Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten

Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat

Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat. Een heerlijke soep! Romige tomatensoep is echt een allemansvriend en door de zongedroogde tomaten erin nét even specialer dan een gewoon tomatensoepje.

Medio dit jaar had ik een dubbele (!) wortelkanaalbehandeling. Ik kan je vertellen, dat is allerminst fijn. Eten en laat staan koken staat dan even op een laag pitje ook bij deze foodblogger en zo ontdekte ik de Unox soep in zak. Tja, je moet wat als je honger hebt en de romige tomatensoep met mascarpone van Unox is best een lekker soepje.

Ik heb maar niet achterop het pak (of moet ik zeggen de zak) gekeken wat er allemaal in zit. Ik kan je dus niet vertellen of het allemaal wel mee valt of totaal niet. Desalniettemin zou ik niet een foodie zijn als ik ondanks de mega pijn aan mijn mond destijds niet dacht: goh, dit kan ik natuurlijk ook prima zelf maken. Zo geschiedde.

Prima voor te bereiden

Deze tomatensoep is romig en zit bomvol smaak. Het is zo’n fijn soepje dat je echt eens moet proberen. Ik beloof je, eenmaal gemaakt ga je deze soep vaker maken. Moeilijk om te maken is het zeker niet en je bent er ook nog niet eens zo heel erg lang mee bezig, in totaal ongeveer een uurtje. Maak je deze soep voor tijdens de feestdagen dan kun je ‘m ook nog eens prima voorbereiden. Wordt de soep alleen maar lekkerder van!

Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten

Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten

Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat

Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat. Een heerlijke soep die echt een allemansvriend is. Extra lekker door de zongedroogde tomaatjes.
4.43 van 38 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram Roma tomaten
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 1 liter water
  • 2 teentjes knoflook
  • blokje kippenbouillon of groentebouillon
  • 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
  • 1 flinke winterpeen
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel tijm
  • olijfolie, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper het uitje, snijd de knoflook fijn en snijd de winterpeen in blokjes.
  • Doe een beetje olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook even kort aan.
  • Voeg dan de blokjes winterpeen toe en roer dit even goed om.
  • Snij ondertussen de Roma tomaten en voeg ze toe terwijl je de winterpeen, ui en knoflook aan het bakken bent. Bak dit ongeveer nog zo'n 10 minuten tot je een "prutje" van tomaat en winterpeen hebt.
  • Voeg dan het blikje tomatenpuree toe en roer dit even door.
  • Doe dan de bloem in de pan. Zorg dat de bloem goed gemengd is met de rest van de ingrediënten.
  • Voeg dan het water, de bouillonblokjes (even verkruimelen boven de pan), de tijm en het laurierblaadje toe. Laat de soep op laag vuur nu ongeveer 30 minuten rustig pruttelen.
  • Als de soep even lekker heeft staan pruttelen, haal je het laurierblaadje eruit, zet je de staafmixer in de soep en maak je er een gladde soep van.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg deze samen met de slagroom toe aan de soep.
  • Even  doorroeren en op smaak brengen met peper en zout. Laat dit nu nog ongeveer 5 á 10 minuten even pruttelen zodat de zongedroogde tomaatjes ook lekker warm worden.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met een beetje zwarte peper, een takje basilicum of een beetje extra (slag)room. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 185kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 3g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Romige Tomatensoep met Zongedroogde Tomaten

84 thoughts on “Romige tomatensoep met zongedroogde tomaat

  • Lieve eef, wat ben ik blij met jouw tomatensoep recept. Dankjewel. Heb dit al heel lang niet meer gegeten omdat ik geen gluten mag. Kan ook niet goed tegen vet. Waar koop ik zongedroogde tomaten? In een pot met olie? Lijkt me niet zo lekker..Ik hoor graag van je. Sterkte in de drukte..

    • Hi Riny, je kunt ze inderdaad in een potje met olie kopen maar je hebt ook “droge” zongedroogde tomaten. Zelf koop ik ze wel eens bij de Albert Heijn, die heeft ze sowieso, maar ik denk dat je ze ook wel bij andere supermarkten kunt vinden. Je vindt ze in een zakje bij de afdeling Italiaanse producten. Je kunt beide gebruiken alleen zijn die in olie natuurlijk al wat zachter waardoor je de droge zongedroogde tomaatjes even langer moet koken. Groetjes,

  • Anita Lanters says:

    Hoi Eef, wat een heerlijke soep. Iedereen aan de kerst dis vond hem super lekker. En makkelijk te maken. Dat vind ik zo geweldig van jou recepten.

  • Hallo Eef, wat een heerlijke soep!
    De hele familie smult ervan.
    Daar ik in verband met diabetisch type 2 geen suikers en koolhydraten eet laat ik de bloem achterwege.
    Heb een half jaar aan het programma diabetisch type omkeren gevolgd.
    Maar als je er iets minder water indoet wordt hij ook goed van dikte. Ik laat hem altijd een geruime tijd inkoken. En dan de slagroom erbij. Genieten.
    Dank je nogmaals voor dit geweldige recept. Groetjes Ryan

  • Hallo Eef, wat een heerlijke soep!
    De hele familie smult ervan.
    Daar ik in verband met diabetisch type 2 geen suikers en koolhydraten eet laat ik de bloem achterwege.
    Heb een half jaar aan het programma diabetisch type omkeren gevolgd.
    Maar als je er iets minder water indoet wordt hij ook goed van dikte. Ik laat hem altijd een geruime tijd inkoken. En dan de slagroom erbij. Genieten.
    Dank je nogmaals voor dit geweldige recept. Groetjes Ryan

  • Na altijd pakjes en potjes gebruikt te hebben wilde ik nu een keer iets ‘vers’ gaan proberen te maken. Na wat zoeken op internet kwam ik op jouw site terecht en sprak deze soep mij erg aan. Na veel boodschappen doen (heb eigenlijk helemaal geen kruiden en dergelijke in huis), ben ik begonnen met het maken van de soep. Ik vond het (zelfs) leuk en na het eten van de soep was ik helemaal enthousiast! Restaurant waardig vond ik zelf 🙂 !! Ik ben nu zo enthousiast dat ik alweer een ander recept van je site heb uitgezocht en vandaag nog meer kruiden heb gekocht bij de winkel. Hier kunnen alle kant en klare pakjes en potjes lang niet tegenop! Hartelijk dank!

  • Na altijd pakjes en potjes gebruikt te hebben wilde ik nu een keer iets ‘vers’ gaan proberen te maken. Na wat zoeken op internet kwam ik op jouw site terecht en sprak deze soep mij erg aan. Na veel boodschappen doen (heb eigenlijk helemaal geen kruiden en dergelijke in huis), ben ik begonnen met het maken van de soep. Ik vond het (zelfs) leuk en na het eten van de soep was ik helemaal enthousiast! Restaurant waardig vond ik zelf 🙂 !! Ik ben nu zo enthousiast dat ik alweer een ander recept van je site heb uitgezocht en vandaag nog meer kruiden heb gekocht bij de winkel. Hier kunnen alle kant en klare pakjes en potjes lang niet tegenop! Hartelijk dank!

  • Hallo Eef,
    Ik had al eerder iets gevraagd over jouw tomatensoep.
    Mag ik nog iets vragen?
    Zou ik de slagroom ook kunnen weglaten of vervangen door kookroom.Of smaakt het dan niet zo lekker?
    Groetjes van Riny

  • Hallo Eef,
    Ik had al eerder iets gevraagd over jouw tomatensoep.
    Mag ik nog iets vragen?
    Zou ik de slagroom ook kunnen weglaten of vervangen door kookroom.Of smaakt het dan niet zo lekker?
    Groetjes van Riny

    • Hi Anneloes,

      Deze vraag krijg ik vaker maar dit kost helaas ontzettend veel tijd en ik zou dan alle voedingswaarden hierbij moeten vermelden (niet alleen calorieën maar natuurlijk ook vet, koolhydraten etc. ).
      Deze tijd heb ik niet en hierdoor heb ik er bewust voor besloten dit niet te doen maar uiteraard kun je dit zelf aan de hand van de ingrediënten berekenen mocht je dit wensen.
      Groetjes 🙂

  • Hi Anneloes,

    Deze vraag krijg ik vaker maar dit kost helaas ontzettend veel tijd en ik zou dan alle voedingswaarden hierbij moeten vermelden (niet alleen calorieën maar natuurlijk ook vet, koolhydraten etc. ).
    Deze tijd heb ik niet en hierdoor heb ik er bewust voor besloten dit niet te doen maar uiteraard kun je dit zelf aan de hand van de ingrediënten berekenen mocht je dit wensen.
    Groetjes 🙂

  • Hij staat nu op het petroliestelletje te wachten op slagroom en staafmixer maar hij is nu al lekker :). Met een beetje meer knoflook, een rood pepertje en een stuk paprika extra en wat minder bloem want nog zo’n diabeet.

  • Hij staat nu op het petroliestelletje te wachten op slagroom en staafmixer maar hij is nu al lekker :). Met een beetje meer knoflook, een rood pepertje en een stuk paprika extra en wat minder bloem want nog zo’n diabeet.

  • Wat een leuk recept! Deze zou ik graag maken voor een diner. Deze wil ik graag een dag van te voren maken. Moeten dan ook gewoon alvast de stukjes zongedroogde tomaat en slagroom toegevoegd worden? En dan de volgende dag opwarmen?

      • Wat fijn dat jullie elkaar antwoorden 🙂 Eens met Antje overigens dat moet prima kunnen. Je kunt ook de slagroom iets later toevoegen voor de zekerheid maar het zou geen probleem moeten zijn. Laat de soep op het aanrecht goed afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast. Eet smakelijk!

  • Wat een leuk recept! Deze zou ik graag maken voor een diner. Deze wil ik graag een dag van te voren maken. Moeten dan ook gewoon alvast de stukjes zongedroogde tomaat en slagroom toegevoegd worden? En dan de volgende dag opwarmen?

      • Wat fijn dat jullie elkaar antwoorden 🙂 Eens met Antje overigens dat moet prima kunnen. Je kunt ook de slagroom iets later toevoegen voor de zekerheid maar het zou geen probleem moeten zijn. Laat de soep op het aanrecht goed afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast. Eet smakelijk!

  • De soep ziet er heerlijk uit, ik wil hem met kerst gaan maken.
    In de reacties wordt gesproken over de zongedroogde tomaat, op olie of gedroogd.
    Welke heb jij gebruikt in het recept?

    • Voor dit recept heb ik die op oliebasis gebruikt en hem goed laten uitlekken op een keukenpapiertje zodat je niet teveel olie in de soep krijgt, maar zonder olie kan ook. Net wat je in huis hebt of het lekkerste lijkt 🙂

  • Ik heb deze soep gemaakt met kerst, 100 gram droge zongedroogde tomaat gebruikt. Droge gebruikt in plaats van zongedroogde tomaat op olie.

    Er zat naar mijn idee wel heel veel on gedroogde tomaat in, Heb ik iets fout gedaan?

    • Nee hoor 100 gram is goed alleen zijn de droge natuurlijk lichter dan die met olie dus daar kan het aanliggen. Voeg de volgende keer eens wat minder toe als je het teveel vond, bijvoorbeeld 50-70 gram.

  • Zongedroogde tomaten;
    Rijpe tomaten, ontvellen, (10sec in kokend water en velletje verwijderen.) In 6 / 8 snijden zaadlijsten en kern uithalen, Op bakpapier in de oven op 150°c met de deur een beetje open, eventueel een houten lepel tussen de deur steken, regelmatig controleren, bij te lang in de oven blijft er niet veel van over. Gebruiken in de soep en als Bruschetta op een geroosterd schijfje Frans brood.

  • 5 sterren
    Vanavond deze soep voor het eerst gemaakt en gegeten.
    Echt heel lekker???????? De stukjes zongedroogde tomaten waren een heerlijke bite in deze soep.
    Deze soep maak ik zeker weten nog een keer.
    Bedankt dat je ook dit recept met ons hebt gedeeld.

  • Net deze soep gemaakt, Ik heb i.p.v. verse tomaten 2 blikjes tomatenblokjes gebruikt. Heel erg goedkoop en makkelijk! Ook heb ik er nog een verse plant basilicum doorgedaan, wat een heerlijk soep! Een echte aanrader!

  • Leo Winkelman says:

    Hee Eef,

    Bedankt voor dit recept. Het smaakte echt heerlijk. Zelfs de volgende dag was het koud nog onwijs lekker. 😀

    Groeten,
    Leo

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Marian, dat kan hoor! Je moet de soep dan misschien iets langer laten door koken om dezelfde dikte/structuur te krijgen. In principe zijn slagroom en kookroom hetzelfde product, kookroom bevat enkel minder vet. 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept