Bifteki

Bifteki ken je misschien wel als je in Griekenland bent geweest of graag bij het Griekse restaurant eet. Het zijn (vaak) platte gehaktburgers gevuld met feta. Ik heb er dit keer spiesjes van gemaakt dat kan ook prima en zo garen ze super mooi!

Bifteki maken

In mijn bifteki recept heb ik ervoor gekozen om ze niet te vullen met feta, want dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk met spiesjes 😉 . De feta serveer je er lekker bij in een Griekse salade bijvoorbeeld. En zo maak je het tot een heerlijk zomers gerecht dat je kunt serveren als onderdeel van de BBQ of zoals ik deed met pita, salade en tzatziki.

Wat voor vlees is bifteki?

Bifteki is heerlijk mals gekruid gehakt. Maar wat voor vlees is bifteki precies? Ik gebruik rundergehakt en daar voeg ik dan nog smaak aan toe. De klassieke smaken voor bifteki zijn fijngesneden en verse peterselie, munt, gedroogde oregano, ui, knoflook en komijn. De ui raspen we zodat hij zo fijn mogelijk is en de smaken goed mengen met het rundergehakt.

Makkelijk en lekker

Bifteki maken is niet moeilijk en bovenal heel erg lekker. Laat het gehakt na het kruiden het liefst 1 nachtje intrekken in de koelkast. Je kunt er wel alvast spiesjes van maken zodat je de volgende dag een makkie hebt. Wel even goed afdekken in de koelkast natuurlijk.

Bifteki

Makkelijk recept voor zelfgemaakt bifteki. Ik maakte Griekse bifteki spiesjes waar je je vingers bij aflikt, zo lekker!
4.84 van 12 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Marineren: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 ui
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel komijn
  • 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
  • 1 eetlepel munt (vers – fijngesneden)
  • olijfolie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Voor dit recept raspen we de ui. Mocht je geen rasp hebben, dan kun je hem ook heel fijn snijden. Raspen zorgt ervoor dat de ui heel fijn is en veel smaak afgeeft aan het gehakt zonder dat je 'stukjes' ui tegenkomt in de bifteki en dat is waar we voor willen gaan.
  • Doe het gehakt met de geraspte ui in een ruime kom. Pers hierbij de teentjes knoflook uit.
  • Voeg de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Neem een spiesje of satéprikker in je hand en knijp een deel van het gehaktmengsel om het spiesje heen. Ga door met spiesjes maken tot het gehakt op is.
  • Verdeel een beetje olijfolie over de spiesjes, dek ze af met huishoudfolie en laat ze nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) een nacht marineren in de koelkast.
  • Bak de spiesjes daarna af op de BBQ of contactgrill. Serveer met pita, salade en tzatziki. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Met dit recept maak je ca. 12 spiesjes wat voldoende is voor 4 personen als maaltijd.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 201kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwitten: 28g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

9 thoughts on “Bifteki

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept