Champagne

Alles wat je moet weten over champagne ♥ winactie ♥

Proost! Het is zover, het einde van het jaar alweer! Donkere dagen, guur buiten en binnen vier je gezellig kerst met vrienden of familie maar heb je al nagedacht over oud & nieuw? Welke hapjes ga je serveren, wat doe je aan en welke champagne haal je in huis? Vandaag vertel ik je alles over champagne, later deze week over lekkere hapjes en voor fashion moet je toch echt elders zijn 😉 . Daarnaast vind je onderaan dit artikel ook nog een bruisende winactie. Proost!

Champagne het drankje dat onlosmakelijk verbonden is met oud & nieuw. Het hoort er gewoon bij. Een glaasje vol bubbels of het nu kinderchampagne is voor de kleinste of echte champagne: proosten doe je op oudejaarsavond! Ik vind het altijd wel een leuk momentje, het heeft iets. Het nieuwe jaar in het vooruitzicht, mensen die je lief hebt om je heen en elkaar het beste wensen.

Alles wat je moet weten over champagne

Vrolijk bubbelend

Nu moet ik je eerlijk bekennen dat er jaren zijn geweest dat ik dacht dat champagne niet voor mij was. Ik vond het simpelweg niet lekker. Ik vond het een zurig en gortdroog drankje. Natuurlijk proostte ik lekker mee met iedereen, nam een slok, zette het glas ergens neer en ging naar buiten om vuurwerk te kijken (met een lekker wijntje in de hand). Dat was tot ik eens een champagne proefde die helemaal niet zurig of gortdroog was maar juist lekker, zacht van smaak en vrolijk bubbelend.

Waarom is champagne zuur?

De reden dat champagne soms zuur kan smaken is omdat mousserende wijnen vaak een hoge zuurgraad hebben. Daarom wordt na de tweede gisting suiker en reserve wijn toegevoegd. De hoeveelheid hiervan geeft champagne zijn of haar eigen stijl. Naast dat iedere champagne een eigen smaak heeft maak je ook nog onderscheid tussen de volgende soorten champagne.

De meest bekende soorten champagne:

 • (Extra) Brut: (extra) droog (de meest gedronken champagne ter wereld)
 • Demi Sec: zoet (hoewel de naam letterlijk vertaald half zoet betekent)
 • Sec: zacht zoet (valt tussen de brut en de demi sec in)

Kies je dus een extra Brut champagne en ga je dit combineren met zoete hapjes als oliebollen of appelflappen die ook zo geliefd zijn op oudejaarsavond dan smaakt de champagne ook extra, extra droog. Uiteindelijk valt champagne onder wijn en waarschijnlijk weet je wel dat het ene wijntje lekkerder smaakt bij een bepaald gerecht dan het andere wijntje. Zo ook met champagne. Dus serveer bijpassende hapjes bij de champagne of een bijpassende champagne bij de hapjes.
Champagne

Hoe ontstaan de bubbels in champagne?

De bubbels van een glas mousserende wijn ontstaan door koolzuurvorming tijdens het bereidingsproces. Er zijn verschillende manieren van bereiding als het gaat om mousserende wijnen:

 • Traditioneel waarbij de tweede gisting van de wijn op de fles gebeurt. Gist en suiker worden aan de wijn toegevoegd waardoor extra alcohol en koolzuurgas ontstaat wat zich vervolgens weer met de wijn vermengd.
 • Tank methode. Hierbij vindt de tweede gisting plaats in een roestvrijstalen tank waarna de wijn wordt gebotteld. Dit gebeurt vaak met prosecco.
 • Toegevoegd. Ook dat kan, bubbeltjeswijn noemen we dat in de volksmond. Belletjes worden dan aan basiswijn toegevoegd. De bubbels zijn groter en grover en vervliegen ook sneller.

Andere soorten bubbels

Naast champagne kun je er natuurlijk ook voor kiezen een andere mousserende wijn te serveren tijdens oudejaarsavond. Ga ook eens voor prosecco, crémant of cava. Cava is een mousserende wijn uit Spanje welke volgens strikte, traditionele productiemethodes als champagne gemaakt wordt.

Freixenet

Freixenet is een bekend (en bekroond) merk als het gaat om cava. Prachtige flessen zoals deze gitzwarte fles welke een luxe uitstraling heeft maar… heel betaalbaar is! Hoewel normaal een Brut champagne niet mijn favoriet is vanwege de droge smaak vind ik de Brut van Freixenet juist erg lekker. Dat vind ik het leuke aan Freixenet: heerlijke cava en ook nog eens betaalbaar. Je kunt namelijk al een mooie fles Freixenet scoren onder de 10 euro. Of… je kunt ‘m winnen!

Champagne

Winactie

Ik mag namelijk 2 (!) flessen cava weggeven van Freixenet zodat jij hiermee kunt proosten tijdens oudejaarsavond.

De winactie loopt tot donderdagochtend 29 december 08.00 uur zodat jij je champagne nog op tijd in huis hebt.

Hoe doe je mee met de winactie?

Meedoen is makkelijk. Ik geef één fles weg via mijn blog en één fles via Facebook (dubbel kans dus!):

✓ Blog: laat in de reacties achter dat je graag wilt meedoen met de winactie
Facebook: tag in dit Facebook bericht degene met wie jij wilt proosten tijdens oudejaarsavond

De winnaar informeer ik donderdagochtend persoonlijk via de e-mail of via een berichtje op Facebook.

Succes en fijne feestdagen!

Update: de winactie is inmiddels afgelopen en de winnaars zijn bekend en geïnformeerd.
Linda & Henny van harte gefeliciteerd met jullie prijs! Proost 🙂

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Freixenet. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

17 thoughts on “Alles wat je moet weten over champagne ♥ winactie ♥

 • Interessant artikel ! Ik vind ‘Brut’ champagne het lekkerste, ik hou er niet zo van als champagne veel te zoet is 🙂 Leuk dat je een fles weggeeft, ik maak graag kans !

 • Leuk! Ik doe graag mee met de winactie. Ik heb niet zo veel verstand van champagne en alcohol in het algemeen, maar je artikel maakt het wel een stukje duidelijker ;).
  Op naar het nieuwe jaar :).

 • Marieke de Jong says:

  Ik doe graag mee met deze winactie. Ik heb zelf totaal geen verstand van champagne en weet daardoor niet welke ik moet kiezen en daarom twijfel of ik dit jaar wel een fles zal kopen. Deze klinkt heerlijk dus met deze fles zou ik het nieuwe jaar wel in willen luiden..

 • Shanice Hout says:

  Super lekker vindt ik dat champagne!! Dat moet ik gewoon in huis hebben met de feestdagen en oud en nieuw. En wat een prachtige fles ook!! De bubbels maken de champagne echt super lekker. Ik hou er echt van en maak heel graag een kans om deze fles champagne Cava Freixenet uit te proberen!! Duimenduimen Groetjes Shanice.

 • Ik vind het heerlijk om al proostend het nieuwe jaar in te gaan en dit jaar is mijn vriend nieuwjaarsdag vrij en kunnen we dus ietsje meer drinken dan 1 glaasje 🙂 een flesje cava zou het helemaal afmaken!

 • Roos pannevis says:

  Lekker!! Bubbels gaan er altijd in! Met oud en nieuw samen met me beste vriendin proosten op een mooi 2017 waarin er al veel positieve dingen op de planning staan

 • Gratis Bubbels, natuurlijk wil ik mee-loten! 😉
  Alvast beste wensen en een veilige jaarwisseling.
  Voorzichtig met oliebollen en vuurwerk 😉
  Groet Henny

 • Adriana de Ruiter says:

  Wat een leuke winactie en wat een handig artikel!!! Om eerlijk te zijn dacht ik altijd dat Brut gewoon een merk champagne was! 🙂 Dus ik heb meteen ook het één en ander geleerd, bedankt daarvoor! 🙂

  Ik doe graag mee aan je actie, we hebben zo’n bijzonder jaar gehad! Na de komst van onze pleegzoon anderhalf jaar geleden is er nu een pleegdochter bijgekomen, een heel klein meiske van toen ze bij ons kwam nét zes weken! Een jaar om knallend af te sluiten en vol verwachting kijken we naar het nieuwe jaar, wat zal het ons brengen???

  Jou wens ik alvast een geweldige jaarwisseling! Geniet ervan en ga in het nieuwe jaar vooral door met het schrijven van deze fijne artikelen! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *