Suikerbrood

Suikerbrood

Suikerbrood, met recht een zoete zonde te noemen. Toch kan ik er zo op z’n tijd erg blij van worden. Niet te vaak natuurlijk maar heel, heel af en toe. Heerlijk! Een lekkere dikke laag roomboter erop, want hé we waren toch aan het zondigen en genieten maar!

Het enige nadeel aan het maken van suikerbrood, is het suiker wat je ervoor nodig hebt namelijk parelsuiker. Nu zul je denken wat is je probleem? (Graag even een Oud-Amsterdams accent bij deze vraag denken). Nou, dat zal ik je vertellen. Parelsuiker is een schaars goed. Het is namelijk niet verkrijgbaar in de meeste supermarkten en dat is op z’n zachtst gezegd een beetje vervelend. Zeker als je ontzettend zin hebt in een heerlijk zelfgemaakt suikerbrood uit de oven en je geen parelsuiker kunt vinden. Aldi heeft het zo nu en dan in haar assortiment, dus mocht je het zien: inslaan! Het blijft toch lang goed dus je kunt het maar op voorraad hebben. Verder kun je terecht bij speciaalzaken of soms heb je mazzel bij de natuur- of reformwinkel.

Suikerbrood met of zonder parelsuiker

Overigens kun je natuurlijk ook de parelsuiker vervangen. De eerste keer dat ik suikerbrood maakte was dat met parelsuiker. De tweede keer was ik naar zowel de Aldi als de Albert Heijn en de plaatselijke supermarkt geweest, resultaat: geen parelsuiker. Tijd om het roer om te gooien. Ja, dat klinkt misschien ietwat rigoureus, maar het was noodzakelijk. Wel zin én tijd om een suikerbrood te bakken, maar geen parelsuiker in huis. De maat was vol en de parelsuiker moest eraan geloven 😉 .

In plaats van de parelsuiker ging ik voor grof gehakte suikerklontjes. Niet zo decoratief voor op de foto, maar minstens zo lekker en gelukkig had ik nog de foto van de eerste keer dat ik suikerbrood maakte met Esmée van Es’ Factory. Geef de grof gehakte suikerklontjes dezelfde behandeling als de parelsuiker, maar strooi het er alleen niet bovenop (dit is écht geen gezicht, geloof mij 🙂 ) en je hebt een heerlijk brood. Overigens ziet het brood er ook heerlijk uit zonder suikertjes er bovenop hoor, dus maak je daarover geen zorgen.

Om het suikerbrood wat spannender te maken zit er naast kaneel ook 5 spice in. Als je dit niet lekker vindt, kun je er natuurlijk ook prima voor kiezen om wat extra kaneel toe te voegen. 5 Spice is een warme specerijen mix met onder andere anijs en dat gaat weer prachtig samen met kaneel en het zoete van de suiker. Wat mij betreft een aanrader om dit suikerbrood net even wat meer ‘pit’ of ‘oempf’ te geven.

Suikerbrood

Suikerbrood

Het recept om zelf het lekkerste suikerbrood te maken. Stap voor stap recept waarmee je zelfgemaakt suikerbrood op tafel zet.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Rijzen: 2 uur
Totale tijd: 3 uur
Hoeveelheid: 1 suikerbrood

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram gist
  • 200 gram melk* (lauwwarm)
  • 100 gram ei (= 2 middelgrote eieren op kamertemperatuur + 1 ei voor het besmeren)
  • 240 gram parelsuiker
  • 100 gram roomboter (zacht - op kamertemperatuur)
  • 10 gram zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels 5 spice

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • In een ruime kom doe je de tarwebloem, het gist, de melk, eieren en het zout** en meng en kneed het tot een egale deegbal.
  • Als je een egale deegbal hebt gevormd voeg je beetje bij beetje 50 gram zachte roomboter toe. Kneed het deeg zo'n 15 minuten. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken. Smeer hiervoor een beetje zonnebloemolie op je vingers, neem een stukje deeg en trek het voorzichtig uit elkaar.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie en leg hierin de deegbal. Keer dan de bal om zodat alles met zonnebloemolie bedekt is. Dek de kom af met een natte theedoek en zet het op een rustige, warme plek. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Tijdens het rijzen maken we alvast de vulling voor het suikerbrood klaar. Smelt hiervoor 50 gram roomboter. Meng 160 gram parelsuiker door de gesmolten boter en voeg hier de kaneel en 5 spices aan toe.
  • Als het deeg klaar is met rijzen stort je het op een met zonnebloemolie ingevet aanrecht. Druk het deeg voorzichtig met je handen uit tot een rechthoekige lap. Houdt hierbij rekening met je cake/broodvorm. De lap mag niet breder zijn dan je vorm.
  • Verdeel het suiker mengsel over het deeg en rol het deeg vervolgens op. Knijp zowel de naad als de zijkanten dicht en doe het suikerbrood in een met bakpapier beklede of ingevette cake/broodvorm.
  • Dek af met huishoudfolie en laat dit vervolgens nog een klein uurtje rijzen tot deze weer in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Kluts 1 ei in een bakje en besmeer het suikerbrood voor deze in de oven gaat met het geklutste ei. Strooi er ca. 80 gram parelsuiker over en bak het brood in ca. 30-35 minuten goudbruin af.

handig om te weten:

* Let op per gram. Melk weeg je voor dit recept af.
** Zorg ervoor dat het zout NIET in aanraking komt met het gist. Zout gaat de werking van het gist tegen. Het makkelijkste is om het zout aan de ene kant van de kom te doen en het gist aan de andere kant en het zo voorzichtig door elkaar te mengen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 3765kcal | Koolhydraten: 637g | Eiwitten: 75g | Vetten: 103g | Verzadigd vet: 59g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Suikerbrood

22 thoughts on “Suikerbrood

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept