Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat. Een heerlijke soep! Romige tomatensoep is echt een allemansvriend en door de zongedroogde tomaten erin nét even specialer dan een gewoon tomatensoepje.
Medio dit jaar had ik een dubbele (!) wortelkanaalbehandeling. Ik kan je vertellen, dat is allerminst fijn. Eten en laat staan koken staat dan even op een laag pitje ook bij deze foodblogger en zo ontdekte ik de Unox soep in zak. Tja, je moet wat als je honger hebt en de romige tomatensoep met mascarpone van Unox is best een lekker soepje.
Ik heb maar niet achterop het pak (of moet ik zeggen de zak) gekeken wat er allemaal in zit. Ik kan je dus niet vertellen of het allemaal wel mee valt of totaal niet. Desalniettemin zou ik niet een foodie zijn als ik ondanks de mega pijn aan mijn mond destijds niet dacht: goh, dit kan ik natuurlijk ook prima zelf maken. Zo geschiedde.
Prima voor te bereiden
Deze tomatensoep is romig en zit bomvol smaak. Het is zo’n fijn soepje dat je echt eens moet proberen. Ik beloof je, eenmaal gemaakt ga je deze soep vaker maken. Moeilijk om te maken is het zeker niet en je bent er ook nog niet eens zo heel erg lang mee bezig, in totaal ongeveer een uurtje. Maak je deze soep voor tijdens de feestdagen dan kun je ‘m ook nog eens prima voorbereiden. Wordt de soep alleen maar lekkerder van!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram Roma tomaten
- 200 ml slagroom
- 100 gram zongedroogde tomaten
- 1 liter water
- 2 teentjes knoflook
- 1½ blokje kippenbouillon of groentebouillon
- 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
- 1 flinke winterpeen
- 1 ui
- 1 laurierblaadje
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel tijm
- olijfolie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper het uitje, snijd de knoflook fijn en snijd de winterpeen in blokjes.
- Doe een beetje olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook even kort aan.
- Voeg dan de blokjes winterpeen toe en roer dit even goed om.
- Snij ondertussen de Roma tomaten en voeg ze toe terwijl je de winterpeen, ui en knoflook aan het bakken bent. Bak dit ongeveer nog zo'n 10 minuten tot je een "prutje" van tomaat en winterpeen hebt.
- Voeg dan het blikje tomatenpuree toe en roer dit even door.
- Doe dan de bloem in de pan. Zorg dat de bloem goed gemengd is met de rest van de ingrediënten.
- Voeg dan het water, de bouillonblokjes (even verkruimelen boven de pan), de tijm en het laurierblaadje toe. Laat de soep op laag vuur nu ongeveer 30 minuten rustig pruttelen.
- Als de soep even lekker heeft staan pruttelen, haal je het laurierblaadje eruit, zet je de staafmixer in de soep en maak je er een gladde soep van.
- Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg deze samen met de slagroom toe aan de soep.
- Even doorroeren en op smaak brengen met peper en zout. Laat dit nu nog ongeveer 5 á 10 minuten even pruttelen zodat de zongedroogde tomaatjes ook lekker warm worden.
- Serveer de soep in kommen en garneer met een beetje zwarte peper, een takje basilicum of een beetje extra (slag)room. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Demi | StudioKOOK says:
Wat een heerlijk soepje! En wat is de compositie van je foto’s mooi zeg!
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dank je wel 🙂
Riny says:
Lieve eef, wat ben ik blij met jouw tomatensoep recept. Dankjewel. Heb dit al heel lang niet meer gegeten omdat ik geen gluten mag. Kan ook niet goed tegen vet. Waar koop ik zongedroogde tomaten? In een pot met olie? Lijkt me niet zo lekker..Ik hoor graag van je. Sterkte in de drukte..
Eef says:
Hi Riny, je kunt ze inderdaad in een potje met olie kopen maar je hebt ook “droge” zongedroogde tomaten. Zelf koop ik ze wel eens bij de Albert Heijn, die heeft ze sowieso, maar ik denk dat je ze ook wel bij andere supermarkten kunt vinden. Je vindt ze in een zakje bij de afdeling Italiaanse producten. Je kunt beide gebruiken alleen zijn die in olie natuurlijk al wat zachter waardoor je de droge zongedroogde tomaatjes even langer moet koken. Groetjes,
Anita Lanters says:
Hoi Eef, wat een heerlijke soep. Iedereen aan de kerst dis vond hem super lekker. En makkelijk te maken. Dat vind ik zo geweldig van jou recepten.
Eef says:
Wat een mooi compliment. Dank je wel 😀 Hier word ik echt heel blij van om dit te lezen!
Evi says:
Hi Eef, ik ga deze soep zodirect maken, heb er al zin in! Als ik wat overhou, kan ik dat dan invriezen?
Eef says:
Ja dat kan prima maar laat de slagroom dan het liefst weg uit de soep die je wilt invriezen. Slagroom kan namelijk gaan schiften als je deze na het invriezen opnieuw gaat opwarmen. Hoop dat de soep gesmaakt heeft 🙂
Kelly says:
Is deze soep doormiddel van een roux ivm de bloem ?
Eef says:
Het is niet echt een roux, een roux is op basis van boter en bloem wat wordt gebakken maar de bloem zorgt wel voor binding in de soep.
Evi says:
Verrukkelijk is een understatement!
Eef says:
Wat een mooi compliment 🙂 dank je wel!
Esther says:
Dit was echt lekker!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed om te horen 😀
Ilona says:
Lekker, Eef. Ik ben stiekem verslaafd aan romige tomaten soep… Maar ik laat de zongedroogde weg, als je het niet erg vind
Eef says:
Natuurlijk vind ik dat niet erg 😉 pas gerust het recept aan op jouw smaak Ilona. Eet smakelijk alvast!
Ilona says:
Lekker, Eef. Ik ben stiekem verslaafd aan romige tomaten soep… Maar ik laat de zongedroogde weg, als je het niet erg vind
Eef says:
Natuurlijk vind ik dat niet erg 😉 pas gerust het recept aan op jouw smaak Ilona. Eet smakelijk alvast!
Ryan says:
Hallo Eef, wat een heerlijke soep!
De hele familie smult ervan.
Daar ik in verband met diabetisch type 2 geen suikers en koolhydraten eet laat ik de bloem achterwege.
Heb een half jaar aan het programma diabetisch type omkeren gevolgd.
Maar als je er iets minder water indoet wordt hij ook goed van dikte. Ik laat hem altijd een geruime tijd inkoken. En dan de slagroom erbij. Genieten.
Dank je nogmaals voor dit geweldige recept. Groetjes Ryan
Eef says:
Wat leuk om te lezen Ryan, dank voor je reactie 🙂
Ryan says:
Hallo Eef, wat een heerlijke soep!
De hele familie smult ervan.
Daar ik in verband met diabetisch type 2 geen suikers en koolhydraten eet laat ik de bloem achterwege.
Heb een half jaar aan het programma diabetisch type omkeren gevolgd.
Maar als je er iets minder water indoet wordt hij ook goed van dikte. Ik laat hem altijd een geruime tijd inkoken. En dan de slagroom erbij. Genieten.
Dank je nogmaals voor dit geweldige recept. Groetjes Ryan
Eef says:
Wat leuk om te lezen Ryan, dank voor je reactie 🙂
Gerbrich says:
Na altijd pakjes en potjes gebruikt te hebben wilde ik nu een keer iets ‘vers’ gaan proberen te maken. Na wat zoeken op internet kwam ik op jouw site terecht en sprak deze soep mij erg aan. Na veel boodschappen doen (heb eigenlijk helemaal geen kruiden en dergelijke in huis), ben ik begonnen met het maken van de soep. Ik vond het (zelfs) leuk en na het eten van de soep was ik helemaal enthousiast! Restaurant waardig vond ik zelf 🙂 !! Ik ben nu zo enthousiast dat ik alweer een ander recept van je site heb uitgezocht en vandaag nog meer kruiden heb gekocht bij de winkel. Hier kunnen alle kant en klare pakjes en potjes lang niet tegenop! Hartelijk dank!
Eef says:
Wat een ontzettend mooi compliment, dank je wel!
Gerbrich says:
Na altijd pakjes en potjes gebruikt te hebben wilde ik nu een keer iets ‘vers’ gaan proberen te maken. Na wat zoeken op internet kwam ik op jouw site terecht en sprak deze soep mij erg aan. Na veel boodschappen doen (heb eigenlijk helemaal geen kruiden en dergelijke in huis), ben ik begonnen met het maken van de soep. Ik vond het (zelfs) leuk en na het eten van de soep was ik helemaal enthousiast! Restaurant waardig vond ik zelf 🙂 !! Ik ben nu zo enthousiast dat ik alweer een ander recept van je site heb uitgezocht en vandaag nog meer kruiden heb gekocht bij de winkel. Hier kunnen alle kant en klare pakjes en potjes lang niet tegenop! Hartelijk dank!
Odie Vlemmings says:
Hallo, ik wil de soep ook maken, maar heb geen tomaten in huis , wel fles pasata! Kan ik die ook gebruiken?
Eef says:
Nee voor dit recept heb je echt verse tomaten nodig maar voor deze Chinese tomatensoep niet, misschien is dit een idee? https://www.eefkooktzo.nl/chinese-tomatensoep/
Odie Vlemmings says:
Hallo, ik wil de soep ook maken, maar heb geen tomaten in huis , wel fles pasata! Kan ik die ook gebruiken?
Eef says:
Nee voor dit recept heb je echt verse tomaten nodig maar voor deze Chinese tomatensoep niet, misschien is dit een idee? https://www.eefkooktzo.nl/chinese-tomatensoep/
Lies says:
Het recept klinkt super lekker. Moet je het laurierblaadje nog verwijderen voordat je gaat pureren?
Eef says:
Goede vraag! Ik heb het direct aangepast in het recept. Je moet inderdaad het blaadje laurier verwijderen voor je hem gaat pureren 🙂
Lies says:
Bedankt voor je snelle reactie!
Lies says:
Het recept klinkt super lekker. Moet je het laurierblaadje nog verwijderen voordat je gaat pureren?
Marry says:
Moeten de tomaten met velletjes en al toegevoegd?
Eef says:
Ja, door het pureren wordt de soep vanzelf weer glad 🙂
Marry says:
Moeten de tomaten met velletjes en al toegevoegd?
Riny says:
Hallo Eef,
Ik had al eerder iets gevraagd over jouw tomatensoep.
Mag ik nog iets vragen?
Zou ik de slagroom ook kunnen weglaten of vervangen door kookroom.Of smaakt het dan niet zo lekker?
Groetjes van Riny
Eef says:
Natuurlijk, je mag zoveel vragen als je wilt 😉 Dat kan prima hoor. Kookroom is in deze een mooie vervanging voor de slagroom.
Riny says:
Hallo Eef,
Ik had al eerder iets gevraagd over jouw tomatensoep.
Mag ik nog iets vragen?
Zou ik de slagroom ook kunnen weglaten of vervangen door kookroom.Of smaakt het dan niet zo lekker?
Groetjes van Riny
Eef says:
Ja, door het pureren wordt de soep vanzelf weer glad 🙂
Anneloes says:
Hoi Eef,
Heb je misschien ook de voedingswaarden bij je recepten?
Maakt het voor mij een stuk makkelijker 🙂
Eef says:
Hi Anneloes,
Deze vraag krijg ik vaker maar dit kost helaas ontzettend veel tijd en ik zou dan alle voedingswaarden hierbij moeten vermelden (niet alleen calorieën maar natuurlijk ook vet, koolhydraten etc. ).
Deze tijd heb ik niet en hierdoor heb ik er bewust voor besloten dit niet te doen maar uiteraard kun je dit zelf aan de hand van de ingrediënten berekenen mocht je dit wensen.
Groetjes 🙂
Dorien says:
Wat een heerlijk romige tomatensoep. Deze overtreft alle andere tomatensoepen die ik gemaakt hebt.
Gisteren tijdens een kookavond voor en met vrienden gemaakt en iedereen wilde het recept
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Anneloes says:
Hoi Eef,
Heb je misschien ook de voedingswaarden bij je recepten?
Maakt het voor mij een stuk makkelijker 🙂
Eef says:
Hi Anneloes,
Deze vraag krijg ik vaker maar dit kost helaas ontzettend veel tijd en ik zou dan alle voedingswaarden hierbij moeten vermelden (niet alleen calorieën maar natuurlijk ook vet, koolhydraten etc. ).
Deze tijd heb ik niet en hierdoor heb ik er bewust voor besloten dit niet te doen maar uiteraard kun je dit zelf aan de hand van de ingrediënten berekenen mocht je dit wensen.
Groetjes 🙂
Antje says:
Hij staat nu op het petroliestelletje te wachten op slagroom en staafmixer maar hij is nu al lekker :). Met een beetje meer knoflook, een rood pepertje en een stuk paprika extra en wat minder bloem want nog zo’n diabeet.
Eef says:
Wat leuk om te lezen Antje, helemaal campingproof dus als ik het zo lees 🙂
Antje says:
Hij staat nu op het petroliestelletje te wachten op slagroom en staafmixer maar hij is nu al lekker :). Met een beetje meer knoflook, een rood pepertje en een stuk paprika extra en wat minder bloem want nog zo’n diabeet.
Eef says:
Wat leuk om te lezen Antje, helemaal campingproof dus als ik het zo lees 🙂
Sylvia says:
Wat een heerlijke soep.
Die ga ik zeker vaker maken.
Die recepten die ik van jou heb gemaakt zijn allemaal lekker.
Eef says:
Dankjewel Sylvia, daar word ik blij van om dat te lezen 🙂
Sylvia says:
Wat een heerlijke soep.
Die ga ik zeker vaker maken.
Die recepten die ik van jou heb gemaakt zijn allemaal lekker.
Eef says:
Dankjewel Sylvia, daar word ik blij van om dat te lezen 🙂
Nienke says:
Wat een leuk recept! Deze zou ik graag maken voor een diner. Deze wil ik graag een dag van te voren maken. Moeten dan ook gewoon alvast de stukjes zongedroogde tomaat en slagroom toegevoegd worden? En dan de volgende dag opwarmen?
Antje says:
Van de mijne heb ik drie dagen gegeten dus dat lijkt me geen probleem 🙂
Eef says:
Wat fijn dat jullie elkaar antwoorden 🙂 Eens met Antje overigens dat moet prima kunnen. Je kunt ook de slagroom iets later toevoegen voor de zekerheid maar het zou geen probleem moeten zijn. Laat de soep op het aanrecht goed afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast. Eet smakelijk!
Nienke says:
Wat een leuk recept! Deze zou ik graag maken voor een diner. Deze wil ik graag een dag van te voren maken. Moeten dan ook gewoon alvast de stukjes zongedroogde tomaat en slagroom toegevoegd worden? En dan de volgende dag opwarmen?
Antje says:
Van de mijne heb ik drie dagen gegeten dus dat lijkt me geen probleem 🙂
Eef says:
Wat fijn dat jullie elkaar antwoorden 🙂 Eens met Antje overigens dat moet prima kunnen. Je kunt ook de slagroom iets later toevoegen voor de zekerheid maar het zou geen probleem moeten zijn. Laat de soep op het aanrecht goed afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast. Eet smakelijk!
Nicole says:
De soep ziet er heerlijk uit, ik wil hem met kerst gaan maken.
In de reacties wordt gesproken over de zongedroogde tomaat, op olie of gedroogd.
Welke heb jij gebruikt in het recept?
Eef says:
Voor dit recept heb ik die op oliebasis gebruikt en hem goed laten uitlekken op een keukenpapiertje zodat je niet teveel olie in de soep krijgt, maar zonder olie kan ook. Net wat je in huis hebt of het lekkerste lijkt 🙂
Nicole says:
Ik heb deze soep gemaakt met kerst, 100 gram droge zongedroogde tomaat gebruikt. Droge gebruikt in plaats van zongedroogde tomaat op olie.
Er zat naar mijn idee wel heel veel on gedroogde tomaat in, Heb ik iets fout gedaan?
Eef says:
Nee hoor 100 gram is goed alleen zijn de droge natuurlijk lichter dan die met olie dus daar kan het aanliggen. Voeg de volgende keer eens wat minder toe als je het teveel vond, bijvoorbeeld 50-70 gram.
Johan says:
Zongedroogde tomaten;
Rijpe tomaten, ontvellen, (10sec in kokend water en velletje verwijderen.) In 6 / 8 snijden zaadlijsten en kern uithalen, Op bakpapier in de oven op 150°c met de deur een beetje open, eventueel een houten lepel tussen de deur steken, regelmatig controleren, bij te lang in de oven blijft er niet veel van over. Gebruiken in de soep en als Bruschetta op een geroosterd schijfje Frans brood.
Eef says:
Lekker! Lijkt op hoe ik het maak (https://www.eefkooktzo.nl/zongedroogde-tomaten-maken/) ik laad alleen de zaadlijsten erin en voeg nog wat extra kruiden toe. Heerlijk is het he, zelfgemaakte zongedroogde tomaten.
Corry says:
Vanavond deze soep voor het eerst gemaakt en gegeten.
Echt heel lekker???????? De stukjes zongedroogde tomaten waren een heerlijke bite in deze soep.
Deze soep maak ik zeker weten nog een keer.
Bedankt dat je ook dit recept met ons hebt gedeeld.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je compliment 🙂
Jacomijn says:
Net deze soep gemaakt, Ik heb i.p.v. verse tomaten 2 blikjes tomatenblokjes gebruikt. Heel erg goedkoop en makkelijk! Ook heb ik er nog een verse plant basilicum doorgedaan, wat een heerlijk soep! Een echte aanrader!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Lenie says:
Hoy Eef,
Vanmiddag deze romige tomatensoep gemaakt,
Ik heb ook 2 blikjes tomatenblokjes gebruikt,
Het was heerlijk,
Maak het voor nieuwjaarsdag weer, lekker en makkelijk.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Leo Winkelman says:
Hee Eef,
Bedankt voor dit recept. Het smaakte echt heerlijk. Zelfs de volgende dag was het koud nog onwijs lekker. 😀
Groeten,
Leo
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Marian says:
Hoi Eef
Ik ben altijd bang dat slagroom gaat schiften
Kan ik ook gewoon kookroom gebruiken
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Marian, dat kan hoor! Je moet de soep dan misschien iets langer laten door koken om dezelfde dikte/structuur te krijgen. In principe zijn slagroom en kookroom hetzelfde product, kookroom bevat enkel minder vet. 😉
Anneke says:
Hoi, ik ga deze soep maken vandaag.
Kan ik mascarpone gebruiken i.p.v. slagroom?
Groetjes
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Anneke, dat lijkt me opzich geen probleem. Misschien dat je dan wat extra water moet toevoegen! Heb je ons recept voor Italiaanse tomatensoep met mascarpone al gezien?
Leen says:
Ik heb halfzongedroogde tomaatjes. Die zijn nog een beetje zacht. Zijn die ook goed of moeten ze helemaal droog zijn?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is helemaal prima hoor!