- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Het allerlekkerste citroenijs (3 ingrediënten)

Man, o man, o man. Dit citroenijs is werkelijk het lekkerste citroenijs wat ik ooit heb gegeten! Dat zegt wat! Aangezien ik, als citroen liefhebber, nou eenmaal vaak kies voor citroenijs. Het ijs is lekker zuur maar zeker niet té zuur. Zoet en tegelijkertijd heerlijk verfrissend. Als je ook maar een klein beetje van citroen houdt maak dan zeker dit ijs eens!

Zelf ijs maken

Dit jaar ben ik echt in de ban van zelf ijs maken. Zelf ijs maken is nou eenmaal ontzettend leuk om te doen en het is eigenlijk niet moeilijk. Het liefst maak ik guiltfree ijs. IJs waar je heerlijk van kan snoepen maar je geen schuldgevoel aan over hoeft te houden. Zoals bijvoorbeeld dit recept voor yoghurtijs framboos met munt wat ik laatst maakte. Dit recept is echter wat minder quiltfree omdat er suiker in zit. Maar, als je gaat zondigen doe het dan ook goed! Dat doe je zeker met dit heerlijke citroenijs! Als je net als ik dol bent op citroenijs mag je dit recept niet overslaan.

Wel of geen ijsmachine?

In principe kun je altijd zelf ijs maken. Je hebt er niet speciaal een ijsmachine voor nodig maar het maakt dingen wel net even makkelijker. Als je geen ijsmachine hebt doe je het met de hand. Maak het ijsmengsel en doe dit in een rechthoekige, lage bak. Roer het elke 30 á 45 minuten door tot je een mooi, romig ijs hebt. Daar ben je wel even mee zoet want je moet dit wel een paar uurtjes volhouden wil je een lekker ijsje hebben. Maar, de moeite wordt zeker beloond.

Zelf heb ik een ijsmachine en ik moet zeggen dat ik erg blij ben met mijn ijsmachine. Het merk durf ik je niet te vertellen, het ouwe beestje is volgens mij merkloos. Het is een simpele ijsmachine met een bak die je zo’n 24 uur in de vriezer moet doen wat organisatorisch niet altijd even makkelijk is. Lees: hij neemt erg veel ruimte in, in de vriezer. Ach ja, zo blijft er altijd wat toch 😉 . Hij maakt ijs maken in ieder geval een heel stuk makkelijker.

Zin in het lekkerste citroenijs wat je ooit gaat proeven? Tijd om aan de slag te gaan!


Het recept voor Citroenijs

Voorbereidingstijd: | Bereidingstijd: | Total bereidingstijd
Hoeveelheid: ½ liter ijs (4 porties)

Wat heb je nodig voor citroenijs (ingrediënten):

Hoe je citroenijs maakt:

  1. Was de citroenen en rasp ze tot je 1 eetlepel citroenrasp hebt (gebruik hiervoor het liefst een hele fijne rasp). Pers vervolgens de citroenen uit en vang het sap op.
  2. Doe de citroenrasp en het sap in een maatbeker samen met het suiker en de karnemelk. Even goed doorroeren tot de suiker volledig opgelost is.
  3. Doe het mengsel in een ijsmachine en draai er in ca. 20 tot 30 minuten een mooi, romig ijs van. (bereidingstijd kan verschillen per ijsmachine)
  4. Je kunt het ijs bewaren in een afgesloten bak in de vriezer voor ongeveer 2 á 3 dagen (mocht je het zo lang kunnen bewaren uiteraard 😉 ). Eet smakelijk!

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Buzzfeed