Snelle Indiase curry met pompoen

Snelle Indiase curry met pompoen

Snelle Indiase curry met pompoen. Het is herfst! Voor mij de periode van het jaar om lekker aan de slag te gaan met stoofpotjes, ovenschotels, kruidige gerechten en natuurlijk pompoen. Als we de laatste twee combineren krijg je deze heerlijke Indiase curry met pompoen. Op en top herfst en een waanzinnig lekkere smaakcombinatie.

Curry is per definitie een kruidig gerecht uit India en andere Aziatische landen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten te vinden. Van mild tot zeer pittig en van vegetarisch tot rijk aan vlees en alles wat er tussen zit. Soms heeft een curry een lange bereidingstijd maar dat hoeft niet per se. Deze Indiase curry zet je namelijk met een half uurtje al op tafel! Hij is mild pittig en lekker kruidig. Samen met veel groenten en smaakmakers ultiem gezond comfortfood voor deze herfst.

Gemak dient de mens

Ik ben dol op pompoen. Dit heb je vorige herfst waarschijnlijk al gemerkt door alle recepten met pompoen. Één groot nadeel aan pompoen vind ik het snijden van pompoen. Het neem vaak ontzettend veel tijd in beslag en het is een lastig klusje. Hierdoor kook ik doordeweeks niet vaak met pompoen. Jammer want pompoen is ontzettend lekker én ook nog eens heel gezond.

Gelukkig kun je sinds kort bij de Albert Heijn gesneden pompoen kopen. Echt een uitkomst als je het mij vraagt. Een zakje biologische pompoen in stukjes met schil (wel zo lekker). Handig! Dat scheelt ontzettend veel tijd (en ergernis) en zo kun je op drukke doordeweekse dagen ook genieten van een lekkere maaltijd met pompoen.

ah_biologische_pompoenblokjes_640x940

Variatie

Pompoen kun je op verschillende manieren bereiden en je kunt er vrijwel alle kanten mee op. Zoet, hartig, warme of juist koude gerechten. Een paar tips:

✓ Pompoensoep. Als je aan pompoen denkt denk je aan pompoensoep. Bij de bereiding van pompoensoep bak je de pompoen eerst een kwartiertje in een koekenpan waarna je bouillon en lekkere smaakmakers toevoegt. Even koken, pureren met een staafmixer en klaar is Kees of beter gezegd Eef 😉 .
Pompoen kun  je ook bereiden in de oven. Even wat (olijf)olie verdelen over de pompoenstukjes samen met wat lekkere smaakmakers zoals kerriepoeder of mijn favoriet gemalen kruidnagel. Oven voorverwarmen op 200 graden, de stukjes pompoen verdelen over een bakplaat en met een minuut of 25 á 30 zijn ze gaar (halverwege even omscheppen). Zo krijg je lekkere, kruidige stukjes pompoen die ideaal zijn voor in een salade bijvoorbeeld.
✓ Wist je dat je pompoen ook kunt stomen? Doe de pompoenstukjes in een stoommandje en zet het mandje op een pan met water. Deksel op de pan en het water aan de kook brengen. Met een kwartiertje is je pompoen gaar. Pureer de gestoomde pompoen tot pompoenpuree en maak er een lekkere pompoentaart of ontbijtreep met pompoen van.

Aan de slag!

Inspiratie genoeg volgens mij. Maar gezien de handige zakjes met gesneden pompoen van Albert Heijn denk ik zo dat ik deze herfst nóg vaker met pompoen aan de slag ga. Dus houd de website goed in de gaten voor nog meer lekkere recepten met pompoen.

Tijd om met deze heerlijke Indiase curry aan de slag te gaan. Deze curry is mild-pittig. Houd je van lekker pittig dan kun je er ook een heel pepertje in doen. Deze curry kun je trouwens ook prima een dag van te voren maken. Stiekem is ‘ie dan nog lekkerder omdat de smaken goed zijn ingetrokken.

Snelle Indiase curry met pompoen
Snelle Indiase curry met pompoen

Snelle Indiase curry met pompoen

Makkelijk recept voor een heerlijke en snelle Indiase curry met pompoen en kip.
4.30 van 20 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 350 gram kipdijfilet
  • 300 gram pompoen (in stukjes gesneden)
  • 200 gram gepelde tomaten uit blik (½ blikje)
  • 200 ml kokosmelk
  • 50 gram cashewnoten (ongezouten)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • ½ rode peper
  • 1 eetlepel koriander (vers – fijngesneden)
  • 2 theelepels gember (vers – geraspt)
  • 1 theelepel garam massala
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • ½ theelepel mosterdpoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel kaneel
  • (olijf)olie en zeezout
  • Rijst en/of naanbrood om erbij te serveren.

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Verdeel de stukjes pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en doe er 2 eetlepels olie samen met een halve theelepel kruidnagelpoeder en een beetje gemalen zeezout (naar smaak) overheen.  Even door elkaar husselen met je handen zodat de olie en kruiden goed verdeeld zijn over de stukjes pompoen. Schuif de bakplaat in de oven voor ongeveer 25 á 30 minuten (halverwege even omscheppen).
  • Snijd de kipdijfilet in blokjes en houd apart. Snipper de ui en snijd de knoflookteentjes fijn. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze in dunne ringetjes.
  • Verhit een beetje olie een een ruime koekenpan en fruit het uitje even aan. Voeg dan de knoflook, gember, rode peper en de fijngesneden koriander toe en bak dit even kort mee.
  • Doe ondertussen de komijnpoeder, mosterdpoeder, korianderpoeder, garam massala, kurkuma, kaneel en een halve theelepel kruidnagelpoeder in een kommetje en voeg dit daarna toe aan de pan. Bak de kruiden even kort mee zodat de smaken goed vrijkomen. Doe een beetje extra olie in de pan, even omscheppen en voeg dan de gesneden kipdijfilet toe. Bak de kip tot deze bijna gaar is.
  • Voeg dan een half blikje gepelde tomaten toe en bak even mee. Voeg daarna 50 ml water en de kokosmelk toe, breng aan de kook en zet daarna het vuur laag en laat de curry vervolgens ongeveer 10 minuten rustig pruttelen. Kook ondertussen de rijst of bak het naanbrood af en rooster de ongezouten cashewnoten in een koekenpan tot ze iets verkleurd zijn.
  • Proef de de curry en voeg naar smaak zout toe. Als de curry nog wat waterig is kun je eventueel een theelepeltje maizena toevoegen of de curry nog even langer laten inkoken. 
  • Haal de pompoen uit de oven. Serveer de snelle Indiase curry met rijst en/of naanbrood. Verdeel de pompoen over de curry samen met de cashewnoten en een paar blaadjes koriander ter garnering. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 345kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwitten: 23g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 11g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Snelle Indiase curry met pompoen

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met AH & Vezet via TIM. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

12 thoughts on “Snelle Indiase curry met pompoen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept