Saucijzenbroodjes maken

Saucijzenbroodjes gemaakt met bladerdeeg en een heerlijke smeuïge, kruidige gehaktvulling. Ik ga je precies vertellen hoe je zelf thuis dat ultiem lekkere saucijzenbroodje kunt maken!

Zelf saucijzenbroodjes maken

Misschien heb je weleens zelfgemaakte saucijzenbroodjes gegeten en was dat je een beetje tegengevallen omdat de vulling ietwat droog was. Voor de ultiem lekkere saucijzenbroodje heb je namelijk niet alleen bladerdeeg, gehakt en kruiden nodig.

Het geheim van een écht lekker saucijzenbroodje

Hét geheim van die heerlijke smeuïge saucijzenbroodjes is namelijk soezendeeg (dat is trouwens niets meer dan een mengsel van water, melk, boter en bloem dus maak je geen zorgen over de moeilijkheidsgraad 😉 ). Dat meng je door het gehakt en zorgt ervoor dat ze net zo lekker en smeuïg worden als van de bakker. Deze ’truc’ leerde ik trouwens uit het kookboek van Gertjan Kiers ‘Van kop tot staart varken’.

‘Van kop tot staart varken’ van Gertjan Kiers

Voor deze saucijzenbroodjes heb ik het recept uit het kookboek ‘Van kop tot staart varken’ van Gertjan Kiers gebruikt (met wat kleine aanpassingen). Ik kreeg dit boek onlangs toegestuurd door uitgeverij Kosmos. Een prachtig kookboek met allerlei recepten met varkensvlees.

Spekjes, pancetta, een beenhammetje en dat soort dingen eet ik regelmatig, maar er is zoveel meer wat je kunt maken met varkensvlees. Het kookboek is duidelijk ingedeeld, mooie fotografie en als je eens wat uitdagender wilt koken met varkensvlees zeker een aanrader! Je kunt het kookboek hier bestellen.

Saucijzenbroodjes

Saucijzenbroodjes, luchtig en knapperig bladerdeeg gevuld met smeuïg en kruidig gehakt. Zo ontzettend lekker en heel makkelijk zelf te maken.
4.52 van 31 stemmen
Voorbereiding: 40 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 8 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 25 ml water
  • 25 ml volle melk
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 2 eieren
  • 300 gram varkensgehakt ongekruid* (of half om half gehakt)
  • 2 gram zwarte peper (versgemalen)
  • 3 gram zeezout (fijn)
  • 1 theelepel peterselie (vers, fijn gesneden)
  • ½ theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • 8 plakjes bladerdeeg (12 x 12 cm, diepvries)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm het water met de melk en de boter in een klein pannetje op medium vuur totdat de boter is gesmolten.
  • Zet het vuur laag en voeg de bloem toe. Roer continu met een houten lepel en verwarm ca. 5 minuten om de bloem te laten garen.
  • Haal van het vuur en roer één ei erdoorheen. Blijf roeren tot het ei volledig is opgenomen en het soezendeeg glanst. Laat het deeg afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doe het gehakt, peper, zout, peterselie en nootmuskaat in een kom en kneed de kruiden vluchtig door het gehakt.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Roer het afgekoelde soezendeeg door het gehakt en doe het mengsel in een spuitzak. Knip de punt van de spuitzak af (een opening van 2,5-3 cm).
  • Neem een plakje bladerdeeg en spuit iets overhet midden van het bladerdeeg een dikke reep van het gehaktmengsel zodat de helft van het bladerdeeg bedekt is. Houd de randjes vrij. Bestrijk de randen licht met water en vouw het bladerdeeg dicht. Druk de lange randen van het deeg met een vork aan zodat je de vorm van een saucijzenbroodje hebt.
  • Klop het tweede eitje los en bestrijk de saucijzenbroodjes ermee. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Eet de saucijzenbroodjes lekker nog een beetje warm of laat ze afkoelen op een rooster. Geniet ervan!

handig om te weten:

*Varkensgehakt vind je meestal bij de slager, mocht je langs de grens wonen kun je het ook proberen bij onze oosterburen. Een alternatief is half om half gehakt.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 321kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 11g | Vetten: 22g | Verzadigd vet: 11g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

40 thoughts on “Saucijzenbroodjes maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept