Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop maken

Zelf vlierbloesemsiroop maken is een klusje dat je simpelweg op je to do lijstje moet zetten in het voorjaar. Als de vlier in bloei staat is het hét uitgelezen moment om er een heerlijke limonade van te maken waar je nog lang van kunt genieten.

Zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

Met dit vlierbloesemsiroop recept leg ik je precies uit hoe zelf vlierbloesemsiroop maken werkt. En dat is ook nog eens heel erg leuk om te doen! Van het plukken tot aan het maken van de siroop, ik geniet daar echt van en wat ik ook vind: het smaakt toch het allerlekkerste als je het zelf hebt gemaakt.

Vervolgens maak je er dan een lekker verfrissend glas vlierbloesemlimonade van. Sowieso maak ik graag zelf limonade, deze citroenlimonade is bijvoorbeeld ook zeker een aanrader. Ook lekker ’s zomers en fris.

    Vlierbloesem

    Hoe herken je de vlierbloesem?

    Wat zo leuk is aan vlierbloesem is dat het gewoon in het wild groeit. Grote kans dat het dus ook bij jou in de buurt te vinden is! Je kunt altijd even kijken op de wildplukwijzer.nl. Hier vind je allerlei wildplukplekken. Even jouw woonplaats en “vlierbes” invoeren en je ziet direct waar je in de buurt kunt gaan plukken.

    Maar, hoe herken je de vlierbloesem? De vlier is het struikje, in het voorjaar groeit er vlierbloesem aan en de besjes komen na de zomer (september – oktober). Je herkent de vlierbloesem aan de schermen met kleine witte bloemetjes die dicht op elkaar groeien, ook kan je het goed herkennen aan de geur. Die ruikt heerlijk!

    De geur van vlierbloesem

    Dus als je twijfelt, wrijf dan wat bloemetjes tussen je vingers en je zult de typische geur herkennen. Voor de meest verse vlierbloesem, pluk je het liefst in de ochtend en op hoogte (zo laag bij de grond weet je nooit of er toevallig net een hondje langs is gelopen bijvoorbeeld 😉 ).

    Vlierbloesemsiroop recept

    Hoe lang kun je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop bewaren?

    Dat is een goede vraag. Wat belangrijk is voor het bewaren, is dat je zo schoon mogelijk werkt. Steriliseer dus de flessen waarmee je werkt en zorg dat je verse vlierbloesem gebruikt en niet te lang wacht met maken. Als je de vlierbloemsiroop in de schone flessen in de koelkast bewaart, blijft het zeker een paar maanden goed.

    Wil je het trouwens nog langer kunnen bewaren, kun je ook nog citroenzuur (in plaats van citroen) eraan toevoegen, dit vind je vaak bij de Toko. En nog een tip: gebruik handige weckflessen van 1 of een halve liter om je limonade in te bewaren zoals deze leuke weckflessen.

    Vlierbloesem plukken

    Vlierbloesemsiroop maken

    Goed, nu je weet waar je de vlierbloesem kunt vinden en hoe je het kunt bewaren is het tijd om aan de slag te gaan met dit vlierbloesemsiroop recept! Hieronder deel ik het basisrecept, zo kun je zelf vlierbloesemsiroop maken. Maar uiteraard kun je hier ook nog mee variëren.

    Voeg bijvoorbeeld eens smaken toe zoals gember, kaneel of sinaasappel – net wat je lekker vindt. Ik serveer mijn vlierbloesemlimonade trouwens altijd het liefste met ijsblokjes en een schijfje citroen. Op en top zomers, fris en zoet. Ik ben er dol op!

    Bakken met vlierbloesemsiroop

    Mocht je nu echt te veel vlierbloesemsiroop maken, het is ook heel lekker om te verwerken in baksels. Bijvoorbeeld in deze citroencake. Dat is echt een heerlijke combinatie. Maar ook erg leuk: doe de siroop in kleine flesjes en geef ze cadeau. Daar worden mensen zeker weten heel blij van.

    Vlierbloesemsiroop maken
    Vlierbloesemsiroop

    Vlierbloesemsiroop maken

    Zelf vlierbloesemsiroop maken is een heerlijk klusje voor in het voorjaar. Ik leg je stap voor stap uit hoe je heel makkelijk de siroop maakt. Zo leuk!
    4.41 van 5 stemmen
    Voorbereiding: 10 minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten
    Wachten: 1 dag
    Totale tijd: 1 dag 15 minuten
    Hoeveelheid: 1 liter*

    Wat heb je nodig (ingrediënten):

    • 25 schermen vlierbloesem (ongeveer)
    • 1 liter water (ongeveer)
    • 1 kilo suiker (ongeveer)
    • 1 citroen

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Schudt de vlierbloesemschermen rustig zodat eventuele beestjes eruit vallen.
    • Knip dan de bloemetjes van de schermen af (dat je niet meer zulke grote stukken groen hebt) en doe het in een grote pan of kom.
    • Voeg het water toe zodat alles net onder water staat als je het aandrukt.
    • Leg er eventueel een bord op zodat het goed onder water blijft staan, dek af met een theedoek of deksel en laat dit minimaal zo’n 24 uur zo staan op een donkere, koele plek – langer kan ook (denk aan 36 of 48 uur voor een nog intensere smaak). Zodat de vlierbloesem de smaak aan het water af kan geven.
    • Giet het vocht daarna door een fijne zeef of passeerdoek, knijp de bloemen uit en bewaar het vocht.
    • Meet af hoeveel vocht je hebt. Ik reken per liter vocht 1 kilo suiker. Maar je kunt uiteraard ook minder (of meer) suiker naar smaak gebruiken.
    • Doe de suiker bij het vocht in een pan samen met het sap van 1 citroen** en breng dit aan kook. Kook totdat de suiker is opgelost.
    • Steriliseer flessen of potjes en hierin bewaar je de vlierbloesemsiroop in de koelkast, dan blijft het een paar maanden goed. Geniet ervan!

    Video

    handig om te weten:

    * met 1 liter maak je ca. 30 glazen limonade. 
    ** ik gebruik per liter siroop 1 citroen. In plaats van citroen kun je ook citroenzuur gebruiken voor een langere houdbaarheid (dit vind je bij de Toko).

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 4031kcal | Koolhydraten: 1010g | Eiwitten: 1g | Vetten: 0.3g | Verzadigd vet: 0.04g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
    Vlierbloesemsiroop

    4 thoughts on “Vlierbloesemsiroop maken

    • Je kan de siroop ook langer houdbaar maken door het een half uur op 90 graden te wecken. Doek onderin een pan vullen met water tot ongeveer de helft van de hoogte van je potten of flessen deksel erop en tot een temperatuur van 90 graden laten komen. En dit 30 minuten lang.

      • Het klopt zeker want de hoeveelheid bij portie is in dit geval 1 liter oftewel het hele recept. Afhankelijk van de sterkte waarin je het mengt met water kun je eenvoudig zelf de hoeveelheid kcl berekenen maar dat ligt per glas natuurlijk vele malen lager 😉

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept