Pita brood

Zelf pitabroodjes maken

Pitabroodjes maken is ontzettend makkelijk om te doen. Als je nog nooit zelf brood hebt gebakken moet je deze echt eens proberen. Je hoeft het brood niet meerdere keren te laten rijzen en kneden. Zowel voor de beginner als de gevorderde is het maken van pitabroodjes en leuk klusje. Het resultaat mag er zijn want zulke lekkere, luchtige pitabroodjes heb je nog nooit geproefd!

Ik vind het leuk om zo af en toe zelf brood te maken. Het is vaak een tijdrovend klusje en je moet er wat geduld voor hebben. Bij deze pitabroodjes is dit echter een heel stuk minder aan de orde. Je hoeft maar één keer het deeg te kneden en één keer te laten rijzen.

Moeilijk zijn ze zeker niet om te maken en geloof me, zulke lekkere pitabroodjes heb je nog nooit geproefd. Uit de supermarkt vind ik ze vaak óf te hard óf te zacht óf simpelweg gort- en gortdroog. Niet echt geslaagd dus en zeker niet als je lekker vlees of groenten hebt klaar gemaakt als vulling voor je pita’s. Maak ze dus eens zelf en je zult smullen van deze broodjes. Ze zijn zelfs zó lekker dat je er bijna geen vulling in hoeft te doen.

Pitabroodjes, Pita

Pitabroodjes zijn ook wel bekend als shoarmabroodjes. De meeste mensen vullen ze met shoarma, een beetje sla en natuurlijk knoflooksaus. Heerlijk na een nachtje stappen of voor de makkelijke maaltijd in het weekend. Van Griekenland tot Egypte en van Turkije tot Libanon, allemaal kennen ze dit heerlijke ronde broodje. Het brood wordt gevuld gegeten of gewoon “zo” bij de maaltijd.

Belangrijk bij het bakken van de broodjes is dat je de oven op een zo heet mogelijke stand zet. Mijn oven gaat niet hoger dan 230 graden dus deze temperatuur heb ik aangehouden voor dit recept. Als jouw oven wel hoger kan dan kun je dat gewoon doen. Blijf er zeker bij als de broodjes in de oven zitten en je zult iets magisch zien. De broodjes vullen zicht namelijk met warme lucht uit de oven en gaan helemaal bol staan. Op deze manier wordt ook de binnenkant gaar en kun je ze later makkelijk vullen met wat je lekker vindt. Het heeft iets magisch als je de broodjes zo langzaam ziet groeien in de oven tot ze volledig bol staan.

Pitabrood vullen

Pitabroodjes kun je met van alles en nog wat vullen. Bekend is natuurlijk shoarma maar wat dacht je van gewoon een beetje kaas? Even in de broodrooster en klaar is je tosti pita kaas.

Gegrilde groenten van de BBQ met een knoflooksausje op basis van yoghurt bijvoorbeeld. Gebakken en gekruid kipfilet met wat sla en zelfgemaakte knoflooksaus of wat dacht je van vegetarische zelfgemaakte falafel? Ook lekker is dit recept voor een pita kipburger met tzatziki, weer eens heel wat anders. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kunt deze heerlijke pitabroodjes ermee vullen.

Pitabroodjes
Pita brood

Zelf pitabroodjes maken

Zelfgemaakte pitabroodjes ✓ makkelijk om te maken ✓ slechts 4 ingrediënten nodig ✓ snel klaar ✓
4.39 van 124 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 6 grote pita’s

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram bloem
  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gist (gedroogde)
  • 1 theelepel zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe 300 ml lauwwarm water in een maatbeker en voeg hier 1 eetlepel gist aan toe. Roer dit en laat enkele minuten staan.
  • In de keukenmachine met een deeghaak doe je de bloem, olijfolie en het gist/ water mengsel.
  • Kneed dit tot een egaal deeg met de deeghaak. Voeg daarna het zout pas toe en kneed dit nog even door het deeg. Zout voeg je pas op het laatste moment toe om te zorgen dat het niet direct in aanraking komt met het gist. Zout gaat namelijk de werking van gist tegen. Als je geen keukenmachine hebt kun je het deeg uiteraard met de hand kneden.
  • Verdeel het deeg nu in 6 gelijke stukken en draai hier bolletjes van. Het makkelijkste is om het deeg in je hand te nemen, de zijkanten naar binnen te vouwen en het deeg op het aanrecht te leggen. Maak een kommetje van je hand, leg het over het deegballetje en maak draaiende bewegingen. Op deze manier maak je mooie ronde balletjes.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi wat bloem over het aanrecht en druk de balletjes nu plat tot een rond broodje welke aan beide kanten bedekt is met een klein beetje bloem.
  • Leg de ronde pitabroodjes nu op de bakplaat en dek af met een theedoek. Zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes en gebruik indien nodig meerdere bakplaten. Laat ze vervolgens zo'n 30 á 40 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe de pitabroodjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Het leukste is om erbij te blijven omdat de broodjes in de eerste vijf minuten helemaal omhoog komen en bol gaan staan. Het is een magisch iets om te zien.
  • Na het bakken haal je ze uit de oven en kun je ze eventueel voorzichtig iets plat drukken mochten ze bol blijven staan. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

handig om te weten:

Antwoorden op veel gestelde vragen:
  • Is het deeg erg plakkerig? Voeg dan een beetje extra bloem toe.
    Plakkerig deeg kan o.a. worden veroorzaakt door warm weer of  het soort bloem dat je gebruikt (het ene soort noemt makkelijker vocht op dan het andere).
  • Is het warm weer? Houd ook rekening met het rijzen. Als het warm is gaat het deeg sneller rijzen kun je dus de tijd iets inkorten.
  • De broodjes worden niet bol in de oven? Verwarm je oven altijd zo heet mogelijk. Elke oven is anders en hierdoor kan de temperatuur verschillen. Verhit voor dit recept je oven altijd zo heet mogelijk voor het beste resultaat en gebruik (indien je deze in huis hebt) een pizzasteen voor het afbakken. Met een zo heet mogelijke oven bollen de broodjes ook op in de oven.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 245kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 7g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Pita brood

222 thoughts on “Zelf pitabroodjes maken

  • Wat leuk dat je dit ook gewoon weer zelf maakt! Die dingen uit de supermarkt zijn ook gewoon echt niet lekker… Ben eigenlijk ook wel benieuwd of je dit met volkorenmeel kan maken, weet je dat?

    • Ja volgens mij kan dat prima. Las ook dat iemand het met speltmeel gemaakt had dus waarom niet 😉 Zal ze de volgende keer een proberen met volkorenmeel, lijkt me erg lekker.

        • Wat vervelend om te lezen Robin! Ik durf echter wel te zeggen dat het in dit geval echt niet ligt niet aan het “waardeloze recept” 😉 maar aan het weer. Regelmatig krijg ik namelijk berichtjes van mensen die dit recept ook hebben gemaakt en waarbij het gelukt is, zie bijvoorbeeld ook de reacties hier. Gister (en vandaag ook) is het erg warm/ benauwd. Bij brood bakken heeft dit effect op het deeg en de rijstijd. Voeg bij warm weer dan ook gerust wat extra bloem toe. Het deeg is vrij plakkerig van zichzelf en door dit weer wordt het vaak nog iets plakkeriger. Voeg op gevoel een beetje extra bloem toe en kort de rijstijd wat in (des te warmer des te korter de rijstijd is) Gist is immers een micro-organisme. Succes!

          • Lex van der Zwan says:

            5 sterren
            Makkelijk recept, mooi elastisch deeg. Ik heb top patentbloem gebruikt van de Zuidmolen.

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Het lekkerste is altijd om zelfgebakken brood direct op te eten, maar je kunt ze zeker (goed afgesloten) bewaren 🙂

        • 5 sterren
          Dan heb je niet lang genoeg het deeg gekneed. Blijven kneden tot je een mooie deegbal hebt. Heel goed recept, heel goed gelukt. Gemaakt door mijn zoon van 16, kind kan de was doen. Dit kan hij trouwens ook

          • Wat zien jullie als 1 portie? Is het 1 broodje of 2 broodjes per persoon gerekend? Dit vraag ik ivm de voedingswaarde. Bedankt!

          • Omdat de tekst voor alle recepten gelijk is staat hier per persoon of per portie. Bij de hoeveelheid kun je terugvinden wat dit is, in dit geval 1 pitabroodje.

        • 5 sterren
          Heb ze net gemaakt en gegeten Waren goed gaar en gelukt. En heerlijk zacht van binnen e knapperig van buiten. Veel lekkerder dan supermarkt pita’s en snel klaar. Deze blijven we erin houden Bedankt!

        • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

          Lekkerder hè, zelfgemaakte pita’s!? Leuk om te horen dat het met volkorenmeel ook goed ging en lekker was 🙂

    • Ik heb ze net voor t eerst gebakken en ga ze zeker vaker maken! Het deeg heb ik laten kneden door de boordbakmachine, dat was makkelijk! Gegeten met huisgemaakte kipdöner, ingelegde rode kool en knoflooksaus.. yum!

        • Hoi
          Een vraagje. Ik wil dit morgen maken. Maar kun je het deeg ook in de ochtend maken en ‘s avonds voor het avondeten afbakken? En zo ja moet je het deeg dan in of uit de koelkast laten rijzen? En en of uit de koelkast bewaren?

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Dat kan, dan zou ik inderdaad voor een rijs in de koelkast gaan, ik durf alleen niet met zekerheid te zeggen of dit dan lang genoeg gaat zijn. Dat hebben we zelf niet getest met dit recept.

  • Anne-Marie Otter says:

    Die ga ik ook snel een keer maken, want ik heb idd nog nooit broodjes in de supermarkt gevonden die echt lekker waren.

      • Pita betekent broodje, dus een beetje slecht om het pitabroodjes te noemen. Dit werd me op Kreta door de inwoners elke keer verweten als ik weer eens bestelde.
        Maar ik ga dit recept zeker eens proberen.
        Groeten Benno

        • Klopt helemaal, net als naan (je zegt officieel ook geen naanbrood), maar als SEO specialist hou ik ook rekening met de termen waarop mensen zoeken en dat is pita i.c.m. brood in Nederland dus vandaar 😉

    • Eerlijk gezegd durf ik je niet te zeggen waarvoor je het zou kunnen vervangen wat dezelfde werking heeft. Gist heb je namelijk nodig voor het rijzen maar wellicht dat het ook met een ander product zou kunnen alleen zou ik zo niet weten welke.

      • Nadat ik de broodjes uit de oven haalde heb ik ze geprobeerd aa te drukken maar toen braken ze. Te heet gebakken? Te lang gewacht met aandrukken? Of te veel bloem gebruikt? Ik heb extra bloem toegevoegd, omdat het deeg heel erg plakkerig bleef. Voor de rest erg lekker.

        • Dat kan heel goed liggen aan de extra bloem, maar wat ook heel goed werkt is ze direct na het bakken eerst even in een theedoek te wikkelen dan worden ze zachter en kun je makkelijk indrukken en zullen ze niet breken.

    • Je zou baking soda kunnen proberen 🙂 baking soda is sowieso multifunctioneel maar je kan er ook mee laten rijzen. Nadeel kan zijn… maar misschien ook wel weer een voordeel, dat je er 1 van de volgende dingen bij moet doen om baking soda te laten rijzen: karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt. Het wordt wel wat experimenteren, maar is wel de gezondste optie.

      Anders kan je nog bakpoeder gebruiken, hier schijnen ook 2 soorten van te zijn… zie: meer info.

  • Ik heb het recept nu 3x gepoogd te maken. Maar de bolletjes maken lukt mij niet het deeg kleeft enorm. Ik heb mijn handen al met meel ingesmeerd maar dat werkte niet. Hebben jullie dit probleem ook? Ik volg het recept precies.

    • Wat jammer om te lezen Willy. Zeker omdat ik het recept zelf ook meerdere keren al heb gemaakt en ik van meerdere mensen heb gehoord dat het recept geslaagd was. Ik ben benieuwd wat er misschien mis zou kunnen gaan? Het kan zijn dat door het warme weer van de afgelopen tijd het deeg wat plakkerig is omdat de lucht simpelweg wat vochtig is (brood rijst bijvoorbeeld ook veel sneller met warm weer). Je kunt altijd wat extra bloem toevoegen als het deeg nog te plakkerig is. Doe je dit beetje bij beetje dan kan er niets mis gaan en houd je een mooi deeg over. Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt en anders hoor ik het graag 🙂

      • Willy Vogelzang says:

        Gisteren weer de broodjes gemaakt en deze keer lukte ze perfect! Ik heb voor extra smaak nog komijnpoeder erdoor gedaan. Ik denk dat het kleven inderdaad door het warme weer kwam. Bedankt voor de uitleg. En de volgend keer ga ik ze weer maken en nooit meer kopen! Ze waren echt lekker.

        • Wat leuk om te lezen Willy! Blij dat ze nu goed gelukt zijn, soms is het simpelweg lastig qua weer met het maken van brood. Komijnpoeder erdoor klinkt trouwens ook heerlijk. Bedankt voor de tip 🙂

      • Geen idee wat ik verkeerd gedaan heb maar de broodjes zijn helemaal niet gerezen. Heb ze alsnog in de oven gestopt op 250 en ze zijn mooi bol geworden maar waren enorm zwaar en niet helemaal doorbakken in het midden. Enig idee wat er kan foutgelopen zijn?

        • Dat kan op heel veel punten fout gegaan zijn. Wellicht was je gist niet goed, heb je het te kort laten rijzen, was het te koud, het water te warm (dat dood de gist weer). Probeer het gewoon nog eens, controleer de tht van je gist, zorg dat het vocht niet warmer is dan 30-32 graden en kijk hoe het brood rijst.

  • In Israel waar ik op vakantie was verkopen ze verse pitabroodjes. Ik ga dit recept proberen en ik hoop dat ze net zo lekker worden als in Israel want die verpakte dingen van hier zijn een heel stuk minder lekker. Bedankt voor het recept!!

  • Heerlijk! Vanavond samen met mijn zoon gemaakt! Om de beurt wordt er gekookt door “mijn mannen”! Broodjes werden gevuld door zelf gemaakt gyros en tzatziki, recept staat nu in de AllerHande.
    Nadeel vind ik wel het schoonmaken van de kom… 🙁
    Iemand nog handige tips? (Met koud water spoelen doe ik al…)

    • Wat super leuk! Klinkt ook als een heerlijke recept voor bij deze pitabroodjes, yum. Zelf schraap ik het meeste deeg eerst uit de kom en daarna zet ik ‘m in de vaatwasser op de heetste stand. Koud water werkt beter zeggen ze maar ook als ik de kom met de hand afwas doe ik er eerst heet water in en dan even laten weken, daarna met een afwasborstel schoonmaken. Kun je hier wat mee?

  • Ik heb ze net gebakken en ze zien er mooi uit! Eigenlijk is dit hetzelfde recept als dat ik voor mijn pizzadeeg gebruik. Ik maak het liever allemaal zelf omdat alles in de winkel zo bomvol zout zit.
    Ik heb overigens 600 gram bloem gebruikt en 1 zakje gist, dan hebben we lekker veel. Vlak voor het eten doe ik ze nog een paar minuten in de oven dan zijn ze lekker warm.

  • bedankt voor het recept.
    wat bedoel je met bekleed het bakplaat met bakpapier ?
    en toevallig weet je ook hoe je bakpapier in het spaans zegt ?
    concreet moet ik iets van boter olie op het bakplaat smeren ?

    mvg
    jes

    • Hi Jes, hiermee bedoel ik dat je een velletje bakpapier over de bakplaat doet om te voorkomen dat de pitabroodjes aan de bakplaat plakken. Je kunt ook wat extra bloem over de bakplaat verdelen om dit te voorkomen eventueel. Hoewel mijn Spaans best redelijk is zou ik je niet durven zeggen of ze er bakpapier verkopen en hoe dit heet. Volgens google translate kom je op “papel vegetal” maar volgens mij is dit behoorlijk letterlijk vertaald 😉 Hopelijk kun je hier iets mee. Groetjes,

    • En het spaans zeg je denk ik “papel vegetal (antiadherente)” En anders zeg je “papel que se mete encima de la placa de horno para que no se pegan las cosas / la masa)

  • Hoi Eef,

    Ik heb deze nu 2 x gemaakt.
    Wel heb ik het recept door 2 gedeeld omdat het anders te veel is voor 1 persoon.
    De 1e keer waren ze wel lekker maar was het deeg erg plakkerig.
    De 2e keer heb ik het recept iets aangepast.

    250gr bloem
    150ml water
    1 zakje gist / klein schepje zuiker ( voor ’t gist en de smaak )
    snufje zout
    halve eetlepel olijfolie.

    Gewoon lekker met de hand alles bij elkaar mengen en kneden tot een heerlijk zacht niet plakkerig deeg. Zeker een minuutje of 10 goed doorkneden dan wordt het vanzelf lekker zacht en smooth.

    In 4 porties verdeeld.
    En al rond draaiend op een bebloemd aanrecht 1 voor 1 tot mooie ronde plakjes brood-deeg gevormd.

    En zo zijn ze perfect gelukt.

    Naar aanleiding van jouw recept heb ik het volgende gemaakt:

    100gr bloem
    60ml water (warm)
    thee lepeltje gist
    thee lepeltje olijfolie

    bereiden volgens jouw instructies…

    Van een kleine ui dunne ringetjes Snijden. deze lichtjes bestrooien met knoflookpoeder en klein beetje zwarte peper.

    En een brokje Mozzarella op elk plakje ui 🙂
    15 minuten bakken op 230°C

    • Ik zeg lekker bezig Rene! Het kan inderdaad wat plakkerig zijn maar een beetje extra bloem kan ook wonderen doen 😉
      Jouw recept klinkt ook erg lekker, lijken wel een beetje mini pizza-tjes of heb ik het verkeerd?

      • Hoi Eef,

        Zeker weten het is erg leuk en verslavend. Mensen om me heen keken er erg van op dat ik opeens besmet ben met de BAK-GRIEP maar vooral omdat ik een eigen draai aan recepten geef.

        Sommige vragen zich af of ze zich zorgen moeten maken ( van computer gek naar bak gek ) Maar ja ook programmeurs moeten eten 🙂

        Leukste vind ik de reactie van mijn buurvrouw ze is al jaren een kook/bak gek. 3 ruime boekenkasten vol met kookboeken. Ze was helemaal enthousiast toen ze merkte dat ik ook bak-gek werd (recepten vliegen over de app heen en weer )
        Ik woon al 20 jaar naast ze en nu pas aan de bak 🙂

        Maar goed het is eigenlijk beetje een kruising tussen Pita en Pizza.

        Voor mij is het eigenlijk een hobby aan het worden om recepten kleiner te maken. Zoals voor mij een man alleen is het niet nodig om 8 pita broodjes te hebben bij een portie shoarma / gyros.

        En zoals ik dat broodje beschreef is echt precies genoeg voor één broodje met een diameter van 20cm.

        Nog even over dat extra bloem (50gr) zoals jouw recept bleef het tijdens het rijzen aan de magnetron folie hangen en kreeg het er niet meer van af, Wanneer de toplaag van het broodje beschadigd is dan worden ze lang niet zo mooi bol.

        En heb eigenlijk nog een ‘brandende’ vraag.

        Ik lees in veel recepten die met brooddeeg te maken hebben dat je het onder een keukendoek / theedoek (al dan niet vochtig) moet laten rijzen.

        Ik vraag me af hoe je een keukendoek / theedoek die je daarvoor gebruikt moet uitwassen om te voorkomen dat je broodjes niet opeens naar je wasmiddel smaakt.

        Misschien een idee voor je blog/site om dit in een artikel te zetten want via google heb ik hier geen één tip over kunnen vinden.

        Je blog/site vind ik erg leuk om te lezen. Zag dat je ook actief bent op FaceBook.

        Maar goed dit bericht wordt al weer veel te lang.

        Groetjes,
        René uit Enschede.

        • Wat leuk dat je bakken helemaal hebt ontdekt!

          Ik gebruik zelf altijd gewoon een schone theedoek uit de wasmachine, nog nooit last gehad van een wasmiddel smaakje aan het brood.
          Maar zeker een goed tip om eens een artikel over te maken, die ga ik onthouden 🙂

          • Hoi Eef en Rene,
            Lekkere broodjes! Ik ga ze straks weer bakken en heb ze al eerder gemaakt. Ik reageer even op de theedoek (0f andere doek) die naar wasmiddel kan smaken. Dit is heel simpel op te lossen. Ik woon zelf in Canada en de wasmiddelen hier ruiken nog veel sterker dan die in Nederland, daarom doe ik altijd een flinke scheut goedkope witte azijn bij de laatste spoelbeurt. Azijn haalt de laatste zeepresten uit je was, geen parfum,zeepgeur meer en je was wordt er helderder van en zachter.

            Groetjes
            Simone
            uit Salmon Arm, BC Canada

  • Hoi hoi ik had nog een tip:
    Pas zag ik bij iemand dat pitabroodjes gebruikt werden als pizzabodem
    Kaas, tomaat en eventueel andere ingrediënten erop, even in de oven en je hebt binnen mum van tijd een mini pizza!

    • Dank voor je tip Erog. Dat is inderdaad erg lekker. Een tijdje geleden at ik ze voor het eerst zo en het is inderdaad een heerlijke mini pizza.

    • Wat gek. Heb je de oven op boven en onderwarmte gezet en heet genoeg? Het kan ook zijn dat je het deeg niet goed gekneed hebt of niet lang genoeg hebt laten rijzen maar uit je reactie kan ik dat helaas niet aflezen. Kun je mij misschien iets meer vertellen zodat ik je kan helpen?

      • Hier ook niet hol. Wel flink gerezen. Gebakken op voorverwarmde pizza steen op 250. Aan de warmte kan het niet liggen dus…..

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Wat gek! Lastig om een afstand te bepalen waar het mis is gegaan. Wellicht toch niet lang genoeg gekneed?

  • Ben net bezig alles verloopt prima helemaal geen last van plakkerig deeg of het moeilijkheid van proper maken van mijn gerief gewoon zo lang kneten tot deeg niet meer op handen plakt en voor pita zeker bol maken voor dat die de oven in gaan met water bestrooien lekker bedankt voor goede recept

  • Ben net bezig alles verloopt prima helemaal geen last van plakkerig deeg of het moeilijkheid van proper maken van mijn gerief gewoon zo lang kneten tot deeg niet meer op handen plakt en voor pita zeker bol maken voor dat die de oven in gaan met water bestrooien lekker bedankt voor goede recept

  • Ik heb broodjes nog niet gemaak, maar binnen kort ga ik het doen. Ik doe altijd 250 gr meel en 150 ml water. Met deze verhoudingen lukt het deeg bij mij altijd goed. Deeg maak ik altijd met hand, zo gebuurd. 10 min.

  • Ik heb broodjes nog niet gemaak, maar binnen kort ga ik het doen. Ik doe altijd 250 gr meel en 150 ml water. Met deze verhoudingen lukt het deeg bij mij altijd goed. Deeg maak ik altijd met hand, zo gebuurd. 10 min.

  • Hoi Eef!

    Bedankt voor al je handige en leuke recepten. Ik heb de pita broodjes gemaakt en ze waren heerlijk. Ze waren alleen niet hol aan de binnenkant. Dit is zeker geen commentaar, want ze waren top! Ik ben alleen nogal perfectionistisch, dus ik wil ze ook perfect zien te krijgen. Heb je tips? Ik heb de oven op hetelucht onder en boven gedaan, op een bakplaat tussen het midden en onderin de oven.

    • Dank je wel 🙂 Geen probleem, goed dat je even een reactie geeft. Het is heel belangrijk dat de oven goed heet is alleen dan worden de broodjes namelijk bol. Gebruik boven en onderwarmte (geen hetelucht) en ik had mijn oven op 230 graden. Probeer het eens op die manier of zet je oven (indien mogelijk) nog iets hoger qua temperatuur.

  • Hoi Eef!

    Bedankt voor al je handige en leuke recepten. Ik heb de pita broodjes gemaakt en ze waren heerlijk. Ze waren alleen niet hol aan de binnenkant. Dit is zeker geen commentaar, want ze waren top! Ik ben alleen nogal perfectionistisch, dus ik wil ze ook perfect zien te krijgen. Heb je tips? Ik heb de oven op hetelucht onder en boven gedaan, op een bakplaat tussen het midden en onderin de oven.

  • Dank je wel 🙂 Geen probleem, goed dat je even een reactie geeft. Het is heel belangrijk dat de oven goed heet is alleen dan worden de broodjes namelijk bol. Gebruik boven en onderwarmte (geen hetelucht) en ik had mijn oven op 230 graden. Probeer het eens op die manier of zet je oven (indien mogelijk) nog iets hoger qua temperatuur.

  • Beste Simon en Eef, we hebben de broodjes 2x in oven gemaakt, maar vanavond op het fornuis op de tawa, en ze waren perfect! Minder sponzig en prachtig bol/hol. Tawa (ijzeren plaat) is voor minder dan 15€ bij bv toko te koop, en ook handig voor bv tortillas.

  • Beste Simon en Eef, we hebben de broodjes 2x in oven gemaakt, maar vanavond op het fornuis op de tawa, en ze waren perfect! Minder sponzig en prachtig bol/hol. Tawa (ijzeren plaat) is voor minder dan 15€ bij bv toko te koop, en ook handig voor bv tortillas.

  • An Verstraete says:

    Mijn broodjes zitten in de oven, ze rijzen helemaal niet en ik had ook enorm last van plakkerig deeg. Geen idee wat ik fout deed. Is zeker niet de eerste keer dat ik broodjes maak.

    • Hi An, wat vervelend om te vernemen. Ik heb het artikel aangepast en hierbij antwoord gegeven op de meest gestelde vragen. Dat het deeg niet is gaan rijzen in de oven is wel vreemd, misschien heel stom maar heb je wellicht geen of te weinig gist toegevoegd?

      • an Verstraete says:

        Ik heb zeker gist toegevoegd, wat extra bloem ook tegen het plakken, maar ik vermoed dat 1 eetlepel gist niet voldoende is. Als ik brood bak doe ik er meer gist in. De oven stond op 250 graden. Mijn deeg was ook niet echt goed gerezen zoals het bij brood zou doen. Ik probeer het later nog eens opnieuw.

        • Doorgaans is de verhouding vaak 7 gram gist op 500 gram bloem – hier kom je wel op als je 1 eetlepel vs 400 gram bloem gebruikt. Probeer ze zeker nogmaals, oven op de hete stand en dan lukken ze hopelijk wel. Mocht je toevallig nog een pizzasteen hebben doe die dan ook in de oven voor het beste resultaat. Succes!

  • An Verstraete says:

    Mijn broodjes zitten in de oven, ze rijzen helemaal niet en ik had ook enorm last van plakkerig deeg. Geen idee wat ik fout deed. Is zeker niet de eerste keer dat ik broodjes maak.

  • Hoi Eef, heb je evt nog advies welk merk bloem goed voldoet? Huismerk van Jumbo blijft erg plakkerig (neemt dus waarschijnlijk weinig vocht op…)

    • Ik gebruik vaak AH eigen merk of die van de Tukse super (witte zak met geel – geen idee hoe de naam is). Probeer eens te beginnen met 150 ml water en daarvan het deeg te kneden, voeg dan beetje bij beetje extra toe tot het pakt. Het deeg mag iets plakkerig zijn uiteindelijk (maar er is een groot verschil tussen iets en heel 😉 ) Als je het op deze manier eens probeert zou het niet fout moeten gaan. Het was gister/ eergister ook weer erg warm dus dat zal ook niet meegeholpen hebben.

  • Hoi Eef, heb je evt nog advies welk merk bloem goed voldoet? Huismerk van Jumbo blijft erg plakkerig (neemt dus waarschijnlijk weinig vocht op…)

    • Ik gebruik vaak AH eigen merk of die van de Tukse super (witte zak met geel – geen idee hoe de naam is). Probeer eens te beginnen met 150 ml water en daarvan het deeg te kneden, voeg dan beetje bij beetje extra toe tot het pakt. Het deeg mag iets plakkerig zijn uiteindelijk (maar er is een groot verschil tussen iets en heel 😉 ) Als je het op deze manier eens probeert zou het niet fout moeten gaan. Het was gister/ eergister ook weer erg warm dus dat zal ook niet meegeholpen hebben.

  • Beste recept uit mijn leven. De broodjes waren zacht en fluffy van binnen en er kwam stoom uit toen ik ze openbrak. Samen met een geroosterde puree van knoflook, ui en paprika – aubergine erg lekker. Het is een beetje een prutje wanneer je het er op smeert, maar het lekkerste pita-broodje dat je ooit zult eten. Gooi er nog wat verse peterselie en olijf olie op en je stopt nooit meer met eten. Ik vermoed dat het met een goede kebab (geen shaorma, god nee) ook erg lekker kan zijn, maar dan moet het wel sappige, verse kebab zijn.

    Eet ook heel licht op die manier. Ik was al tijden op zoek naar een goed pita-broodje in de winkel en die zijn gewoon niet te vinden. Deze waren prachtig! Ik heb wel iets minder lang laten staan en in een heel hete oven gezet inderdaad, ook klein beetje meer bloem gebruikt en een extra puntje gist, maar heel weinig extra hoor.

    bedankt.

  • Beste recept uit mijn leven. De broodjes waren zacht en fluffy van binnen en er kwam stoom uit toen ik ze openbrak. Samen met een geroosterde puree van knoflook, ui en paprika – aubergine erg lekker. Het is een beetje een prutje wanneer je het er op smeert, maar het lekkerste pita-broodje dat je ooit zult eten. Gooi er nog wat verse peterselie en olijf olie op en je stopt nooit meer met eten. Ik vermoed dat het met een goede kebab (geen shaorma, god nee) ook erg lekker kan zijn, maar dan moet het wel sappige, verse kebab zijn.

    Eet ook heel licht op die manier. Ik was al tijden op zoek naar een goed pita-broodje in de winkel en die zijn gewoon niet te vinden. Deze waren prachtig! Ik heb wel iets minder lang laten staan en in een heel hete oven gezet inderdaad, ook klein beetje meer bloem gebruikt en een extra puntje gist, maar heel weinig extra hoor.

    bedankt.

  • Heerlijke pita broodjes en top recept!! Iets meer bloem erin voor de plak…handen en aanrecht ingebloemd… perfect! Heb ze wel wat platter gemaakt kreeg de eerste keer broodjes waren trouwens ook heerlijk

  • Heerlijke pita broodjes en top recept!! Iets meer bloem erin voor de plak…handen en aanrecht ingebloemd… perfect! Heb ze wel wat platter gemaakt kreeg de eerste keer broodjes waren trouwens ook heerlijk

  • De verhoudingen kloppen niet helemaal, maar met meer bloem prima! Ik heb het inmiddels diverse keren gemaakt. Veel lekkerder dan pitabroodjes uit de winkel, die je moet afbakken! Dus hartelijk dank voor het delen van het recept!

    • Dat kan inderdaad wel eens verschillen per soort bloem wat je gebruikt (het ene soort neemt makkelijker vocht op dan het andere) – als ook temperatuur, maar ben blij dat hij in de smaak valt 🙂

  • De verhoudingen kloppen niet helemaal, maar met meer bloem prima! Ik heb het inmiddels diverse keren gemaakt. Veel lekkerder dan pitabroodjes uit de winkel, die je moet afbakken! Dus hartelijk dank voor het delen van het recept!

  • Dat kan inderdaad wel eens verschillen per soort bloem wat je gebruikt (het ene soort neemt makkelijker vocht op dan het andere) – als ook temperatuur, maar ben blij dat hij in de smaak valt 🙂

  • Budgetrecept: Gehaktshoarma met knoflookmayonaise – Een blog over geld, duurzaam leven & consuminderen says:

    […] 8 pitabroodjes (of maak zelf pitabroodjes! recept vind je hier  van Eef kookt zo) […]

  • Budgetrecept: Gehaktshoarma met knoflookmayonaise – Een blog over geld, duurzaam leven & consuminderen says:

    […] 8 pitabroodjes (of maak zelf pitabroodjes! recept vind je hier  van Eef kookt zo) […]

    • Dat kan, hou er wel rekening mee dat wanneer je een ander bloem/ soort meel gebruikt dat je wellicht iets meer of minder vocht zou moeten toevoegen.

  • Wat een lekker en makkelijk recept, dankjewel! Heb ze gemaakt van volkoren speltmeel en gevuld met zelfgemaakte shoarma. Voor mij geen pita uit de supermarkt meer

  • Wat een lekker en makkelijk recept, dankjewel! Heb ze gemaakt van volkoren speltmeel en gevuld met zelfgemaakte shoarma. Voor mij geen pita uit de supermarkt meer

  • Dank voor dit recept. De supermarkt is zojuist een klant verloren. Deze zijn inderdaad tig keer beter. Niet die keiharde prullen die je daar krijgt. En het is inderdaad geen werk.

  • Dank voor dit recept. De supermarkt is zojuist een klant verloren. Deze zijn inderdaad tig keer beter. Niet die keiharde prullen die je daar krijgt. En het is inderdaad geen werk.

  • Wauw wilde deze direct maken toen ik het recept zag. Deeg bleef plakkerig hoeveel meel ik er ook in deed. Uiteindelijk gewoon verder gegaan met recept en ze smaken heerlijk !

  • Wauw wilde deze direct maken toen ik het recept zag. Deeg bleef plakkerig hoeveel meel ik er ook in deed. Uiteindelijk gewoon verder gegaan met recept en ze smaken heerlijk !

  • Cedric de Vos says:

    De broodjes smaakten fantastisch vele malen lekkerder dan die uit de supermarkt. alleen waren ze wel erg groot geworden, Ik denk dat ik te veel gist gebruikt heb. Ik ga dit recept in ieder geval nog heel vaak maken. Hartelijk dank.

    • Bedankt voor je leuke reactie. Iets minder gist of iets minder lang rijzen (als het al warm is gaat het rijzen namelijk sneller).

  • Cedric de Vos says:

    De broodjes smaakten fantastisch vele malen lekkerder dan die uit de supermarkt. alleen waren ze wel erg groot geworden, Ik denk dat ik te veel gist gebruikt heb. Ik ga dit recept in ieder geval nog heel vaak maken. Hartelijk dank.

    • Bedankt voor je leuke reactie. Iets minder gist of iets minder lang rijzen (als het al warm is gaat het rijzen namelijk sneller).

  • Gisteren gemaakt toen het 30°C was en het deeg was helemaal niet plakkerig. Het was mooi glad. Ik maakte 10 mini pita’s met dit recept. Heerlijk.

  • williamo says:

    Dacht zal het eens proberen maar moet zeggen ze zijn erg goed gelukt en ook erg lekker, ik heb nog wat provencaalse kruiden door het deeg gedaan echt een aanrader en het lekkerste recept voor pita broodjes. dank u wel

  • williamo says:

    Dacht zal het eens proberen maar moet zeggen ze zijn erg goed gelukt en ook erg lekker, ik heb nog wat provencaalse kruiden door het deeg gedaan echt een aanrader en het lekkerste recept voor pita broodjes. dank u wel

  • Tip: Voeg 500 gram voorgekookte rode bieten toe aan het recept. Maak deze vloeibaar met de staafmixer. Ik heb volkorenmeel gebruikt ipv tarwebloem en als je rode bieten toevoegt ben je ongeveer 250 tot 300 gram meer meel nodig. Zonder extra meel wordt het te plakkerig. Resultaat: Heerlijke roze pita-broodjes. Ik noem ze rode pita-broodjes. Delicious!

  • Tip: Voeg 500 gram voorgekookte rode bieten toe aan het recept. Maak deze vloeibaar met de staafmixer. Ik heb volkorenmeel gebruikt ipv tarwebloem en als je rode bieten toevoegt ben je ongeveer 250 tot 300 gram meer meel nodig. Zonder extra meel wordt het te plakkerig. Resultaat: Heerlijke roze pita-broodjes. Ik noem ze rode pita-broodjes. Delicious!

  • Geweldig.

    Ik werd vaker hard bakken waarmee ik maak harde ROTI. Er moet zacht zijn.

    Ik ontdekte dat er 400gr bloem en 300ml water (lauwwarm) is en bakpoeder en olijfolie, geen zout dus wilde ik pita broodjes maken. Dat was zachter geworden en ontdekt ik dat ik kan ook bloem en water voor roti maken. Daarom ben ik blij om hoe het zachter is.
    Dat is heel fijn om te weten.

    • Dat kan, maar het geeft wel smaak en zorgt voor een betere structuur van het brood. Dus door het weg te laten kan het resultaat wel iets anders zijn.

  • Hi Eef,
    Voor mij was het recept prima wat de verhoudingen betreft. Alleen tussendoor mijn handen even nat gemaakt, omdat het met mijn zwitserse meel ietsje taai bleef. Mijn probleempje was een andere. In de oven werd het mooi bol, maar toen we ze open maakten, bleek de bovenkant van het broodje heel dun en brak. De onderkant was prima. Het broodje was dus niet gelijkmatig gerezen. Toch iets fout gedaan?
    Ben benieuwd naar je volgende tip
    Liefs
    Saskia

    • Heb je onder en boven warmte gebruikt? Dan zou je de bakplaat iets lager kunnen zetten de volgende keer (verwarm de bakplaat ook mee zodat deze lekker heet is, je kunt ook eventueel een pizzasteen gebruiken voor het beste resultaat als je die in huis hebt). Succes!

  • Een klein vraagje, ik heb al vele malen een recept geprobeerd en dat lukt iedere keer wel. Het deeg bolt iedere keer mooi op in de oven, maar de bovenkant is dan altijd zo dun dat bij het vullen de dunne kant, de bovenkant dus, altijd scheurt bij het vullen van de broodjes. Hoe is het bij deze broodjes, is de bovenkant ook zo dun en hoeveel is een lepel gist, hoeveel gram is dit?

    • Nee ik heb daar zelf geen ervaring mee met dit recept dus ik kan je aanraden om hem eens te proberen 😉 Ik adviseer wel altijd een pizzasteen te gebruiken of een bakplaat zodat die ook lekker heet is. En gebruik onder en bovenwarmte i.p.v. hetelucht.

  • Supermarkt pitas zijn droog en smaken niet lekker. Fantastisch simpel basisrecept. Met smaak gevuld met shoarma, ijsbergsla en knoflook yoghurt.
    Het recept nodigt uit om zelf wat te experimenteren wat het beste resultaat geeft Meer gist zodat de broodjes beter rijzen, meer rijstijd, ander soorten meer, temperatuur oven tijd in de oven. De basis is goed, als je hieraan houdt worden het lekkere broodjes.

      • Hi Eef, je recept is goed gelukt. Voor mijn oven, die tot 250C gaat was dat te hoog; ook had ik al de hete lucht uitgezet.
        Ik ga toekomstig testen ze half te bakken en in te vriezen om ze voor gebruik in de toaster te doen.

  • Eefje Janssen Donkers says:

    Ik heb ze gemaakt maar het werden mooie hoge bollen leken meer op Italiaanse bollen, ook lekker!
    Maar hoe krijg ik die platte broodjes?

    • Door de plat te drukken voor ze de oven ingaan. In de oven bollen ze op met hete lucht en daarna wikkel je ze in een theedoek en kun je ze weer plat druk kunnen.

  • Ik heb deze pita’s inmiddels een paar keer gemaakt en ze lukken iedere keer weer super goed! Extra bloem toevoegen was niet nodig. Bij langer kneden werd het deeg vanzelf minder plakkerig.
    Ik maak ze nu altijd zelf, die supermarkt pita’s komen er hier niet meer in!

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Zelfgemaakt is áltijd lekkerder! Soms lijkt iets me ingewikkeld of ‘veel gedoe’ om zelf te maken, maar als het dan eenmaal best mee lijkt te vallen (en dus ook veeeel lekkerder is), wil ik dat ook nooit meer kant en klaar kopen 🙂

  • Wat een leuk recept!! Mijn oven kan tot 250 graden. Ik heb ze er 12 minuten in gedaan en helaas werden ze niet bruin. Ook bij open snijden voelde nog beetje niet gaat. Doe ik iets verkeerd of heb ik meer geduld nodig? (Voor nu terug gedaan en nu wachten en hopen dat ze nog smaken)

  • Hi Eefje ,lekker recept . Op dit moment weer bezig met een partij te bakken . Kan je het deeg eventueel invriezen voor later gebruik ?

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Ronny! Dat kan zeker. Het lekkerste is wel altijd om zelfgebakken brood direct op te eten, maar je kunt ze zeker (goed afgesloten) bewaren of invriezen.

  • Heb het gisteren geprobreerd en de raad vanuit een andere groep ter harte genomen om ze in te vriezen voor het deeg gerezen is .
    Vandaag weer uitgehaald ,laten ontdooien en rijzen in lauwe oven .
    Na het bakken geen verschil met de rechtstreeks gebakken exemplaren ,
    Groetjes

  • 5 sterren
    Wat een heerlijk en makkelijk recept! Ik kon niet vinden hoe dik ik ze uit moest rollen, heb uiteindelijk circa 5 mm aangehouden. Ze bolden mooi op in de oven en hadden een prachtige gladde, stevige buitenkant en een zachte binnenkant. Perfect gewoon. Platdrukken na het bakken heb ik niet gedaan, ze waren te mooi in hun bolle toestand ;). Bedankt voor dit recept!

  • 5 sterren
    Oh wat een super recept! Dankjewel! Ben zo blij met de broodjes en de kinderen vinden het heeerlijk. Lekker straks met zelfgemaakte shawarma en frietjes😍

  • 5 sterren
    Vandaag gemaakt (met de falafel en knoflook saus, super combinatie!) maar twee vraagjes: hoe dik rol je de bolletjes uit? Ik had vrij grote wellicht iets te dunne pita broodjes en tweede vraag mijn oven kan tot 300 graden, is dat dan de temperatuur om te gebruiken?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat klinkt inderdaad als een heerlijke combi! De dikte weet ik niet precies, maar je kunt ze eigenlijk het beste platdrukken. Dat zal ik nog even aanpassen in het recept, hier in deze video kun je het ook zien: https://vm.tiktok.com/ZMFogjkRS/ . Voor de temperatuur kun je inderdaad zo heet mogelijk voorverwarmen en vervolgens afbakken op 230 graden.

  • Ik wil dit ook gaan maken voor een project op school, samen met mijn dochter. Kan ik er ook mini pita broodjes van maken?

  • 5 sterren
    Net deze broodjes gemaakt en ze ongelooflijk lekker! Bij mij komen de supermarkt-pita’s er niet meer in.

    Ik moest wel even experimenteren met de duur, omdat ik mijn oven op 300 graden heb gezet. Dit i.c.m. een pizzasteen is 2 tot 2,5 minuten genoeg.

    Bedankt voor het recept!

    • Jaaa klopt door de pizzasteen gaan ze nog harder maar het resultaat met pizzasteen (ik doe het zelf vaak ook met brood) is nóg lekkerder/ beter.

  • Ziet er uit als een lekker recept. Kan je dit ook in een pan maken? Ik heb namelijk alleen een oven met onderwarmte op gas. (Ik ben op dit moment in Brazilië en heb dus niet zoals thuis de beschikking over boven- en onderwarmte)

  • 1 ster
    Heb ze gisteren gemaakt. Handgekneed. Ze rezen idd geweldig. Dat is dan ook t enige geweldige er aan. Vrij zware broodjes. Vol.. Moest met de hand al het broodkruim er uit halen anders paste er niets anders in…
    Bak vrij regelmatig brood, dus ben niet helemaal een leek.
    Gewoon tarwebloem gebruikt.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat jammer om te horen dat ze niet goed gelukt zijn. Dit recept is al heel vaak met succes gemaakt, dus ik vermoed toch dat er ergens iets mis is gegaan.

  • 5 sterren
    Ik heb net de pitabroodjes gemaakt met speltbloem want verdraag geen tarwe dus voortaan kan ik het ook wel eens eten 😃Heel blij met dit simpele en lekkere recept. Prima gelukt ook. Absoluut voor herhaling vatbaar. Begrijp de negatieve commentaren niet zo goed? Handig dat je zelf niet moet rekenen als je het aantal personen wil veranderen 🤭 (by the way.. het valt me op hoe positief er gereageerd wordt op de negatieve reacties.. dat verdient een extra pluim 🪶

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat een fijne reactie, dankjewel Jacky! En super fijn dat het dus goed is gelukt met speltbloem, zodat jij er ook van kan genieten. Fijn weekend!

  • jammer, nu twee keer geprobeerd maar nog niet gelukt.
    het is een vrij zwaar broodje geworden, net niet helemaal gaar en niet mooi gerezen.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Lia, wat jammer om te horen! Kan het liggen aan dat de gist over datum is of dat je te vroeg het zout hebt toegevoegd? Of misschien niet lang genoeg het gistmengsel laten staan tot er bubbels komen en/of laten rijzen? Er zijn veel variabelen zoals je wel begrijpt, hopelijk lukt het een volgende keer wel!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dan zou ik ze afbakken en invriezen. Het deeg lang bewaren is vaak niet aan te raden. Een nachtje in de koelkast kan vaak wel, maar langer meestal niet. Je kunt uiteraard ook het gehele recept halveren zodat je sowieso minder maakt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept