Romige Risotto met Champignons

Romige risotto met champignons

Risotto, altijd goed! Dit recept voor romige risotto met champignons is echt op en top comfort food. Voor de bereiding heb je wat liefde en tijd nodig, maar het resultaat…oh, zo lekker! Deze risotto is vegetarisch, romig en zit bomvol smaak.

Ik ben dol op champignons, maar vriendlief iets minder of zeg liever, helemaal niet. Als ik dus een keertje alleen voor mezelf kook dan is het 9 van de 10 keer iets met champignons en dan natuurlijk lekker veel!

Romige risotto met champignons

In deze risotto komen ze perfect tot hun recht. Een volle romige risotto die zacht is van smaak, simpelweg heerlijk! De champignons zijn opgebakken in boter en knoflook en dat is natuurlijk een van de lekkerste manieren om champignons klaar te maken.

Ingredienten risotto met champignons

Een klein beetje tijd…

Voor het maken van een lekkere risotto heb je wel wat tijd nodig. Fruit een uitje en wat knoflook aan in een beetje olijfolie, schep de risotto erdoorheen en dan komt hetgeen waar je tijd voor nodig hebt: beetje bij beetje voeg je bouillon toe. Niet te veel, maar ook weer niet te weinig.

Langzaam roeren in een pan met dikke bodem en het vuur niet té laag, maar ook zeker niet té hoog zetten. De risotto mag zachtjes pruttelen. Met een beetje tijd, liefde en gevoel zet jij een heerlijke risotto op tafel. Het is zeker niet moeilijk en als je er goed bij blijft kan er maar weinig mis gaan.

Risotto champignons

Gemak of…

Het aller-allerlekkerste is natuurlijk om zelfgemaakte bouillon te gebruiken voor de risotto, maar hé, ik snap ook wel dat je daar misschien niet altijd tijd voor hebt (ik immers ook niet).
 
Voor dit recept gebruik ik 500 ml groentebouillon, daarvoor kun je verse, zelfgemaakte bouillon gebruiken maar ook simpelweg een groentebouillonblokje op 500 ml gekookt water. Wil je het recept volledig vegan maken? Dan kun je plantaardige room gebruiken en de Parmezaanse kaas achterwege laten of vervangen voor vegan kaas.
 
Bekijk ook alle andere vegetarische of Italiaanse recepten die op mijn blog zijn verschenen.
 
Risotto recept

 

 

Romige Risotto met Champignons

Romige risotto met champignons

Risotto, altijd goed! Deze romige risotto is echt comfort food en met dit makkelijke recept zet jij dit gerecht met champignons zo op tafel.
4.41 van 173 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 150 gram risottorijst
  • 500 ml groentebouillon (of paddestoelenbouillon )
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 80 gram Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels kookroom
  • 1 eetlepel verse peterselie (fijngesneden)
  • olijfolie, roomboter, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Doe een beetje olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui samen met één teentje fijngesneden knoflook.
  • Zodra de knoflook en ui glazig worden voeg je de risotto toe. Schep de risotto goed om en voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe.
  • Risotto maken is niet moeilijk, maar neem de tijd ervoor. Beetje bij beetje voeg je de bouillon toe, elke keer als de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst voeg je weer wat bouillon toe.
  • Als de risotto te droog is en je bouillon op is voeg je wat extra water toe. Voeg geen extra bouillon toe want deze maakt de risotto anders erg zout.
  • Terwijl de risotto op een middelhoog vuurtje lekker aan het pruttelen is (wel af en toe doorroeren en bouillon toevoegen indien nodig) gaan we de champignons klaar maken.
  • Borstel ze schoon en snijd ze in plakjes. In een andere koekenpan verhit je ruim roomboter en fruit je de laatste 3 teentjes knoflook even aan.
  • Voeg de champignons toe en bak deze een paar minuutjes tot ze gaar zijn.
  • Als de risotto bijna klaar is, voeg je 4 eetlepels kookroom en 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer dit goed door de risotto en proef of deze klaar is (de risottokorrel moet romig en zacht zijn maar wel een lichte bite hebben).
  • Zet het vuur uit en voeg de champignons toe aan de risotto. Garneer de risotto op het bord met wat Parmezaanse kaas naar smaak en wat fijngesneden peterselie. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 558kcal | Koolhydraten: 81g | Eiwitten: 24g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 10g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Romige Risotto met Champignons
Risotto recept Pinterest Collage

97 thoughts on “Romige risotto met champignons

        • Kun je mij aangeven wat er niet duidelijk aan is? In het recept staat aangegeven: “Als de risotto te droog is en je bouillon op is voeg je wat extra water toe. Voeg geen extra bouillon toe want deze maakt de risotto anders erg zout” Dus dat blijf je doen tot de risotto zachter is. De hoeveelheid vocht die verdampt en hoe snel licht er namelijk ook aan hoe hoog je het vuur hebt en hoe groot de pan is die je gebruikt (op een groter oppervlakte verdampt makkelijker vocht dan in een kleine(re) pan). Doordat iedereen dat andere doet is de exacte hoeveelheid niet te voorspellen vandaar de variabele 😉 Ik hoop desondanks dat het lekker was.

          • Roely Holtman-Kremer says:

            1kopje rijst 2 kopjes water ind vuist regel volgens mij. Bij mij gaat dat altijd goed.

        • Dan heb je de risottorijst te hard laten koken! Gewoon zachtjes wat laten pruttelen en in twintig minuten geregeld de bouillon portiegewijs toevoegen. Dan kan het eigenlijk niet fout gaan.

    • Hahaha klopt dat is de niet-vega versie. In de tekst heb ik geschreven dat als je voor de vega optie gaat je het beste paddenstoelenbouillon kunt gebruiken 😉 Room kun je eventueel ook vervangen voor room op soja basis. Eet smakelijk 🙂

    • Hi Natasja, liever niet want beide zijn een stuk dikker dan kookroom. Kookroom kun je wel vervangen voor slagroom en eventueel een beetje melk maar bij dit laatste wordt het natuurlijk wel iets minder romig 🙂 Groetjes,

      • Hallo, ben dit nu aan het maken maar na een uur roeren en al de bouillon te hebben gebruikt. Is de rijst nog steeds hard, terwijl het vocht wel is opgenomen? Weet je misschien hoe dat komt? Wat doe ik verkeerd??
        Alvast bedankt!!!

        • Risotto kan lastig zijn en je hebt er echt even tijd voor nodig. Maar als je al een uur staat te roeren gaat er iets mis inderdaad. Heb je het vuur wel hoog genoeg staan (niet heel laag)? Welke risotto heb je gebruikt?

      • Phil van Andel says:

        4 sterren
        heerlijk recept, ik ben gek op paddenstoelen en blijkbaar ook op risotto. Ik heb een deel creme fraiche en een deel slagroom gebruikt. Ging goed en maakt het denk ik iets minder zoet

        .

  • Valerie says:

    Heeeeeerlijk!! Net gemaakt en heel ons gezin heeft zitten smullen ervan.
    Ik had alleen veeelste weinig risotto uiteindelijk 75gr per persoon is niet echt veel.. zeker niet als het zo lekker is!

    • Wat leuk om te lezen. Nee dat is niet heel ruim, klopt. Ik eet hiervan ook vaak veelte veel 😉 Dit is echt comfort food ten top, blij te lezen dat hij bij jou ook zo in de smaak valt.

  • Valerie says:

    Heeeeeerlijk!! Net gemaakt en heel ons gezin heeft zitten smullen ervan.
    Ik had alleen veeelste weinig risotto uiteindelijk 75gr per persoon is niet echt veel.. zeker niet als het zo lekker is!

  • Hoi!

    Ik wil dit recept zo gaan maken maar kom er net achter dat er geen wijn in zit 🙁 kan ik dit toevoegen en moet ik dan minder bouillon doen?

    • Hi Iris, ja dat kan prima hoor. Vervang 1/3 of de helft van de bouillon voor wijn. Wel even proeven want misschien moet hij dan nog een beetje extra zout hebben voor de smaak. Eet smakelijk!

    • 5 sterren
      Heerlijk! Mijn risotto rijst vond ik wat melig maar dat ligt niet aan jouw recept.
      Echte Italiaans merk maar niet mijn ding.
      Verder was het echt heel lekker!
      Andere rijst kopen van de week en weer doen!

      • Ah wat zonde, zo jammer is dat he als de rijst niet je smaak is. Blij dat het niet aan het recept lag, eet smakelijk de volgende keer 🙂

        • 5 sterren
          Dag Eef!
          De rijst was over datum maar dat is meestal niet zo’n probleem.
          Moet het eerst gewassen worden soms?
          Dat heb ik nergens kunnen lezen al was alles in het Italiaans!
          Het recept is echt goed. Ik heb dit eerder gemaakt met een ander recept maar ik proefde de champignons bij jouw recept heel goed. Ik heb ook andere soorten paddenstoelen erin gedaan.
          Bedankt voor je reactie!
          Marylin

          • Dat kan, ligt weleens aan de rijst. Soms moet je het nog wassen inderdaad, dat kan wellicht de smaak verklaren. Hopelijk de volgende keer beter 🙂

  • Hoi!

    Ik wil dit recept zo gaan maken maar kom er net achter dat er geen wijn in zit 🙁 kan ik dit toevoegen en moet ik dan minder bouillon doen?

    • Hi Iris, ja dat kan prima hoor. Vervang 1/3 of de helft van de bouillon voor wijn. Wel even proeven want misschien moet hij dan nog een beetje extra zout hebben voor de smaak. Eet smakelijk!

  • Vandaag voor de 1e keer dit recept gemaakt met paddenstoelen mix en het is echt waar heerlijk!!!

    Wel heb ik het gemaakt met chapignonen fond i.p.v. bouillon en met vega/soya room en parrano kaas omdat we vegetarisch zijn.

    Super lekker vinden we het net als ons zoontje van 9 maanden hij heeft er ook enorm van genoten!

    • Wat leuk om te lezen Tonny, dank voor je reactie. Mijn dochtertje Lotte is net begonnen met hapjes proeven en ik kan niet wachten om haar dit recept te laten proeven. Hoop dat ze het net zo lekker vindt als jullie zoontje 🙂

  • Vandaag voor de 1e keer dit recept gemaakt met paddenstoelen mix en het is echt waar heerlijk!!!

    Wel heb ik het gemaakt met chapignonen fond i.p.v. bouillon en met vega/soya room en parrano kaas omdat we vegetarisch zijn.

    Super lekker vinden we het net als ons zoontje van 9 maanden hij heeft er ook enorm van genoten!

    • Wat leuk om te lezen Tonny, dank voor je reactie. Mijn dochtertje Lotte is net begonnen met hapjes proeven en ik kan niet wachten om haar dit recept te laten proeven. Hoop dat ze het net zo lekker vindt als jullie zoontje 🙂

  • Hoi,
    Ik kom toevallig hier via Pinterest en wat zie ik…mijn favoriete gerecht! Risotto! En dan ook nog eens met champignons…..beter kan gewoon niet! Morgen ga ik hier heerlijk van smullen want ook mijn man lust geen risotto! Wel champignons, maar hij gruwelt van risotto. Onbegrijpelijk vind je ook niet? Het is zooooooo zalig. Hij maakt maar wat anders voor zichzelf want ik eet risotto! Dat is alweer veel te lang geleden en dus is het morgen risottotijd voor mij! Ik heb ook nog wat spruitjes en die snijd ik in dunne plakjes en doe ik er ook door, voor de extra groente en om de restjes op te maken. En natuurlijk een lekker maaltje er van te maken, dat staat voorop! Maar dat lukt wel. Zeker met jouw recept….en gelukkig zonder wijn! Bedankt voor je recept hoor, wie weet wip ik nog wel eens binnen hier.
    Hartelijke groetjes.

  • Hoi,
    Ik kom toevallig hier via Pinterest en wat zie ik…mijn favoriete gerecht! Risotto! En dan ook nog eens met champignons…..beter kan gewoon niet! Morgen ga ik hier heerlijk van smullen want ook mijn man lust geen risotto! Wel champignons, maar hij gruwelt van risotto. Onbegrijpelijk vind je ook niet? Het is zooooooo zalig. Hij maakt maar wat anders voor zichzelf want ik eet risotto! Dat is alweer veel te lang geleden en dus is het morgen risottotijd voor mij! Ik heb ook nog wat spruitjes en die snijd ik in dunne plakjes en doe ik er ook door, voor de extra groente en om de restjes op te maken. En natuurlijk een lekker maaltje er van te maken, dat staat voorop! Maar dat lukt wel. Zeker met jouw recept….en gelukkig zonder wijn! Bedankt voor je recept hoor, wie weet wip ik nog wel eens binnen hier.
    Hartelijke groetjes.

  • jan van deursen says:

    Hallo Eef, heb al heel wat van je recepten in een map staan die ik met regelmaat klaarmaak.
    Ik zie nu je risotto en wil graag mijn risotto met je delen die ik leerde van een Italiaanse vriend.
    GEEN knoflook, bouillon maken van kastanje champions, wokken, gereed dan in 3/4 liter de champions met 2 bospadden stoelen tablets even koken dan verder met jou recept
    En vergeet een glas wijn niet na het fruiten van de ui en glazig maken van de risotto rijst. smakelijk.
    jan

  • jan van deursen says:

    Hallo Eef, heb al heel wat van je recepten in een map staan die ik met regelmaat klaarmaak.
    Ik zie nu je risotto en wil graag mijn risotto met je delen die ik leerde van een Italiaanse vriend.
    GEEN knoflook, bouillon maken van kastanje champions, wokken, gereed dan in 3/4 liter de champions met 2 bospadden stoelen tablets even koken dan verder met jou recept
    En vergeet een glas wijn niet na het fruiten van de ui en glazig maken van de risotto rijst. smakelijk.
    jan

  • wim smit says:

    Hallo Eef. In stap 3 van de beschrijving zeg je geen bouillon maar eventueel water toevoegen, omdat het anders te zout kan worden. In stap 4 vertel je dat le af en toe moet roeren en eventueel bouillon toevoegen. Spreekt elkaar dat niet tegen?

  • wim smit says:

    Hallo Eef. In stap 3 van de beschrijving zeg je geen bouillon maar eventueel water toevoegen, omdat het anders te zout kan worden. In stap 4 vertel je dat le af en toe moet roeren en eventueel bouillon toevoegen. Spreekt elkaar dat niet tegen?

    • Nee niet bepaald, het is een referentie naar het eerder geschreven stukje dat je moet blijven roeren en bouillon moet toevoegen. Heb je meer nodig omdat je bouillon op is maar de risotto nog niet gaar DAN voeg je water toe 🙂

  • 5 sterren
    Heerlijk! Was de eerste keer dat is Risotto heb gemaakt en ging perfect met de uitleg, de Risotto was heerlijk romig. Ga hem zeker nog een keer maken!
    Kun je Risotto ook met vlees maken? Zoja wat is dan het beste vlees wat ik hiervoor kan gebruiken?
    Groetjes,
    Laura.

    • Wat leuk om te lezen, dankjewel ???? Dat kan zeker. Ik wil zelf nog het recept uitwerken van truffel risotto met biefstuk, maar dan bak ik de biefstuk apart en serveer ik het erbij. Je kunt ook stukjes kip door de risotto doen (kleine stukjes), maar is ook lekker om vleeswaren erdoorheen te doen vanwege de structuur. Pancetta fijnsnijden of kipfilet geeft ook een heerlijke toevoeging. Succes 🙂

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dit recept is voldoende voor 2 personen. Dus dan zou het keer drie zijn. Maar je kunt ook heel handig bovenaan de bereidingswijze het aantal personen wijzigen, dan veranderen ook de ingrediënten in de juiste hoeveelheden.

  • Corrie Koelman says:

    5 sterren
    Ondanks mijn leeftijd (70)blijf ik toch een wat onzekere kok, altijd benieuwd hoe een nieuw recept uitpakt. Gisterenavond deze risotto gemaakt en het was héérlijk! Toen de rijst wat droog werd en nog niet gaar was heb ik er wat witte wijn bij gedaan. Mijn man toen het op was:: “Dit mag op het lekkere-dingen-lijstje”.?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat leuk om te lezen! Zo te horen hoef je niet onzeker te zijn 😉 Hopelijk komen er nog meer recepten op het lekkere-dingen-lijstje!

  • 5 sterren
    Wat een heerlijke risotto. Makkelijk te maken en zó lekker. 2 dagen later hebben we het er nog steeds over 😉
    Ik maakte hem met kippenbouillon. Volgende keer blus ik de gebakken ui en knoflook nog even af met een glaasje wit.

  • Ik heb dit gerecht samen klaargemaakt met de persoon van thuiszorg.
    En het is gelukt.
    Het was super lekker.
    Het was voor de persoon van thuiszorg ook de eerste keer dat ze dit klaarmaakte.
    I love risotto met champignons.
    Groetjes Evelien

  • Annelot Van Der Wal says:

    4 sterren
    Heerlijke risotto! Dit is een recept dat we zeker vaker gaan gebruiken. Wel vonden we dat er iets meer bouillon bij had gekund maar zo was het ook heerlijk! Ons gezin geeft het 4 sterren👌👌

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat goed, dankjewel! Je kunt altijd wat extra water/bouillon toevoegen om de risotto wat beter te garen als dat nodig is.

  • Ik heb er nog diepvries erwten, roosjes broccoli en knolselderij fijngesneden in gegooid. Maakt dat er meer groente in zit. Risotto is veelzijdig en heerlijk!

  • 5 sterren
    Een van mijn favo gerechten om te ontstressen na een drukke dag werken. Gewoon roeren, roeren, wachten en mijn hoofd is leeg. Daarna smullen!

  • Wesley Ooms says:

    5 sterren
    Ik heb het vandaag gemaakt. Was echt super lekker. Dank voor het recept. Ik had er nog lente ui en ontbijtspek bij gedaan maar verder alles gelijk gehouden. Echt een aanrader. Super lekker.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept