Broodje Buikspek - Momofuku

Broodje Buikspek (Momofuku)

Zo! Alweer het einde van de maand. Februari is wat dat betreft echt een lekkere korte maand maar dit jaar, schrikkeljaar hebben we weer een “bonusdagje”. Zou toch leuk zijn als dat nou een nationale feestdag is en iedereen om de 4 jaar een dagje vrij heeft. Gewoon, omdat het kan, omdat het uniek is en het nou eenmaal erg fijn is zomaar een dagje vrij te zijn, toch?! Het is niet het geval maar gelukkig heb ik vandaag wel een heel erg lekker receptje voor je. Gewoon, omdat het kan.

Dit gerecht maakte ik voor de foodblogswap van deze maand. Als je me al even volgt ken je het maandelijks terugkerend fenomeen waarschijnlijk wel maar voor de nieuwe lezers (welkom!) in het kort: bij de foodblogswap krijg je willekeurig een andere blog toegewezen waar je van mag koken. Je kiest iets uit, geeft je eigen draai eraan et voilà, zie hier het resultaat. Momofuku (klinkt leuk hé?), het is een broodje buikspek.
Ik mocht aan de slag met de blog van Johanneke genaamd “Bijna net zo lekker als thuis” een blog met maar liefst 1200 (!) recepten. Al op de eerste pagina van deze blog zag ik al te veel lekkers staan wat ik zou willen maken voor de foodblogswap van deze maand. Wat een leuke blog en wat een fijne gerechten allemaal. Aangekomen bij pagina 3 viel mijn oog oog op het recept voor een Broodje Buikspek ook wel Momofuku genoemd. Verkocht!

De Momofuku, pork buns en in het Nederlands (wellicht ietwat oneerbiedig) broodje buikspek is de signature dish van David Chang. David Chang is de oprichter van de Momofuku Restaurant Group met meerdere restaurants in Australië en Amerika waarvan 1 ook op de lijst met beste restaurants ter wereld heeft gestaan.
Goed, genoeg over de bedenker van dit waanzinnig lekker recept en terug naar dit lekkere broodje dat overigens ook nog eens perfect is om te maken op de vrijdagavond. Zo’n lekker snel, makkelijk om te maken (en dat is ‘ie) broodje buikspek is wat mij betreft dan ook echt een “Easy Peasy Friday“recept.

Heel veel heb ik overigens niet veranderd aan het recept voor het broodje buikspek van Johanneke. Ik heb wat 5 spice kruiden toegevoegd aan de “rub” voor de buikspek wat je zo’n 6 tot 24 uur lekker laat intrekken. Rode peper in plaats van Srirachasaus, de bereidingswijze iets veranderd en de broodjes heb ik bij de toko gekocht in plaats van ze zelf te maken (o,o,…). Ik wil ze zeker nog een keer zelf maken maar met gebrek aan een goede stomer heb ik dat voor deze keer even over geslagen. Stoombroodjes kun je bij de toko kopen waar je de keuze hebt uit lotus broodjes (wat officieel voor dit recept gebruikt wordt) of Chinese broodjes. Komt op het zelfde neer, een beetje een zacht kleffig broodje dat je stoomt om ‘m gaar te maken.
Geen stomer in huis? Hang dat een vergiet in een pan met kokend water (zorg dat de vergiet het water niet raakt), deksel erop en stoom hierin de broodjes in gaar.

Broodje Buikspek - Momofuku

Het recept voor Broodje Buikspek (Momofuku)

Hoeveelheid: 6 broodjes

Ingrediënten

  • 400 gram buikspek
  • 6 stoombroodjes
  • 3 bosui in dunne ringen
  • 1 rode peper in dunne ringen
  • 1/3 komkommer
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel (grof) zeezout
  • 1 eetlepel + 2 theelepels suiker
  • ½ theelepel keukenzout
  • ½ theelepel 5 spice kruiden
  • Hoisin Saus

Bereidingswijze

  1. Meng 1 eetlepel grof zeezout, 1 eetlepel suiker en ½ theelepel 5 spice kruiden goed door elkaar. Wrijf hiermee de buikspek in en leg deze in een ovenschaaltje met wat keukenfolie erover. Zet het geheel voor ca. 6 tot 24 uur in de koelkast om in te trekken (des te langer, des te lekkerder).
  2. Verwarm de oven voor op 130 graden. Haal de buikspek uit de koelkast en giet het vrijgekomen vocht af. Dep het buikspek droog en veeg het teveel aan zout weg. Zet de buikspek nu -met de vette kant naar boven- in de oven voor ongeveer 30 minuten. Zet daarna de oven op 220 graden en laat de buikspek nu nog zo’n 20 tot 35 minuten gaar worden in de oven. Let wel goed op want de buikspek kan erg snel verbranden, de bereidingstijd op hoge temperatuur is dan ook even afhankelijk van de sterkte van jouw oven.
  3. Terwijl de buikspek in de oven zit stoom je de broodjes klaar zoals aangegeven op de verpakking. Houdt er rekening mee dat de broodjes warm het lekkerst zijn. Bereid ze dus pas tegen het einde van de bereidingstijd van de buikspek. Bereid ook ondertussen de ingelegde komkommer (deze heeft ca. 30 minuten nodig om in te trekken) door 1/3 komkommer in dunne plakjes te snijden en in een kommetje te mengen met 2 theelepels suiker, ½ theelepel zout en 1 eetlepel azijn.
  4. Snijd de warme buikspek in plakjes (per broodje ca. 2 plakjes). Bestrijk de binnenkant van de broodjes met Hoisin Saus, leg hierop 2 plakjes buikspek en verdeel hierover de ingelegde komkommer, wat ringetjes bosui & ringetjes rode peper.

Notities

Bereidingstijd: + 6 tot 24 uur intrekken van de marinade

Momofuku Broodje Buikspek
Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

1 gedachte op “Broodje Buikspek (Momofuku)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top