Pesto maken

Pesto maken

Pesto maken. Als je nog nooit zelfgemaakte pesto hebt geproefd, dan heb ik een heerlijke verrassing voor je. Maar wees gewaarschuwd, dit is zo fan-tas-tisch lekker dat je zeer waarschijnlijk nooit meer een potje pesto in de winkel koopt…

Groene pesto, ik ben er dol op! Een beetje op een broodje met kaas en rucola, een paar druppels door de salade, bij de pasta of gewoon lekker op een stokbroodje. Eigenlijk is groene pesto, ookwel pesto genovese, altijd goed! Helemaal als hij zelfgemaakt is van verse, goede ingrediënten.

Zelf pesto maken

Zelf pesto maken is een leuk klusje om te doen. Het is ontzettend makkelijk en je bepaalt zelf de mate van grofheid en smaak. Zorg voor hele verse basilicum, het liefst vers geplukt van een plantje.

Zelf heb ik graag een plantje verse basilicum staan in de keuken. Niet alleen leuk ter decoratie en omdat het zo lekker ruikt, het is ook nou eenmaal altijd handig om in huis te hebben. Sowieso vind ik een paar blaadjes basilicum vaak gezellig staan op een foto als ik pasta of een ander Italiaans gerecht heb gemaakt.

Ingredienten pesto

Pesto met verse basilcum

Helaas heb ik niet zulke groene vingers. Dus de plantjes basilicum overleven helaas niet zo lang bij mij. Mocht je een goede tip hebben om ze langer te laten leven dan hoor ik het graag 😉 Zon, water en een beetje liefde krijgen ze in ieder geval sowieso.

Tip: een heerlijke variatie op deze klassieke pesto is dit recept voor rucola pesto met walnoten. Daar heb je trouwens helemaal geen groene vingers voor nodig. Hiervoor gebruik je namelijk rucola en walnoten. Ook een erg lekkere variatie.

Zelf pesto maken

Pesto recept

Verder heb je voor pesto een lekkere, goede olijfolie nodig, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Kies voor een blokje Parmezaanse kaas trouwens en niet voor kant en klare geraspte. Vers geraspt is net even lekkerder van smaak en textuur.

De Parmezaanse kaas geeft een lekker zoutig en hartig tintje aan de pesto, extra zout toevoegen is dus niet nodig. Wel een beetje zwarte peper voor de “bite” en zelf vind ik een paar druppeltjes citroensap ook altijd erg lekker.

Dat is alles wat je nodig hebt om zelf pesto te maken. Binnen 10 minuten zet jij je zelfgemaakte pesto op tafel. Zeker met een kleine keukenmachine is het een klusje van niets. Ga je voor het ‘echte’ werk dan kun je uiteraard ook nog een vijzel gebruiken.

Genoeg gekletst voor vandaag, aan de slag met het recept voor deze heerlijke zelfgemaakte groene pesto!

Groene pesto recept
Pesto maken

Pesto maken

Zelf pesto maken is zó ontzettend makkelijk. Ik beloof je als je dit recept maakt koop je geen potje 'pesto genovese' meer. Dit is zo lekker!
4.62 van 57 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 1 potje groene pesto

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 40 gram pijnboompitten
  • 30 gram basilicumblaadjes (vers)
  • 40 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 teen knoflook
  • 90 ml olijfolie
  • zwarte peper, paar druppels citroensap

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Rooster de pijnboompitjes kort in een koekenpannetje tot ze licht verkleurd zijn. Laat daarna even afkoelen.
  • Doe de basilicumblaadjes in de keukenmachine en maal ze fijn.
  • Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, knoflook en de olijfolie toe. Mix dit in de keukenmachine tot een mooie pesto.
  • Je kunt hem zo fijn of grof malen als je zelf lekker vindt.
  • Voeg naar smaak wat citroensap en versgemalen zwarte peper toe. Even omscheppen, proeven en klaar is je zelfgemaakte groene pesto! Eet smakelijk

handig om te weten:

Let op: voedingswaarden zijn voor het totale recept. 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1230kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 21g | Vetten: 128g | Verzadigd vet: 21g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Pesto maken
Groene pesto Pinterest Collage

60 thoughts on “Pesto maken

    • Ja je kunt het invriezen in ijsblokjes in de vriezer eventueel of met een laagje olijfolie in de koelkast zetten (voor een paar dagen)

  • Leny van der Galiën says:

    4 sterren
    Wanneer je een potje basilicum hebt gekocht dan kun je het meteen in de volle grond planten en al heel snel wordt het een behoorlijke grote plant.
    Dit doen we na half mei en kunnen oogsten tot begin oktober.

    Succes! ?
    Vriendelijke groet Leny.

      • pesto uit de supermarkt is een bos
        zodra je iets knipt
        valt de balans weg
        bovendien hebben de ??? voedseloorlog, te veel planten op te weinig grond
        dus: koop een potje
        geef goed water
        knip alle basilicum af tot een hoogte dat er nog twee blaadjes aan de stengel zitten
        plant ieder plantje op rij of per potje opnieuw uit
        paar weekjes geduld en je eigen plantage gaat volop leveren

      • Marijke Bouma says:

        Tip om lang met je basilicumplantje te doen: zet
        ‘m met potje in een glazen bakje en geef daarin een laagje water. Als het na een half uur niet weg is, verwijder het water dan. Niet bpvenop gieten! Pluk uitsluitend de grootste blaadjes en laat de kleine verder groeien. Als de plant groot wordt: grotere pot net als je kamerplanten. Basilicum houdt van evenwichtige temperatuur dus buiten doet ie het minder goed. Bij mij staat ie wel dicht bij het raam en beschermd tegen al te felle zon. Succes!

      • Silvy Heijman says:

        Hallo Eef, een plant in pot voor binnen ook ‘s winters mag never nooit water boven op de aarde krijgen. Daardoor slappe blaadjes en schimmelvorming. Altijd op een schoteltje of in de ompot water geven, liefst niet te koud. Veel succes 🌱☘️

    • Dit lukt niet goed. Wel kun je ieder stengeltje van een supermarkt pot apart in een pot of enkele in een grote port planten. Ieder stengeltje wordt een plant. Oogst voordat er bloemen aan komen.

  • Angélique Malina says:

    Ik heb het hele jaar door een basilicumplant in de keuken staan. Mijn tip: hang de pot in een glazen bloempot zodat er ruimte is onder de bodem van de pot. In het begin regelmatig vol water zetten tot het midden van de pot. Op een gegeven moment groeien de wortels er onderuit. Die moeten in het water blijven staan. Af en toe van boven water geven zodat de aarde ook vochtig blijft. Het glas staat op de vensterbank met alleen een beetje ochtendzon en de rest van de dag veel licht. Iedereen kijkt altijd verbaasd als ze de plant zien. Als je me je mailadres geeft stuur ik je wel een foto van mijn huidige plant.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Bedoel je van de basilicum plant? Het is al een tijdje geleden dat we dit recept hebben gemaakt en gefotografeerd, dus die hebben we helaas niet.

  • Hoi eefje, ik zet mijn plantje van de supermarkt meteen in grote aardewerk pot met potgrond. Zet hem in de vensterbank. Dagelijks water geven. De 1e maand pluk je nog geen blaadjes vanaf. Zodra hij flink gegroeid kan je de bovenste blaadjes eraf tot waar je kleine nieuwe blaadjes ziet op de steel. Zodra de plant bloempjes gaat geven die eruit halen of van de hele plant pesto maken.

    Groetjes iris

    • Jacqueline van Kampen says:

      Hoi Anita
      ik zag je vraag
      Ik maak altijd pesto met pecorinokaas, deze is lactose vrij, of voor de vegan variatie ipv kaas munt toevoegen, ook erg lekker.

  • Basilicum water geven in een schaaltje onder het basilicumplantje, daarmee behoud je de Basilicum langer. En vooral genoeg water geven.

    Pesto kun je ook maken van restjes sla

  • dag ,basilium kun je gemakkelijk stekken, takjes afsnijden op ong. 10cm, wat blaadjes weghalen, in potje water zetten ,na wortelvorming in potje met grond

  • Hoi Eef,

    Ik vind de smaak van dit recept echt heerlijk! Maar ik vroeg me af: heb jij een tip hoe ik de structuur wat gladder kan krijgen? Ik vind zelf het ‘korrelige’ niet zo fijn. Bij pesto’s in de winkel is dit wel glad (misschien omdat ze er weinig pijnboompitten in doen..?).

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Evi, je kunt hem zo grof of fijn maken als je wilt natuurlijk. Met behulp van een beetje extra olijfolie en een blender/staafmixer/keukenmachine gaat dat het beste maar ik weet niet of hij ooit helemaal glad kan worden. Het zou kunnen dat ze in de potjes uit de supermarkt minder pijnboompitten gebruiken inderdaad! Daar zou je dan e.v.t. zelf mee kunnen experimenteren. 😉

  • 5 sterren
    Hi Eef,

    een basilicum plantje heeft een voetenbadje water nodig.
    Niet op de aarde gooien, maar het plantje in een kom zetten en daar veel water in laten lopen. Het plantje zal groeien als kool.

  • Paul Spekman says:

    Hallo Eef
    Normaal hou ik niet van pesto als het uit een potje komt
    Maar dit recept heb ik al meerdere malen gemaakt en vindt het heerlijk om er kip pesto mee te maken
    Heb het recept daarom ook over geschreven en maak het regelmatig

  • Hi,
    Als ik pesto zelf maak dan wordt de pesto altijd donker groen ipv de pesto die ik altijd op de foto zie of als ik ze koop in de supermarkt uit het vers schap. Weet jij hoe dat kan komen?
    Gr. Inge

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Inge, nee dat weet ik niet.. sorry! Als basilicum gekneusd raakt kleurt het wat donkerder dus door het vermalen kan de kleur wat dieper worden, iets anders kan ik zo snel niet bedenken. Smaakt ‘ie wel lekker?

  • Tip voor de basilicumplantjes: er zitten heel veel plantjes in 1 potje en dat overleven ze niet heel lang. Dus: uit het potje halen, voorzichtig de plantjes van elkaar scheiden en per 2 of maximaal 3 in andere potjes doen. Elke dag een klein scheutje water en ze doen het als een tierelier!

  • Ik had hetzelfde probleem met mijn basilicum plantje totdat ik las dat ze van gelijkmatig water krijgen houden. Niet zoals ik eerst deed pas water geven als het blad ging hangen. Nu geef ik je elke dag het beetje water wat ik opvang bij het doorspoelen van het koffiezetapparaat als ik die aanzet. Wel laten afkoelen en dan in het plantje gieten.

  • Hoi Eef,
    Mijn pesto die ik maakte van half basilicum en half spinazie en licht geroosterde pijnboompitjes, iets meer knoflook en percorinokaas en olijfolie, smaakt iets te veel bitter. Hoe maak ik de smaak zachter?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Ah dat kan verschillende oorzaken hebben. De ene olijfolie kan meer bitter smaken dan de ander (tip, gebruik eentje van goede kwaliteit). Wij gebruiken zelf alleen basilicum en Parmezaanse kaas ipv pecorino, dat zou ook nog verschil kunnen maken.

  • Bedankt voor je heerlijke recept! Al eens gehoord van de ‘Makkelijke Moestuin’? Heel veel mensen doen die al en er komen wekelijks nieuwe ‘makkelijke moestuiners ‘ bij, ook die geen groene vingers hebben. Ik ben er in april mee begonnen mbv de app die je opdrachten geeft over wat je moet doen. Kost weinig tijd en ideaal in combinatie met jullie heerlijke, verse recepten, heb ik ontdekt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept