Knoflooksaus (zelfgemaakte)

Knoflooksaus (Zelfgemaakte)

Knoflooksaus zelf maken. Vandaag ga ik een ‘geheim’ receptje met jullie delen wat na vandaag natuurlijk niet zo geheim meer is. Ik heb het over mijn zelfgemaakte knoflooksaus. Helemaal niet moeilijk om te maken, maar als je het eenmaal gemaakt hebt, dan wil je eigenlijk niet meer anders. Romig, een tikje zuur, lekker veel knoflook en verse kruiden, dát is mijn zelfgemaakte knoflooksaus.

Zelf serveer ik ‘m vaak bij shoarma zoals bij dit overheerlijke recept voor pide met kipshoarma of ‘gewoon’ als sausje voor bij de barbecue of tijdens het gourmetten. Supermakkelijk om te maken, maar zó onwijs lekker.

Om meteen een vette disclaimer op dit recept te zetten; je zult hierna geen flesje meer willen kopen. Knoflooksaus maak je voortaan zelf!

Soorten knoflooksaus

Knoflooksaus komt in vele soorten. Zo ken je de wat wij hier noemen ‘gewone’ knoflooksaus vast al. Deze is vaak op basis van mayonaise, room, knoflook en eventueel andere kruiden. Alioli ken je waarschijnlijk ook. Tzatziki met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden zal je ook niet vreemd in de oren klinken.

Maar ken je ‘Toum’ ook al? Deze versie komt o.a. voor in Egypte en is redelijk vergelijkbaar met alioli. Hoewel bij Toum ook weleens munt wordt gedaan en dan heet het ‘Zeit en Toum’. De Chinese versie van knoflooksaus wordt Jiang Pao genoemd en in Brazilië kennen ze Molho de Alho.

Kortom, vrijwel overal ter wereld kennen ze een soort van knoflooksaus. Ook al maken ze ‘m wellicht anders aan de andere kant van de wereld, het hoofdbestanddeel is en blijft knoflook!

Ingredienten knoflooksaus

Zelfgemaakte knoflooksaus

Tijd om aan de slag te gaan met mijn versie van zelfgemaakte knoflooksaus. Oh, en voor ik het vergeet, als je ‘m hebt gemaakt meteen gebruiken.

Dit soort sausjes zijn niet bedoeld voor in de koelkast en als je het wel probeert vertelt je neus de volgende dag wel waarom 😉 . Ik gebruik voor dit recept Zaanse mayonaise omdat deze vettig en een tikje zuur is. De Zaanse mayonaise in combinatie met de rest van de ingrediënten zorgt er juist voor dat deze knoflooksaus zó lekker is.

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor elke andere mayonaise die jij lekker vindt. Je kunt de teentjes knoflook fijnsnijden, maar uitgeperste teentjes knoflook zorgen voor het beste resultaat in dit sausje. Tip: deze knoflookpers is erg fijn!

Knoflooksaus zelf maken
Knoflooksaus (zelfgemaakte)

Knoflooksaus

Zelfgemaakte knoflooksaus. Helemaal niet moeilijk om te maken, maar… eenmaal gemaakt dan wil je eigenlijk niet meer anders. Het LEKKERSTE recept.
4.36 van 389 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 1 flinke kom knoflooksaus

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 200 gram crème fraîche
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 of 3 tenen knoflook
  • theelepel citroensap
  • 2 theelepels peterselie (vers – fijngesneden)
  • 2 theelepels bieslook (vers – fijngesneden)
  • 1 theelepel suiker
  • zout & zwarte peper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Neem een ruime kom en doe hier het citroensap en de suiker in. Meng goed door elkaar.
  • Pers de knoflooktenen uit en voeg aan de suiker en citroensap toe. Begin met 2-3 teentjes knoflook, voeg later naar smaak eventueel meer toe.
  • Voeg de mayonaise en de crème fraîche toe. Goed doorroeren en doe de verse kruiden erbij. Meng en breng op smaak met peper en zout.
  • Proef en voeg eventueel extra knoflook toe.
  • Garneer eventueel met een beetje peterselie. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 801kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 5g | Vetten: 83g | Verzadigd vet: 29g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Knoflooksaus (zelfgemaakte)
Knoflooksaus Pinterest Collage

104 thoughts on “Knoflooksaus (Zelfgemaakte)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept