Zachte Wiite Bolletjes

Zachte Witte Bolletjes

Zachte witte bolletjes om heerlijk je tanden in weg te laten zakken. Een licht ziltig en toch ook zoetig laagje erop door de gezouten roomboter. Heerlijk! Brood maken is geen klusje wat binnen no time klaar is, maar waar je juist even de tijd voor mag nemen. Een lekker ontspannen klusje, een fijne bezigheid om het zo maar even te zeggen. En nadat je deze zachte witte bolletjes hebt afgebakken, ruikt je huis heerlijk kan ik je verzekeren.

Al een tijdje ben ik in de ban van brood bakken. Zo maakte ik dit jaar al deze hamburgerbroodjes, maar ook dit platbrood waarvoor je slechts 4 (!) ingrediënten nodig hebt is ook een fijn recept. Dit recept is een “spin-off” van het heerlijke hamburgerbroodjes recept. Bij het maken van dit recept heb ik ervoor gekozen iets meer broodjes te maken, ze een luchtige ronde vorm te geven én ze na het bakken te voorzien van een dun laagje roomboter, heerlijk! Ik maakte ze voor een diner bij familie waarbij ik ook pulled pork én deze Amerikaanse coleslaw meenam. Dat is een hele fijne combinatie kan ik je vertellen 😉 .

Lekkere broodjes

Je kunt natuurlijk ook de broodjes ‘zo’ eten, want as is zijn ze ook heerlijk of beleg ze met je favoriete beleg. Alle kanten kun je ermee op. Goed, laten we eerlijk zijn, deze broodjes zet je nou eenmaal niet in een handomdraai op tafel. Je bent er echt even zoet mee, maar wat is nou een betere besteding van een extra vrije dag of een lazy sunday dan dit? Lekker een beetje het deeg kneden, rijzen, weer kneden, rijzen en daarna afbakken. Ruikt je huis meteen ook heerlijk én heb je op de drukke maandag na een heerlijk rustig weekend ook nog wat om naar uit te kijken voor met de lunch. Als je wat van deze zachte witte bolletjes overhoudt uiteraard.

Zachte Witte Bolletjes

Zachte Wiite Bolletjes

Zachte witte bolletjes

Het recept voor heerlijke zachte witte bolletjes. Zelf brood maken: ✓ stap-voor-stap recept ✓ geen ingewikkelde ingrediënten ✓ makkelijk
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijzen: 2 uur 30 minuten
Totale tijd: 3 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 15 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram tarwebloem
  • 400 gram volle melk
  • 40 gram zonnebloemolie
  • 15 gram suiker
  • 12 gram zout
  • 9 gram droge gist
  • 2 eetlepels gezouten roomboter
  • ei (middelgroot - op kamertemperatuur)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe alle ingrediënten (behalve het zout en de boter) in een ruime kom. Meng met de hand of met een mixer met de deeghaak ca. 15 minuten (met de hand ca. 20 minuten) tot een soepel deeg. Voeg het zout pas toe tijdens het kneden.
  • Je test of het deeg klaar is door je handen in te vetten met olie, een plukje deeg te pakken en als je er een vliesje van kunt maken is je deeg klaar.
  • Neem een ruime kom en vet deze in met olie. Leg hierin het deeg en draai de deegbal ook even om zodat zowel de bovenkant als de onderkant ingevet zijn. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat ca. 1 uur rijzen op kamertemperatuur of tot het deeg in hoeveelheid verdubbeld is.
  • Stort het deeg op je aanrecht uit (vet deze eerst even in met zonnebloemolie) en druk voorzichtig met je handen het lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in 15 stukjes van ongeveer 90 gram per stuk.
  • Neem een stukje en vouw de puntjes naar binnen zodat er een bolletje ontstaat. Maak van je handpalm vervolgens een kommetje, leg het bolletje op het aanrecht, leg je hand eroverheen en maak draaiende bewegingen tot je een mooi rond bolletje hebt. Laat de bolletjes 15 minuten afgedekt op het aanrecht staan.
  • Leg de witte bolletjes op een bakplaat met bakpapier, dek ze af en laat ze nog 1 uur rijzen. Zorg er voor dat er voldoende ruimte is tussen de bolletjes, ze gaan namelijk nog uitzetten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Test of het deeg goed is door er met een vinger op te drukken; gaat het deeg weer terug in zijn vorm dan zijn de witte bolletjes klaar om in de oven te gaan. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin af.
  • Smelt ondertussen 2 flinke eetlepels roomboter in een pannetje en bestrijk daarmee de bolletjes als ze uit de oven komen. Per bolletje doe je ongeveer 2 á 3 dunne laagjes boter met een kwastje. De broodjes zijn nog heet waardoor je ziet dat het boter meteen "opgezogen" wordt.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 235kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwitten: 7g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zachte Wiite Bolletjes

14 thoughts on “Zachte Witte Bolletjes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept