Bloemkool ovenschotel met gehakt, het heeft even mogen duren voor ik het recept voor deze ovenschotel precies zo had als ik in mijn hoofd bedacht had. Sommige recepten die ik bedenk lukken in een keer, sommige hebben één of hooguit twee en heel soms drie pogingen nodig. Deze jongen? Na ruim 3 jaar en verschillende pogingen is het uiteindelijk gelukt, een heerlijk recept voor een bloemkool ovenschotel met gehakt. Het grappige is, hij is ook nog eens ongelooflijk makkelijk om te maken.
Ik ben niet met bloemkool ben opgegroeid. Mijn moeder hield er niet van en dus kwam het simpelweg niet op tafel. De kok bepaalt immers, toch π . Als kind was ik daarentegen dol op bloemkool en mijn tante wist dat. Dus zodra er bij haar bloemkool op tafel kwam nodigde zij mij uit om lekker bloemkool te komen eten. Gewoon gekookt met een kaassausje, aardappels en een stukje vlees. Als toetje toe hadden we vaak aalbessen uit eigen tuin met een beetje suiker. Ik weet het nog precies. Zal eens vragen of ze het nog zo eet en of ze misschien te porren is voor deze ovenschotel.
Bloemkool ovenschotel zonder pakje of zakje
Jaren later toen ik op mezelf ging wonen kwam bloemkool al snel op tafel en dat werd alleen maar vaker toen ik vriendlief tegen kwam, hij is immers ook dol op bloemkool. Zo kwam ik ooit in de supermarkt een pakje tegen voor een bloemkool ovenschotel met gehakt. Nee, ik kook normaliter niet uit pakjes of zakjes maar was toch stiekem wel heel benieuwd naar dit pakje. Zodoende kocht ik ruim 3 jaar geleden alweer een pakje voor een bloemkool ovenschotel (met de billen bloot zullen we maar zeggen π ). Smaak? Lekker, maar dat is logisch met een waslijst aan smaakversterkers waarbij je overigens nog steeds gewoon je aardappelen, bloemkool, gehakt en zelfs kookroom moet toevoegen. Dus besloot ik, dat ga ik zelf maken!
Geen lekkere maar een heerlijke ovenschotel met bloemkool
Dat bleek toch iets minder makkelijk dan gedacht… Zo’n stom pakje moet ik toch makkelijk zelf beter kunnen maken? Ik wilde alleen geen “lekker” recept ik wilde een “heerlijk” recept waardoor je dat pakje wel achterwege laat en gewoon zelf je eigen ovenschotel maakt. Alleen, bloemkool heeft niet zo heel veel smaak van zichzelf en het duurde echt even voor ik de juiste verhouding saus, bloemkool en kruiden had. Inmiddels is het gelukt en presenteer ik je hierbij deze heerlijke bloemkool ovenschotel met gehakt, een echte aanrader! Daar heb je helemaal geen pakje voor nodig π .
Tip! Voorbereiding
Je kunt deze bloemkool ovenschotel prima een dag van te voren maken. Maak de ovenschotel dan tot je hem in de oven doet, laat hem even afkoelen en bewaar hem in de koelkast (afgedekt met folie). De volgende dag verwarm je de oven op 220 graden (i.p.v. 200 graden) en bak je de ovenschotel in 30 minuten gaar.
Wat heb je nodig (ingrediΓ«nten):
- 600 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
- 500 gram gehakt
- 500 ml melk
- 400 gram bloemkool
- 100 gram geraspte kaas ((+ eventueel extra voor over de ovenschotel))
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 2 eetlepels bieslook
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- peper, zout, paprikapoeder, nootmuskaat en boter of olie om in te bakken
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes even kort tot ze gaar zijn en krokant zijn.
- Breng de aardappelschijfjes op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
- Na het bakken verdeel je de aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal.
- Breng ondertussen ruim water met een snuf zout aan de kook.Β
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze in ongeveer 10-12 minuten gaar. Giet af.
- Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
- Verhit opnieuw een beetje boter of olie in de koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even kort aan.
- Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul en bruin.
Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. - Verdeel het gehakt over de aardappelschijfjes en verdeel daarover de bloemkoolroosjes.
- Tot slot gaan we de kaassaus maken. Hiervoor smelt je 50 gram boter in een steelpannetje.
- Zodra de boter is gesmolten voeg je de bloem toe en je bakt dit even kort mee.
- Voeg dan, beetje bij beetje, de melk toe terwijl je er met een garde een gladde saus van maakt.
- Doe dan de geraspte kaas erbij samen met de bieslook en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Giet de saus over de ovenschotel, verdeel er eventueel nog wat extra geraspte kaas over en schuif de ovenschaal in de oven voor ongeveer 20 minuten. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Monique says:
Bij stap 11 staat: Zodra de boter is gesmolten voeg je het gehakt toe en je bakt dit even kort mee.
Moet dit gehakt geen bloem zijn?
Eef says:
Klopt, dat moet bloem zijn. Oeps! Dank voor je oplettendheid π Ik heb direct aangepast in het recept.
Estrella says:
Manlief zei; “bloemkool? ????”. En hij trok er een gezicht bij. Tot hij het proefde… heerlijk. We eten het deze week weer ????.
Eef says:
Yes! Dat lees ik graag π
Monique says:
Bij stap 11 staat: Zodra de boter is gesmolten voeg je het gehakt toe en je bakt dit even kort mee.
Moet dit gehakt geen bloem zijn?
Eef says:
Klopt, dat moet bloem zijn. Oeps! Dank voor je oplettendheid π Ik heb direct aangepast in het recept.
Helain says:
Is het ook in te vriezen?Ga hem zeker proberen! Bedankt voor het recept!
Eef says:
Uit eigen ervaring durf ik het je (nog) niet te zeggen, de ovenschotel is elke keer schoon op gegaan π Maar je kunt het uiteraard altijd proberen π
Kim says:
Echt een aanrader het was heerlijk!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel!
Samantha says:
Ik ga het vandaag voor het eerst zelf eten. Dus ben benieuwd. Sws hou ik van alles wat er al in zit
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk! Ik hoor graag wat je er van vindt!
Anniek says:
Mijn vriendin en ik maakten dit recept de eerste keer omdat we nog bloemkool in huis hadden en geen idee wat we ermee wilden doen. Zo blij dat zij dit recept vond! Het is mijn nieuwe lievelingsrecept! Hebben het nu zo’n 3 keer gemaakt en het is zΓ³ lekker!!
Eef says:
Ahh wat fantastisch om leuk om te lezen, leuk dat je het even laat weten π
Helain says:
Is het ook in te vriezen?Ga hem zeker proberen! Bedankt voor het recept!
Eef says:
Uit eigen ervaring durf ik het je (nog) niet te zeggen, de ovenschotel is elke keer schoon op gegaan π Maar je kunt het uiteraard altijd proberen π
Betty says:
heerlijk!! echt gesmuld, ook mijn kinderen vonden het lekker, en het is in te vriezen hoor!!! heb ik ook gedaan, na ontdooien wel opgebakken in de koekenpan, maar nog net zo heerlijk!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank je wel Betty. Goed ook om te weten dat het invriezen goed gaat π
Betty says:
heerlijk!! echt gesmuld, ook mijn kinderen vonden het lekker, en het is in te vriezen hoor!!! heb ik ook gedaan, na ontdooien wel opgebakken in de koekenpan, maar nog net zo heerlijk!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank je wel Betty. Goed ook om te weten dat het invriezen goed gaat π
Belin says:
Wat hebben we genoten van deze openschoten, zal hem zeker vaker gaan maken
Eef says:
Wat fijn! Dank voor je reactie π
Belin says:
Wat hebben we genoten van deze openschoten, zal hem zeker vaker gaan maken
Eef says:
Wat fijn! Dank voor je reactie π
Korine says:
Net de ovenschaal leeg geschraapt:)
Heerlijk was het!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie π
Diana Claasen says:
Welke roomboter moet ik gebruiken? Gezouten of ongezouten roomboter?
Eef says:
Ik gebruik altijd ongezouten en zout naar smaak bij.
Korine says:
Net de ovenschaal leeg geschraapt:)
Heerlijk was het!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie π
Christel van Ham says:
Vandaag voor het eerst dit recept gemaakt en het is een blijvertje! Zelfs de kinderen schepten 2 keer op. Omdat ik geen bieslook meer in huis had, heb ik een klein beetje gedroogde dragon door de saus gedaan. Was ook erg lekker!
Eef says:
Wat een lekkere variatie! Klinkt goed π Blij om te horen dat de kinderen het ook lekker vonden!
Sanne says:
Ik ga het recept zeker nog een keer maken, want hij zag er mooi uit toen hij uit de oven kwam en het smaakte goed, en in die 20 minuten oventijd kun je mooi even de keuken schoonmaken en de afwas doen…. π
We vonden hem wel wat vettig: in plaats van de aardappels te bakken ga ik ze de volgende keer (zelf schillen en dan) koken. Misschien scheelt dat.
We hadden ook nog een stuk oude kaas liggen, dus die heb ik geraspt en er geen zout verder aan toegevoegd. Ging ook heel goed π
Eef says:
Wat leuk om te horen! Oude kaas is waarschijnlijk de reden dat het wat vettig was, als je oude kaas smelt kan er een vettig laagje op komen. Je kunt ook kiezen voor (mager) rundergehakt dan i.p.v. half om half bijvoorbeeld.
Ineke says:
Ik vond de hoeveelheid bloemkool voor 4 personen wat weinig, volgende keer gebruik ik een hele bloemkool
Lydia says:
Ik ben totaal niet in voor de Hollandse pot maar mijn man en kinderen vind het heerlijk dus toch maar eens op mijn favoriete website wat betreft recepten. En .. ik heb genoten!! Bedankt voor al jullie leuke en bovenal lekkere recepten. Liefs Lydia
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie π
Gerrit Riezebos says:
Bloemkool-ovenschotels, daar zijn talloze recepten van. Dit recept scoort goed hier in de familie. Zeker met de eigengemaakte kaassaus. Daar ga ik later ook nog eens mee experimenteren. Lekker hoor!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie π
Jose braem says:
Was lekker maar volgende keer maak ik i.p.v. gebakken aardappelen (vond ik wat droog) puree als onderste laag…lijkt me nog lekkerder…
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klinkt ook heerlijk, goeie!
Brenda says:
Heerlijk gegeten! Omdat wij zout proberen te beperken heb ik geen zout gebruikt en kerrie toegevoegd bij het kruiden van het gehakt. Heerlijk!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn, dankjewel Brenda!
Lydia Steensma says:
O wat is deze schotel heerlijk! Ik hen sinds kort een slowcooker en vroeg me af of hij daar ook in kan en hoelang dan ongeveer?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Lydia, wat fijn om te horen! We hebben hem zelf niet in de slowcooker gemaakt dus ik kan je daar helaas niet zo goed advies over geven, wel is het een echte ovenschotel dus je zult niet hetzelfde resultaat krijgen in de slowcooker.
Danny Roelandt says:
Ik maak regelmatig eens ovenschotels en deze hoort in het rijtje van de beste!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat superleuk om te horen, worden we blij van! π