- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Appelkruimelcheesecake met karamel

Het is officieel herfst! Bij herfst hoort appeltaart. Althans dat vind ik en ik vind ook dat ik best even een draai kan geven aan deze klassieker. Dus heb ik er een appelkruimelcheesecake van gemaakt met karamel. Een hele mond vond maar dat wil je ook van dit taartje want hij is heerlijk!

Volgens google begint de herfst op 23 september dit jaar en dat was gister dus zo op de eerste maandag van de herfst vind ik een lekker appeltaartje wel gepast. Om de herfst te “vieren”. Tja, je moet zelf de slinger ophangen en als het aanbreken van een nieuw seizoen geen reden tot een feestje is dan weet ik het ook niet meer 😉 . Ik vind de herfst altijd wel een fijn seizoen. Je maakt het binnen weer gezellig, de kaarsjes gaan aan en ik duik ook weer vaker de keuken in om lekker te bakken.

Appeltjes, kaneel, karamel en dat in een lekker baksel. Ik vind het herfstig. De klassieke appeltaart vind trouwens al op mijn blog mocht je daar ook trek in hebben gekregen 😉 .

Appelkruimelcheesecake met karamel

Mijn recept voor appeltaart valt eigenlijk altijd wel in de smaak. Het is zelfs zo dat mijn schoonvader speciaal vroeg of ik mijn appeltaart wilde maken voor hun trouwdag. Kees, zo heet mijn schoonvader, die wilde graag mijn appeltaart. Tegen dat verzoek kon ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen, maar ik vroeg hem wel of ik wat bewegingsvrijheid had. Of het net even anders mocht zijn dan mijn klassieke appeltaart. Dat mocht.

Ik kwam de bewuste zondag aan met deze appelkruimelcheesecake met karamel. Wat denk je? Helemaal goed gekeurd! Er werd zelfs meerdere malen om een extra stukje gevraagd. Kijk, daar word ik blij van 😉 . Je kunt deze appelkruimelcheesecake ook maken zonder karamel trouwens. Aan jou de keuze, maar het maakt hem wel extra, extra lekker. Goed, genoeg gekletst! Tijd om aan de slag te gaan.


Het recept voor appelkruimelcheesecake met karamel:

Voorbereiding: 60 minuten | Bereiding: 60 minuten | Totale tijd: ca. 2 uur (+ afkoelen)
Hoeveelheid: ca. 9 ruime vierkanten stukken

Wat heb je nodig voor appelkruimelcheesecake met karamel (ingrediënten):

Extra: (metalen) bakvorm met de afmetingen 20 x 25 centimeter (of vergelijkbaar)

Hoe maak je appelkruimelcheesecake met karamel:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden
 2. Vet de bakvorm of bedek hem goed met bakpapier
 3. Begin met het maken van de koek bodem. Kneed 175 gram bloem, 150 gram roomboter, 75 gram suiker en een snuf zout tot een kruimelig deeg.
 4. Verdeel het deeg over de (metalen) bakvorm, druk aan en bak in de oven voor ongeveer 15-20 minuten.
 5. Laat de bodem vervolgens afkoelen en ga verder met de cheesecake laag.
 6. Hiervoor meng je het ei, de roomkaas, suiker en het vanille extract met een (elektrische) mixer enkele minuten goed door tot het luchtig en iets stevig is.
 7. Verdeel dit mengsel over de (afgekoelde) bodem.
 8. Ondertussen schil en snijd je ook de appeltjes in kleine blokjes.
 9. Doe de stukjes appel in een kom en meng met 3 eetlepels suiker, 1½ eetlepel kaneel en ½ theelepel nootmuskaat. Verdeel dit over de cheesecake laag.
 10. Tot slot maak je het kruimeldeeg door 125 gram suiker, 100 gram bloem, 75 gram havermout, 100 gram roomboter en een snuf zout door elkaar te kneden. Kneed het daarna losjes door met je vingers terwijl je er kruimels van maakt. Verdeel dit weer over de laag appeltjes.
 11. Zet het geheel weer in de oven en bak het 55-65 minuten.
 12. Laat het een half uurtje afkoelen en verdeel over de bovenkant de karamel naar smaak.
 13. Laat de appelkruimelcheesecake nu nog minimaal uur goed afkoelen in de koelkast. Eet smakelijk!

Geïnspireerd op het recept van Averie Cooks


Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.