Twix Cupcakes 640x540 FB Logo 2016 1

Twix cupcakes (XL versie)

Heb je de foto gezien? Twix cupcakes it is! Afgelopen maand maakte ik ze voor de foodblogswap en ze zijn verrukkelijk. Deze twix cupcakes hebben een bodem van koek welke gevuld is met romige karamel en daarop een dikke laag chocolade. Hoe je ze zelf kunt maken vertel ik je vandaag!

Als je mij al een tijdje volgt weet je waarschijnlijk wel wat de foodblogswap is. Elke maand krijg je hierbij willekeurig een andere foodblog toegewezen waarvan je een recept kiest om te maken. Dit recept pas je vervolgens naar eigen smaak aan.

Zoet en Verleidelijk

Dit keer kreeg ik een blog met allerlei baksels toegewezen. Dat had ik nog niet eerder gehad. Vegetarisch en suikervrij al wel, maar nog een nooit een blog met allerlei heerlijke baksels. Ik viel letterlijk met mijn neus in de boter met het blog van Tessa genaamd “Zoet en Verleidelijk“. Deze blog had ik nog niet ontdekt en dat is direct ook één van de leuke dingen aan de foodblogswap: je leert weer nieuwe blogs kennen. De naam Zoet en Verleidelijk is perfect passend voor dit blog. Prachtige foto’s, heerlijke recepten, dat werd een lastige keuze!

Dillema

Neem maar eens een kijkje op het blog van Tessa en je begrijpt direct mijn dilemma. Hoe kan ik uit al dit lekkers één recept kiezen wat ik zou willen maken? Een heerlijke taart, een lekkere cake, koekjes, bonbons, toetjes, brownies… té veel keuze! Na lang wikken en wegen kwam ik tot de conclusie dat het recept voor de Twix Cookie Cups mij wel zó waanzinnig lekker leek dat ik die moest maken. Laat je trouwens niet tegenhouden door de ietwat lange bereidingswijze. Deze waanzinnig lekkere Twix cupcakes zijn het zeker waard!

Aanpassen

Het originele recept heb ik niet eens zo heel veel aangepast. Wat kleine aanpassingen zoals tarwebloem in plaats van gewone bloem, kristalsuiker in plaats van fijne kristalsuiker en het vanille extract heb ik achterwege gelaten. Het grote verschil tussen het recept van Tessa en mijn recept is het formaat van de Twix cupcakes. De Twix Cookie Cups zijn namelijk een stuk kleiner. Het originele recept is namelijk gemaakt in cupcakeblikken voor mini cupcakes. In totaal maak je dan 24 stuks. Ik maakte ze in een gewone cupcake vorm en maakte er zo in totaal 8. Een XL versie dus!

Ik kwam er tijdens het schrijven van dit artikel achter dat de foto onbewust best wel leek op het origineel qua opstelling. Grappig aangezien ik meestal behoorlijk bezig ben met schuiven en vanuit allerlei hoeken een mooie foto probeer te maken. Waarschijnlijk komen deze heerlijke Twix cupcakes gewoon het best tot zijn recht op deze manier 😉 . Ga voor deze lekkere grote variant of voor de kleine variant die je op Tessa haar blog kunt vinden, maar maak ze zeker. Heerlijk zijn ze! Wie houdt er immers niet van karamel en chocolade?

Twix cupcakes

Twix cupcakes

Twix Cupcakes

Deze Twix Cupcakes (XL versie) ✓ knapperige bodem van koek ✓ gevuld met een romige karamel saus ✓ en voorzien van een dikke laag chocolade
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachten: 2 uur
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 8 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 385 gram kristalsuiker
  • 120 ml water
  • 125 ml slagroom (kamertemperatuur)
  • 175 gram roomboter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 205 gram tarwebloem
  • ½ theelepel baking soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 150 gram melk chocolade

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • In een hoge steelpan doe je 300 gram kristalsuiker en 120 ml water. Dit breng je op middelhoog vuur aan de kook (zodra het kookt niet meer roeren in de pan). Laat het rustig pruttelen tot het suikermengsel een mooie karamelkleur heeft.
  • Als het suikermengsel karamelkleurig is zet je het vuur laag. Voeg beetje bij beetje de slagroom toe. Let op: dit gaat ontzettend bruisen en het is heel heet. Roer dit ondertussen goed door zodat er een karamelsaus ontstaat. Zet het vuur uit, haal de pan van de warmtebron en doe 60 gram boter erbij. Roer er rustig doorheen.
  • Giet de karamelsaus nu in een hittebestendige kom. Laat de karamelsaus vervolgens afkoelen en roer 'm ondertussen af en toe door. Tijdens het afkoelen zal de saus dikker worden.
  • Vet een cupcakevorm in met boter en zet deze vervolgens in de koelkast.
  • We gaan nu het deeg van de cupcakes maken. Hiervoor smelt je 115 gram boter in een steelpannetje of in de magnetron.
  • Giet de gesmolten boter in een mengkom en doe 85 gram kristalsuiker en 100 gram lichtbruine basterdsuiker erbij. Mix dit op lage snelheid met een handmixer of een keukenmachine goed door elkaar. Laat het mengsel vervolgens afkoelen als het nog warm is door de gesmolten boter.
  • Ondertussen doe je de tarwebloem, baking soda, bakpoeder en een flinke snuf zout in een andere kom. Meng dit goed door elkaar.
  • Voeg een ei toe aan het boter en suikermengsel en mix dit vervolgens weer door. Voeg vervolgens beetje bij beetje het bloem-mengsel toe en mix alles goed door elkaar tot je een mooi deeg hebt. Dek de kom af en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Na een uur wachten verwarm je de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Verdeel het deeg in 8 bolletjes en leg elk bolletje in een cupcakevorm. Zet de cupcakevorm in de oven en bak deze in 15 tot 18 minuten goudbruin.
  • Haal cupcakevorm uit de oven en druk nu direct met de holte van elke cupcake goed in zodat je een mooie ruime holte krijgt . Gebruik hiervoor een klein kopje, een maatbekertje (cup formaat) of de zijkant van een deegroller. Laat ze daarna volledig afkoelen en haal ze uit de cupcakevorm (gebruik hiervoor een mes of draai de cupcakevorm even om).
  • Smelt 40 gram melkchocolade au bain marie of in de magnetron en smeer hiermee de binnenkant van de cups in zodat ze elk voorzien zijn van een mooi laagje chocolade. Laat deze vervolgens uitharden.
  • Verdeel daarna de karamelsaus over de cupcakes zodat deze tot de rand gevuld zijn (als de karamelsaus te hard is geworden kun je deze even kort au bain marie verwarmen of in de magnetron zodat het weer iets vloeibaarder wordt). Laat de karamelsaus in de cupcakes vervolgens stevig worden.
  • Smelt nu 110 gram melkchocolade au bain marie of in de magnetron. Pak een cupcake aan de onderkant vast en doop de bovenkant in de gesmolten chocolade. Laat de chocolade vervolgens uitharden en daarna kun je genieten van deze heerlijke twix cupcakes. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 641kcal | Koolhydraten: 92g | Eiwitten: 5g | Vetten: 31g | Verzadigd vet: 19g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Twix cupcakes

13 thoughts on “Twix cupcakes (XL versie)

  • Ze zien er echt verrukkelijk uit maar het lijkt me ook wel een behoorlijk machtig ‘gebakje’. Maar ja, who can’t resist chocolade en karamel….

  • Helaas, wat deed ik fout? Ik heb me precies aan het recept gehouden, maar ik heb geen mooie karamel gekregen. Het duurde en duurde en duurde, het pruttelde lekker maar bleef doorzichtig. Ik het toen nog heter gezet, en toen kreeg het way kleur. Daarna slagroom en boter toegevoegd. Nadat het was afgekoeld had ik geen karamel maar een soort suikerpapje. De suikerkristallen kraken tussen je tanden. Wat deed ik fout en hoe moet het dan wel? De koek is lekker.

    • Hi Liesbeth, wat vervelend dat het niet lukte! Karamel maken kan soms lastig zijn en in alle eerlijkheid: bij mij mislukt het ook wel eens. Heb je misschien geroerd in de pan? Het duurt inderdaad even om karamel te maken maar gezien je reactie heb je de tijd ervoor genomen. De suiker zou dan opgelost moeten zijn. Heb je kristalsuiker gebruikt of een ander soort suiker?

  • Ziet er ontzettend lekker uit, ik ga het proberen! Echter, de doorgesneden cupcake op jou foto lijkt niet gaar. Moet het deeg misschien toch iets langer in de oven?

    • Nee, dat lijkt op de foto zo denk ik. Je drukt het deeg na het bakken in om een holte te maken hierdoor wordt het onderin wat compacter. Doet niets af van de smaak en zelf vond ik dat stiekem het lekkerste stukje 😉

  • Ziet er ontzettend lekker uit, ik ga het proberen! Echter, de doorgesneden cupcake op jou foto lijkt niet gaar. Moet het deeg misschien toch iets langer in de oven?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept