Volg mij:
Kooktips

Basis Kooktechnieken #3: Hoe controleer je of je ei nog vers is?

Basic Cooking #3: Hoe controleer je of je ei nog vers is?

Hoe controleer je of je ei nog vers is? Simpel zul je denken, dan kijk je op de verpakking. Wat als je, je eitjes nou niet in de verpakking bewaard maar in het bakje van de koelkast of als de eitjes op de datum zijn en je twijfelt of je ze nog kunt gebruiken. Wist je trouwens dat je eitjes nog vers zijn na het verstrijken van de datum op de verpakking? Het is namelijk een T.H.T. datum wat staat voor: Tenminste Houdbaar Tot. Simpelweg betekent dit dat de verkoper je beloofd dat ze minimaal goed zijn tot die datum maar dat je ze na deze datum ook kunt gebruiken. Hoe lang dat is en hoe je test of je ei vers is ga ik je uitleggen en daarom Basis Kooktechnieken #3: Hoe controleer je of je ei nog vers is?

Vanaf het moment dat de ei door -jawel 😉 – de kip gelegd is, is het nog 28 dagen houdbaar. Althans dit is de datum die de verkoper op zijn verpakking zet. Hierna is de ei ook nog houdbaar. Hoe controleer je of je ei nog vers is? Dit kun je heel eenvoudig testen door je ei in een kom water te doen, zoals op onderstaande afbeelding:

Basic Cooking #3: Hoe controleer je of je ei nog vers is?

De vuistregel is dus; gaat je ei drijven in water? Weg ermee, die is niet goed meer (je eitje gaat trouwens drijven door de gasvorming in het ei). Plat op de bodem is je ei het verst en gaat je eitje ‘staan’ dan is ‘ie nog prima om te eten.

Goed, nu weet je hoe je, je ei kunt testen of deze nog vers is maar wanneer is je eitje eigenlijk het lekkerst?  In principe is een ei het ‘lekkerst’ als je het binnen 1 week na het leggen eet (dat is dus even terug tellen als je de datum op de verpakking hebt). Voor gerechten met vers ei zoals bijvoorbeeld steak tartar maar ook gerechten waarin je rauw ei verwerkt zoals spaghetti carbonara gebruik ik het liefst het ei dat plat op de bodem blijft liggen. Lekker vers!

Een eitje van een eigen gehouden kip is natuurlijk het allerlekkerst. Vers, echt scharrel en natuurlijk puur natuurlijk. Nou heb je misschien niet de ruimte in je tuin of op balkon 😉 of wil je simpelweg geen kippen houden dan kun je in Nederland aan het eerste nummer op je ei zien wat voor ei je koopt. Zelf koop ik het liefst biologische of in ieder geval vrije-uitloop. Niet alleen lekker maar wel zo diervriendelijk. De cijfers:

0 – Biologisch Ei: Het dier vriendelijkste ei. Veel ruimte, uitloop naar buiten en biologisch voer
1 – Vrije-uitloop Ei: Een ruime stal en een vrije uitloop naar buiten wanneer ze willen
2 – Scharrel Ei: Deze kip komt echter nooit buiten. Zit in een grote dichte stal met veel soortgenoten.
3 – Kooi Ei: Hoewel legbatterijen in Europa verboden zijn en niet ‘zo’ te koop zijn worden ze wel verwerkt in koekjes en dergelijke.

Zo! Nu weet je hoe je, je eitje op versheid kan checken EN waar je eitje vandaan komt.

Welk ei koop jij zelf het liefst? Controleer je altijd de versheid of hou je de datum op de verpakking aan?

Bron foto 2 (ei test): www.nsmbl.nl
Bron Ei nummers: www.wakkerdier.nl

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

 • Beantwoorden Ellen

  Wat een leuke en handige tip! Die ga ik onthouden! 😉

  4 februari 2015 at 09:42
 • Beantwoorden Karen

  Wat ontzettend handig! Dat wist ik helemaal niet! Misschien dat ik die ooit weer van je overneem in Tuesday’s Tip. Dan verwijs ik natuurlijk wel weer naar je zoals gewoonlijk 😉

  4 februari 2015 at 13:30
  • Beantwoorden Eefkooktzo

   Super leuk! Voelde me vorige keer al vereerd 😀 Alleen maar leuk om ‘m terug te zien, dank je wel! 🙂

   5 februari 2015 at 23:21
 • Beantwoorden Linda

  Leuk stukje! Je had wat mij betreft ook nog wel mogen vermelden waar je je eitjes het beste kunt bewaren. Is dit nou in de koelkast? Of juist niet?

  5 februari 2015 at 12:50
  • Beantwoorden Eefkooktzo

   Dank je wel! Toevallig daar heb ik over zitten te twijfelen om over te schrijven 🙂 . Maar het antwoord op die vraag schijnt er namelijk niet te zijn. Janny van der Heijden vertelde tijdens de eettest dat beide opties mogelijk zijn (en veelvuldig gebruikt worden) maar geen van beide ‘beter’ dan de ander is. Zelf bewaar ik ze altijd in de koelkast, maar meer uit gemak haha 😀 , jij?

   5 februari 2015 at 23:30

  Laat een reactie achter