Zelf aardbeienjam maken

Zelf aardbeienjam maken

Zelf aardbeienjam maken is ontzettend leuk om te doen. Het is makkelijk om te maken, je bent er niet eens zo heel lang mee bezig en het resultaat… waanzinnig lekkere jam! Zelfgemaakte aardbeienjam is net als met zoveel zelfgemaakte dingen nou eenmaal het lekkerst. Wil jij weten hoe je zelf aardbeienjam maakt? Lees dan snel verder.

Basis

Als je zelf jam wilt maken zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk wat schone potjes op voorraad te hebben. Dit kunnen oude jam potjes zijn, maar tegenwoordig kun je ook veel leuke jampotjes vinden bij diverse winkels.

De potjes ga je voordat je jam gaat maken eerst uit koken. Dit doe je door de potjes in een pannetje met water te doen en deze op het vuur te zetten. Breng het water aan de kook en laat de potjes hier even in mee koken. Giet daarna het water af en  zet de potjes, met de opening naar beneden, op een schone theedoek. Laat ze vervolgens zo drogen. Des te schoner de potjes zijn, des te langer je de jam kunt bewaren.

Voor het maken van jam heb je naast potjes ook suiker nodig. Ik gebruik normaliter altijd geleisuiker. Zeker met aardbeien die van nature weinig pectine bevatten. Pectine heeft de eigenschap om met suiker een gel te vormen. Bij pectine arme vruchten, zoals aardbei, helpt het toevoegen van citroenzuur of citroensap om de gelei te vormen. In geleisuiker zit al citroenzuur verwerkt. Voor de smaak en om eerder genoemde reden voeg ik zelf ook graag nog een beetje citroenrasp en citroensap toe aan de aardbeienjam.

De geleiproef

Als je jam gaat maken ga je ook de geleiproef doen. Door middel van de geleiproef test je of de jam klaar is. Op een koud bord doe je een beetje jam en hier trek je je vinger doorheen. Gaat de jam mooi aan de kant en blijft deze aan de kant (m.a.w. de jam wordt wat stijver), dan weet je dat de jam goed is.

Zo, na dit stukje basis is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan met het recept voor aardbeienjam! Trouwens, wist je dat je op mijn blog ook het recept voor abrikozenjam kunt vinden? Ook erg lekker!

Zelf aardbeienjam maken

Zelf aardbeienjam maken

Aardbeienjam

Makkelijk recept voor heerlijke zelfgemaakte aardbeienjam
4.11 van 58 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 1 potje

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram aardbeien
  • 175 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • rasp van een halve citroen

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Haal de kroontjes van de aardbeien, even afspoelen onder de kraan en snijd ze in kleine stukjes. Doe de stukjes aardbei vervolgens in een steelpannetje.
  • Voeg de citroenrasp, citroensap en de geleisuiker toe aan het steelpannetje en zet het geheel op middelhoog vuur.
  • Roer het af en toe goed door en laat de jam rustig pruttelen tot het één geheel wordt en het iets indikt. Test door middel van de geleiproef of de jam klaar is.
  • Als de jam klaar is giet je deze in een potje. Draai de deksel erop en zet het potje ondersteboven en laat de jam volledig afkoelen. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 758kcal | Koolhydraten: 194g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zelf aardbeienjam maken

46 thoughts on “Zelf aardbeienjam maken

  • Ik maak de potten schoon in de vaatwasser. Bij het jam maken leg ik de potten op hun zij in de oven op 120 graden. Niet rechtop zetten om een coldspot te vermijden. De hete lucht functie van de oven is nog beter om te gebruiken. De deksels gaan in een pannetje met net aan kokend water. Ik haal dan een pot uit de oven, vul deze met jam en haal dan pas de deksel uit het kokende water. Zet de potten het liefst op een houten snijplank ofvhakblok neer. De pot uit de oven halen lukt prima met een houten pollepel.

    Deze methode gebruik ik al jaren voor mijn eigen stoofperen en werkt prima.

    • Dank voor je reactie Marcel. Ik heb er inderdaad wel eens van gehoord dat je dat ook in de oven kunt doen. Zelf vind ik het uitkoken altijd wel makkelijk aangezien ik tijdens het maken van de jam toch aan het aanrecht sta 😉 Maar wellicht vinden anderen het wel een handige(re) methode. Kun je misschien vertellen hoe lang je de potjes ongeveer in de oven doet?

  • Ik neem dat ruim, de tijd dat ze in de oven liggen.
    Minimaal een kwartier als de oven al voorverwarmd is maar vaak wordt dat als
    vanzelf een half uurtje.
    Aangezien (relatief) koude lucht zwaarder is dan warme lucht kan er een
    zogenaamd coldspot in staande potten ontstaan.
    Zelf denk ik dat dat wel meevalt maar het kost geen extra moeite om ze neer te leggen.
    Favoriete potten zijn voor mij de HAK-potjes met die makkelijk los te draaien deksels.
    Ik heb collega’s die ze voor mij bewaren en dan geef ik ze een paar potjes stoofperen
    terug voor de moeite.
    Dat kan ook makkelijk als je een boom hebt waaraan minstens 60 kg mooie peren hangt.
    Het voordeel van stoofperen is dat je ze lang goed kan houden alvorens je ze
    moet bewerken.
    Oeps, ik vergeet in mijn enthousiasme dat het hier om jam gaat.
    Ik wil eens experimenteren met vlierbessenjam maar welke andere vruchten ik er
    dan bij wil doen weet ik nog niet. Alleen vlierbessen schijnt niet zo lekker te zijn.

    • Wat een leuke reactie Marcel! Enthousiasme is altijd goed en een boom met 60 kg peren, dat is ook geen straf toch 🙂 ?!
      Vlierbloesemsiroop heb ik deze zomer gemaakt maar vlierbloesemjam nog niet en dat wil ik volgend jaar eens maken. Alleen is volgens mij ook niet zo lekker. Misschien met kruisbessen? Dat lijkt mij persoonlijk een lekkere combinatie. Wist je dat je ook jam kunt maken van de besjes die nu aan de vlier hangen?

    • Ina Wonnink says:

      Vlierbessen hebben een nogal sterke smaak. Wel goed te combineren met bramen en frambozen. Zelf zeef ik de vlierbesen omdat vooral de pitten de smaak zwaar maken. Gebruik ook een wat kleinere portie vlierbesen ten opzichte van de bramen of andere vruchten. Samen met aardbeien kan ook heel goed. De vlierbesen geven dan een iets pittiger smaak.

  • Ina Wonnink says:

    Vlierbessen hebben een nogal sterke smaak. Wel goed te combineren met bramen en frambozen. Zelf zeef ik de vlierbesen omdat vooral de pitten de smaak zwaar maken. Gebruik ook een wat kleinere portie vlierbesen ten opzichte van de bramen of andere vruchten. Samen met aardbeien kan ook heel goed. De vlierbesen geven dan een iets pittiger smaak.

  • Hoihoi, ik heb het recept gevolgd, de suiker verdubbeld omdat ik 500 gr aardbeien had, maar de jam wordt niet stijf…het gaat toch om gewone gelrisuiker? Of die speciale geleisuiker?

    • Wat gek! Je moet de jam wel goed inkoken en daarna de geleiproef doen, dat kan eigenlijk niet fout. Ik gebruik zelf altijd de gewone geleisuiker (tenzij anders vermeldt)

  • Hoihoi, ik heb het recept gevolgd, de suiker verdubbeld omdat ik 500 gr aardbeien had, maar de jam wordt niet stijf…het gaat toch om gewone gelrisuiker? Of die speciale geleisuiker?

  • Wat gek! Je moet de jam wel goed inkoken en daarna de geleiproef doen, dat kan eigenlijk niet fout. Ik gebruik zelf altijd de gewone geleisuiker (tenzij anders vermeldt)

    • Zou ik persoonlijk niet doen, uit potjes of blikjes dan. Daar zit vaak extra suiker door. Diepvries zou geen probleem moeten zijn alleen niet ontdooien, direct koken dan.

    • Diepvries fruit gaat uitstekend. Het scheelt ook dat je het niet schoon hoeft te maken, gewoon hup zo de pan in. Ik doe er wel een klein scheutje water bij om het te helpen zacht worden in de het pan. Het water verdampt weer bij het inkoken dus daar merk je niets meer van bij het eindproduct.

  • anneline says:

    het is handig om de potjes een kwartier op hun kop zetten als je ze in de potjes gedaan hebt dan, gaat het deksel sneller vast en trekt het vacuum

    • Als hij schoon kun je hem daar ook in bewaren. Het is alleen geen pot waar je hem lang in kunt bewaren waarschijnlijk als je een plastik deksel hebt. Maar als je de jam direct gaat gebruiken dan kan dat prima.

  • Mirjam Kneefel says:

    5 sterren
    Hoi Eef,
    Ik heb vandaag de aardbeienjam gemaakt maar dan met 700 gr aardbeien en 150 gr blauwe bessen erbij, is ook een héérlijke combinatie.
    Groetjes,
    Mirjam

  • Mark Visser says:

    Ik wil jouw recept morgen gaan maken maar ik wil geen pitjes enz in de jam, ik wil hem glad zonder stukjes om op een cheesecake te doen, heb je enig idee hoe ik dat voor elkaar krijg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept