niet te lang maar ook niet te kort in de oven moet doen.

Perfecte lava cake

Te lang in de oven en je hebt een chocolade cake (een lekkere, maar dan wel zonder vloeibare vulling) en te kort dan valt hij uiteen op je bord. Mijn tip? Probeer het even uit. Zeker als je voor een grote(re) groep mensen met de feestdagen lava cake gaat maken is dat altijd handig.

Iedere oven is namelijk anders. Leer je oven kennen en blijf er de laatste minuten even bij.  Als de cake in de oven staat en de cake (na ca. 13 minuten) lichtjes gerezen is en de bovenkant net aan gaar, dan is het cakeje perfect. Het midden mag iets vloeibaar zijn waar de randen stevig moeten voelen.

Gebruik trouwens ramekins om hier je lava cake in te maken, dit is het makkelijkste maar je kunt ook kiezen voor andere potjes van keramiek, glas of porselein zolang ze maar ovenbestendig zijn en een diameter van ongeveer 10 centimeter hebben.

Lava cake
Chocolade lava cake

Chocolade lava cake

Chocolade lava cake: ✓ makkelijk recept ✓ groots effect ✓ met een kern van zachte, warme chocolade ✓ lekker met ijs of slagroom
4.55 van 64 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 13 minuten
Totale tijd: 28 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 175 gram roomboter (ongezouten)
  • 175 gram pure chocolade
  • vanille extract (paar druppels)
  • 75 gram bloem
  • ½ theelepel baking soda van Arm & Hammer
Extra: boter en cacaopoeder om de ramekins in te vetten

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
    • Doe de eieren en de eidooiers in een ruime kom of keukenmachine samen met de suiker en klop ze vervolgens ongeveer 5 minuten op tot je een luchtige en wit gele massa hebt.
    • Ondertussen smelt je de boter, chocolade en een paar druppels vanille extract au-bain-marie of in de magnetron.
    • Als de boter en chocolade gesmolten zijn, haal je deze van het vuur en spatel je beetje bij beetje voorzichtig het ei en suiker mengsel erdoor.
    • Tot slot spatel je de bloem en baking soda erdoor tot je een mooi, lobbig beslag hebt.
    • Vet de ramekins in met een beetje boter en bedek het bakje met een beetje cacaopoeder zodat je de cake er makkelijk uit krijgt na het bakken. Ik gebruik expres cacaopoeder hiervoor omdat bloem een wittige waas kan achterlaten op het cakeje.
    • Zet de ramekins vervolgens in de oven voor ongeveer 13-14 minuten. Haal ze daarna uit de oven en leg een schaaltje op de ramekin, draai om en het cakeje stort je op deze manier op het schaaltje.
    • Serveer met een beetje poedersuiker, een bolletje vanille-ijs erbij, een toefje slagroom of wat rood fruit. Eet smakelijk!

    Video

    handig om te weten:

    Tip: druk, voor de lava cake in de oven gaat, een beetje pure chocolade in het midden voor een extra mooi lava effect

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 510kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwitten: 7g | Vetten: 37g | Verzadigd vet: 22g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
    Chocolade lava cake

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het Arm & Hammer. We bepalen zelf met welke merken/bedrijven wij samenwerken. Hierdoor kiezen we er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar wij volledig achter staan. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

    94 thoughts on “Chocolade lava cake

    • Wat een plaatje zeg! Ik dacht ook eigenlijk altijd dat dat moeilijk was om te maken, maar na jou uitleg durf ik het wel aan om eens te proberen.

    • Oh, wat doe je me aan! Dit ziet er zo enorm goed uit! Heerlijk zeg! En wat een enorm ‘schattige’ setting heb je gemaakt voor je foto’s. 🙂

      • Hoi,
        Ik heb deze gemaakt, maar ik vond het lastig want soms was een cakeje nog niet klaar een minuut later wel maar als ik de andere eruit haalde was het al cake geworden omdat het te lang duurde voordat ik ze allemaal er uit had. Door de warmte gaarde hij nog na. Heb je daar een tip voor?

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Kan ik begrijpen! Je bedoelt denk ik uit de bakjes halen? Goed invetten dan laten ze makkelijker los en gaat het hopelijk wat sneller. Wat je ook kunt doen is ze gelijk even koel zetten zodat het nagaren stopt.

    • Oh jammmm dit is zo lekker! Altijd even een paar keer proberen tot je de perfecte temperatuur en tijd hebt gevonden maar dat is geen straf 🙂 Lieve bordjes trouwens!

    • Feeling Royal? | House of Rebels says:

      […] met diverse culinaire bloggers om hun Royal servies te promoten in deze feestelijke maand. Zo bakte Eef Kookt Zo een heerlijk dessert dat ze presenteerde op het Royal servies gebaksschoteltje, Simone’s Kitchen […]

    • Mij klein beetje onduidelijk omtrent de eieren en eidooiers. Je gebruikt 3 complete eieren (incl eiwit en eigeel ) en nog eens 2 eieren waarvan dan alleen de eidooiers ?

      • Ja, 2 eidooiers en 3 volledige eieren. Dus 5 eieren waarvan 2 alleen eidooiers. Met het overgebleven eiwit van die 2 eitjes kun je uiteraard iets anders lekkers maken zoals schuimpjes maar die heb je niet nodig voor dit recept.

    • Mij klein beetje onduidelijk omtrent de eieren en eidooiers. Je gebruikt 3 complete eieren (incl eiwit en eigeel ) en nog eens 2 eieren waarvan dan alleen de eidooiers ?

    • engelinde says:

      Voor de duidelijkheid,wat is een ramequin:

      Een ramequin is een klein potje van glas of porselein, waarin één portie van een gerecht of nagerecht kan worden bereid én geserveerd. Het potje heeft een diameter van ongeveer 10-20 centimeter en kan goed de warmte gelijkmatig door het gerecht verspreiden.

      Een voorbeeld van een nagerecht dat typisch in een ramequin wordt geserveerd, is crème brûlée. Voor de introductie van papieren en aluminium bakvormpjes werden ook cupcakes in een ramequin bereid.

    • engelinde says:

      Voor de duidelijkheid,wat is een ramequin:

      Een ramequin is een klein potje van glas of porselein, waarin één portie van een gerecht of nagerecht kan worden bereid én geserveerd. Het potje heeft een diameter van ongeveer 10-20 centimeter en kan goed de warmte gelijkmatig door het gerecht verspreiden.

      Een voorbeeld van een nagerecht dat typisch in een ramequin wordt geserveerd, is crème brûlée. Voor de introductie van papieren en aluminium bakvormpjes werden ook cupcakes in een ramequin bereid.

    • Eef, dit lava chocoladecakeje lijkt me heerlijk. Hoe hoog moet de ramequin zijn? Ik heb 10 doorsnee bij 4 hoog van porcelein. Maar ook silicone voor cupcake. Welke kan ik het beste nemen?
      Gr.
      Gertie

    • Eef, dit lava chocoladecakeje lijkt me heerlijk. Hoe hoog moet de ramequin zijn? Ik heb 10 doorsnee bij 4 hoog van porcelein. Maar ook silicone voor cupcake. Welke kan ik het beste nemen?
      Gr.
      Gertie

    • Hoi,
      Ik vroeg me af hoe je het beste de cakejes uit de vormen kunt halen.
      Is dat gewoon omkiepen of heb je daar een andere methode voor?

      Alvast dank!

    • Hoi,
      Ik vroeg me af hoe je het beste de cakejes uit de vormen kunt halen.
      Is dat gewoon omkiepen of heb je daar een andere methode voor?

      Alvast dank!

    • Hoi Eef, dis een mooie voor ons familiediner. In welk opzicht kan ik ze het beste zover mogelijk voorbereiden? Gewoon helemaal maken incl. afbakken? Kan ik ze dan s ochtends maken om s avonds te eten? (Zijn ze niet meer lekker warm natuurlijk) Of bedoel je iets anders met ‘goed voor te bereiden’?

    • Hoi Eef, dis een mooie voor ons familiediner. In welk opzicht kan ik ze het beste zover mogelijk voorbereiden? Gewoon helemaal maken incl. afbakken? Kan ik ze dan s ochtends maken om s avonds te eten? (Zijn ze niet meer lekker warm natuurlijk) Of bedoel je iets anders met ‘goed voor te bereiden’?

    • 5 sterren
      Het recept gisteren uitgeprobeerd. Was fantastisch. Temperatuur oven en 13 minuten was precies goed. Dus dit wordt het nagerecht met kerst.

    • Taartje_van_norah says:

      Ziet er super lekker uit zou je dit ook in cupcake vormpjes kunnen maken. Wil het namelijk wel een keer maken maar heb niet van die bakjes

      • Ik zou je eerder een kleine mok aanraden dan een cupcake vorm, dat laatste gaat heel lastig eruit halen worden aangezien de cake-jes van binnen natuurlijk nog vloeibaar zijn 🙂

    • Gisteravond deze lava cakjes gemaakt in cupcake vormpjes. Rondom net gaar genoeg om ze er met vuurvast vingers uit te halen. Waren heerlijk!

    • 5 sterren
      Net uitgeprobeerd voor het Kerstdiner als dessert. Op de hetelucht stand in de oven in van die kleine pannetjes gedaan maar dan is 13 minuten te lang. De binnenkant is wel zacht maar loopt net niet weg. We denken dat we met 11 minuten een beter resultaat gaan krijgen. De smaak is trouwens heerlijk. Wordt een lekker dessert, dank voor het recept!

      • Wat leuk om te lezen! Probeer eens boven en onderwarmte (het recept is niet geschreven voor hetelucht namelijk) of inderdaad 11 minuten, wie weet is dat ook perfect 😀

    • Rinie van Oers says:

      5 sterren
      Na een paar recepten te geprobeerd heb klopt de you recept wel alleen oven tijd was bij mijn 11 minuten dus gewoon goed kijken
      Mijn vrouw was erg blij
      Groeten uit Turkije

    • erg leuk en makkelijk recept! heb hem nu al diverse keren gemaakt en hier een aantal experimenten op los gelaten.
      tip 1 : als je moeite hebt om hem niet te gaar te krijgen ? druk na het vullen van je bakvorm een stukje pure chocolade naar het midden. dit zal niet rijzen en vloeibaar blijven. als de rest dan te gaar is heb je altijd nog een vloeibare binnenkant.

      tip 2 : voor de echt choco en suiker addicts is dit mijn favo geworden. druk een blokje witten chocolade naar het midden ( na het vullen van de bakvorm ) bak af zoals het recept vraagt.
      na het omdraaien op het bord besprenkel je de bovenkant met wat rietsuiker. brand de rietsuiker af met een (creme brullee ) brander.

      smulluuuuh!!! 🙂

    • 5 sterren
      OMG…! Beste lava cake ever! Had al diverse recepten geprobeerd maar het was het steeds nét niet. Totdat ik jouw recept tegen kwam en dacht, oké ik probeer het nog 1x en kijken hoe deze wordt. Nou, ik kan je vertellen… dit is niet normaal zó lekker! Wat ik ook zo fijn vind aan jouw recepten is dat je er precies bij vertelt of het boven en -onderwarmte moet zijn, of hetelucht.
      Ik presenteer de lava cake met zelfgemaakt ijs bij, gemaakt van mascarpone, gecondenseerde melk, slagroom en merg uit vanillestokje. Volgens mijn man een goddelijke combinatie. Dankjewel Eef voor het delen van dit recept.

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Wat ongelooflijk fijn en lief Jules, dankjewel! Ik ben blij da het je zo goed heeft gesmaakt, en dat zelfgemaakte ijs klinkt heerlijk erbij!

    • Hoi Eef,
      In mijn post van 11 november j.l. heb ik je geschreven dat jouw lava cake recept de best ever is! En nog steeds hoor 😉 maar nu heb ik het volgende probleem: als ik de lava cake van tevoren maak (1 of 2 uurtjes) en hij komt uit de oven en ik stort hem dan op een bordje, dan zakt hij als een pudding in elkaar… Ik dacht eerst dat het kwam omdat ik de timbaaltjes op kamer temperatuur had laten staan. Maar ook als ik ze in de ijskast zet, overkomt me dit.
      De smaak is er niet minder om gelukkig maar het is wel hartstikke zonde…
      Ik doe niets anders dan anders, als ik de lava cake maak en direct in de voorverwarmde oven zet dan gaat het goed.
      Heb je een idee waar het aan zou kunnen liggen?

    • Eefje Donkers says:

      Wat een heerlijk recept al in de gewone versie uitgeprobeerd maar is dit recept ook glutenvrij te maken door het meel te vervangen door glutenvrijmeel of moet ik dan nog ergens anders op letten? Wat raadt je aan? Ik ben nog niet zo bekend met glutenvrij bakken.
      Groetjes Eefje

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Eefje, wij hebben hem zelf (nog) niet met glutenvrij meel gemaakt dus ik durf je daar helaas geen concreet antwoord op te geven. Je kunt het zeker proberen, het glutenvrije meel van Schär is bedoeld als 1 op 1 vervanging dus dat zou moeten lukken. We horen graag of het is gelukt, leren wij ook weer van!

    • Hoi Eef,
      Als ik het mengsel maak, drijft het in een laat vet en als de cakejes uit de oven komen zie ik ook nog een laag vet. Is dat normaal? En wat kan ik er eventueel aan doen?
      Bedankt voor het recept, we gaan het maken voor het kerstdiner 🥰

    • Hoi Eef,
      wat een heerlijk recept. Hebben de cakejes uit het bakje gegeten.
      Ondanks invetten en bestrooien met cacaopoeder kwamen ze niet uit het bakje. Wat heb ik niet goed gedaan?

    • Heerlijk recept.
      Ik heb ze afgelopen weekend 2 x gemaakt. De eerste x op 220 graden boven en onder 11 minuten. Helaas was dit te lang. De tweede keer in de muffin vormpjes klaargemaakt, even in de koelkast gezet en erna op kamer temperatuur laten komen. Toen in de oven geplaatst en na ongeveer 6 minuten eruit gehaald, PERFECT.
      Ik heb de muffin vorm (spaar actie ah van stevig staal) gebruikt. Deze waren kleiner dan de ramekins.

      Ik heb ervoor gekozen kaneel te gebruiken ipv cacao. Ook erg lekker.

      Bedankt voor het recept 😊

    • Hoi Eef,

      Ik heb nu eindelijk uitgevonden waar het aan ligt dat de lava cakejes niet lukte als ik ze van tevoren klaar maakte (zie mijn laatste post van 16 december 2022). Wil ik graag toch even delen met jullie 🙂 Ik gebruik de originele timbaaltjes hiervoor (hier ligt het overigens niet aan) maar soms klopte ik de eieren té goed en luchtig op waardoor er een grotere luchtige massa ontstaat en de timbaaltjes tot boven aan de rand gevuld waren en dát was dus het probleem. Ik klop de eieren nu iets minder luchtig op zodat ik de juiste hoeveelheid heb samen met de boter, chocolade en bloem erbij en de timbaaltjes ruim drie kwart gevuld zijn. Je kunt ze dus prima van tevoren maken 😉

    • 5 sterren
      Hoi, ik heb een vraagje. Ik zou graag dit recept in een muffinbakvorm willen proberen, zodat de lavacakejes wat kleiner worden. Hoeveel korter zou jij ze dan in de oven doen?

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Leuk idee! Lastig om precies te zeggen, ik zou je aanraden er eentje te testen voor je de hele batch maakt. Maar mijn eerste ingeving zegt ca. 10 minuten.

    • Hoi Eef,
      Ik ben een beginner op kookgebied en je recept lijkt me goed te doen. Ik heb wel een vraag: ik heb ergens gelezen dat je baking soda altijd moet gebruiken in combinatie met een zuur (bijv. citroensap) om het te laten werken. Dat zie ik in dit recept niet terug. Is de baking soda die jij gebruikt dan hetzelfde als bakpoeder? Daarvan las ik dat het zuur als is toegevoegd… Dank je wel alvast voor je antwoord!

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Dat klopt inderdaad. Echter vind je zuren in veel andere ingrediënten behalve het standaard citroensap waar mensen dan gauw aan denken (heel logisch overigens). In dit geval is dat de pure chocolade.

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept