Brioche

Brioche recept

Brioche. EΓ©n van mijn favoriete broden, vooral tijdens de feestdagen. Vol van smaak, zacht en warm met een klein beetje boter is het net alsof een engeltje over je tong piest. Juist, dit is lekker! Overigens is het geen moeilijk recept, integendeel. Je hebt alleen wat tijd nodig omdat de brioche een nachtje moet rijzen in de koelkast, maar verder heb je er zeker niet al te veel werk aan.

Laat het kneden van het deeg over aan een (goede) keukenmachine en een kind kan de was doen. Deeg kneden met een keukenmachine is simpelweg sneller, makkelijker en fijner dan met de hand, althans dat vind ik. Met de hand ben je namelijk altijd veel langer bezig en kan het een behoorlijk pittig klusje zijn. Goed voor de spierballen, dat dan weer wel πŸ˜‰ .

Dit recept voor brioche is van niemand minder dan Robèrt van Beckhoven. Bekend van Heel Holland Bakt en auteur van meerdere kookboeken waarin je onder andere dit (geweldige) recept voor brioche tegenkomt.

Brood over?

Fijn aan dit recept vind ik dat je het meeste “werk” voor de brioche de dag van tevoren doet en het de volgende ochtend even kort kneed, een ruim uurtje laat rijzen en vervolgens afbakt. Vers, warm brood in de ochtend, heerlijk. Vers gebakken brood is de dag zelf het lekkerst. Mocht je onverhoopt wat over hebben is er overigens geen man over boord. Zeker niet, want brioche is bij uitstek geschikt om er de volgende dag heerlijke wentelteefjes of wentelteefjes uit de oven met kaneel van te maken. Tip!

Brioche met de keukenmachine gemaakt

Mijn nieuwe keukenmachine: de Bosch Optimum

Misschien heb je hem al voorbij zien komen op Instagram, mijn nieuwe liefde in de keuken: de Bosch Optimum (MUM9YT5S24). Hij is zooooo mooi en ook nog eens ontzettend fijn (en sterk). Ik ben hem lekker aan het uittesten zodat ik je alles erover kan vertellen. Ik word namelijk echt heel erg blij van deze fijne keukenmachine! Dit recept is het eerste recept waarvoor ik hem gebruikte en wat een verademing in vergelijking met mijn oude keukenmachine. Even de voordelen op een rij voordat ik uit enthousiasme een heel verhaal ga afsteken tegen je:

βœ“ De Bosch Optimum heeft een sterkte motor van 1500 watt, een ruime kom (5,5 liter) en een flinke deeghaak voor het kneden van deeg.
βœ“ De machine zelf beweegt amper tijdens het kneden van het deeg (mijn oude keukenmachine liep zo ongeveer van het aanrecht af, als je begrijpt wat ik bedoel) en hij is redelijk stil te noemen.
βœ“ Handig: hij heeft een ingebouwde sensor (Smart Dough Sensor) die zorgt voor een constante mengsnelheid (ook bij zwaar deeg of grote hoeveelheden).
βœ“ Er is een automatisch programma beschikbaar voor gistdeeg wat hij zelf draait (hier heb je geen omkijken naar!) of je kunt een vaste snelheid instellen samen met eventueel een timer, echt ideaal.
βœ“ Tot slot, alles kan in de vaatwasser! De kom, de deeghaak en de deksel. De keukenmachine zelf kun (indien nodig) afnemen met een doekje.

Uiteraard ga ik hem lekker verder uittesten. Er zitten namelijk heel veel extra onderdelen bij. Zo zit er ook een roergarde en een klopgarde bij die ik nog moet proberen en er zit zelfs een volledige multimixer bij. Deze bevestig je bovenop de keukenmachine en heeft uiteraard een mes (voor het bekende hak en snijwerk), maar ook een citruspers en verschillende schijven waarmee je kaas, groenten en nog veel meer kunt raspen. Je snapt, Eef voelt zich als een kind in een snoepwinkel πŸ˜‰ .

Brioche brood recept

Brioche

Brioche brood

Het recept voor een zachte, luchtige brioche. Maak de feestdagen zoals kerst of Pasen extra speciaal door dit brood te maken.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 15 uur
Bereidingstijd: 25 minuten
Rijzen: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 40 minuten
Hoeveelheid: 10 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediΓ«nten):

  • 250 gram bloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 20 gram basterdsuiker
  • 3 eieren (middel)
  • 6 gram zout
  • 120 gram boter
  • zonnebloemolie
Extra: 1 eidooier met een beetje zout voor het bestrijken en 1 flinke eetlepel gesmolten roomboter voor na het bakken

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Doe de bloem, gist, suiker en eieren in een kom en mix dit even kort door.
    • Voeg dan pas het zout toe en kneed het deeg nu ongeveer 8-10 minuten goed door met de keukenmachine.
    • Snijd ondertussen de boter in kleine blokjes en voeg dit toe.
    • Kneed het deeg tot de boter volledig is opgenomen (het klopt dat het deeg eerst iets slapper wordt door de grote hoeveelheid boter).
    • Vet een ruime kom iets in met zonnebloemolie en kneed het deeg met de hand nog even tot een mooie bol.
    • Leg de bol in de kom en draai deze nog een keer om zodat hij aan alle kanten is bedekt met olie.
    • Dek de kom af en zet deze vervolgens in een nacht in de koelkast om te rijzen.
    • De volgende dag kneed je het deeg met de hand nog even goed door.
    • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
    • Vet de broodbakvorm of cakevorm in met een beetje olie, boter of bedek met een stukje bakpapier.
    • Maak van het deeg in totaal 8 bolletjes en verdeel deze over de bakvorm.
    • Kluts een eidooier met een beetje zout en bestrijk hiermee de bovenkant van het brood.
    • Laat de brioche nu nog ongeveer 60-70 minuten rijzen en bak het vervolgens af in de oven voor 25 minuten.
    • Zodra de brioche uit de oven komt, bestrijk je het met de gesmolten boter. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    CalorieΓ«n: 207kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 5g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 7g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Brioche

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bosch. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
    Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
    . Lees voor meer informatieΒ mijnΒ disclaimer.

    17 thoughts on “Brioche recept

    • Hmmm ik ben dol op brioche! Het leek me altijd zo’n klus om zelf te maken maar als ik het zo lees is het best te doen, toch maar eens proberen dan πŸ™‚

        • als dit het recept van robert was dan was het ong 3 a 4 gram gedroogde gist of 10 gram verse gist, hij gebruikt bij alle recepten verse gist. om dat om te rekenen doe je de verse gist gedeeld door 3 en niet 1 op 1 over nemen.

    • Hmmm ik ben dol op brioche! Het leek me altijd zo’n klus om zelf te maken maar als ik het zo lees is het best te doen, toch maar eens proberen dan πŸ™‚

    • lijkt me heel lekker, ga het zeker proberen, ik heb een broodbak machine van 98.00 Euro daar bereik ik het zelfde resultaat mee en de eerste rijs is dan ook al gedaan, ik heb ook een goedkopere keukenmachine die heeft niet al die foefjes maar kneed ook perfect als ik zoveel geld zou willen besteden kocht ik zeker een Kitchen aid, want 799.00 Euro is meer voor een taarten of broodjes zaak.

      • Zeker doen! Zelf ben ik ontzettend blij met deze keukenmachine en heeft hij veel meer opties dan alleen een broodbakmachine of de kitchen aid. Wat betreft de prijs, dat is ieder voor zich natuurlijk. Afhankelijk van je portemonnee en wat je ergens vooruit wil geven. Zo hoorde ik laatst van iemand die 600 euro had uitgegeven aan een handtas, dat zou ik dan persoonlijk weer niet zo snel doen om het zachtjes te zeggen πŸ˜‰

    • lijkt me heel lekker, ga het zeker proberen, ik heb een broodbak machine van 98.00 Euro daar bereik ik het zelfde resultaat mee en de eerste rijs is dan ook al gedaan, ik heb ook een goedkopere keukenmachine die heeft niet al die foefjes maar kneed ook perfect als ik zoveel geld zou willen besteden kocht ik zeker een Kitchen aid, want 799.00 Euro is meer voor een taarten of broodjes zaak.

    • Een kleine tip: het is misschien handig om te vertellen waarom je het zout pas later bij een deeg mag voegen waar gist in zit. Mijn idee is dat veel mensen niet weten dat gist van zoet houdt en wordt tegen gehouden als het meteen met de zout in aanraking komt.

      • Meestal vermeld ik het in de tekst maar deze keer heb ik dat inderdaad niet gedaan. Dank voor je toevoeging, het is zeker belangrijk om te weten πŸ™‚

    • Een kleine tip: het is misschien handig om te vertellen waarom je het zout pas later bij een deeg mag voegen waar gist in zit. Mijn idee is dat veel mensen niet weten dat gist van zoet houdt en wordt tegen gehouden als het meteen met de zout in aanraking komt.

    • Meestal vermeld ik het in de tekst maar deze keer heb ik dat inderdaad niet gedaan. Dank voor je toevoeging, het is zeker belangrijk om te weten πŸ™‚

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept