Pizzadeeg maken

Pizzadeeg maken (basisrecept)

Zelf pizzadeeg maken is ontzettend makkelijk. Mocht je het nog nooit gedaan hebben, dan vraag je je na het maken van dit recept (of beter gezegd na het proeven van die heerlijke zelfgemaakte pizza) af, waarom heb ik dat niet eerder gedaan? Een leuk én lekker klusje om thuis te doen (ook leuk samen met de kinderen).

Dit recept voor pizzadeeg was ik jullie al even verschuldigd. Op Instagram deelde ik toen ik hoogzwanger was van Jurre dat ik zelf pizza’s aan het maken was. En vrijwel direct kwamen de vragen binnen voor het recept.

Daar word ik als foodblogger natuurlijk blij van, maar hoewel ik vaker zelf pizza maak en helemaal blij was over mijn deeg recept had ik nog geen ‘perfect’ recept voor een steengoede pizzasaus. Nu wel (mede dankzij al jullie fantastische tips trouwens, dank daarvoor) dus die deel ik binnenkort ook met je. Maar vandaag dan eindelijk het lang verwachte pizzadeeg recept. Want eenmaal zelfgemaakt, ben je verkocht!

Zelf pizzadeeg maken

Zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk. Ik weet dat veel mensen zelf deeg maken en met gist werken een dingetje vinden. Zonde want het is zeker niet moeilijk en als je het recept stap voor stap volgt, kan het niet misgaan.

Ik heb duidelijke tijden gezet bij hoe lang het deeg moet rijzen. Ben je een wat gevorderde bakker dan kun je uiteraard ook gewoon kijken naar het deeg. Op een warme, vochtige dag is het immers sneller gerezen dan op een koude winterse dag. Zolang het deeg in hoeveelheid verdubbeld is, dan is het goed.

Weinig tijd?

Heb je ’s avonds weinig tijd om nog helemaal het deeg te maken en het te laten rijzen? Dan kun je ook de eerste of de tweede rijs gewoon in de koelkast doen. Zo wilde ik laatst in het weekend pizza maken, maar ik wist dat we het hele weekend op pad zouden zijn.

Dus ik had ’s morgens het deeg gemaakt, een uurtje laten rijzen en er 4 bollen van gevormd. Daar wat bloem overheen gestrooid, stukje huishoudfolie en een theedoek erover tegen het plakken en uitdrogen en ’s avonds kon ik het deeg zo uit de koelkast pakken, vormen en er heerlijke pizza’s van bakken.

In de koelkast gaat het rijzen namelijk veel langzamer en zo kun je het tijd technisch gezien plannen zoals het beste uitkomt.

Ingredienten zelf pizzadeeg maken

Basisrecept voor pizzadeeg

Met dit basisrecept kun je 4 pizza’s maken. Dat zijn middelgrote pizza’s. Je kunt er uiteraard ook 2 grote mee maken, maar het kan (zeker in het begin) lastig zijn de pizza’s in de oven te laten glijden. Dat is dan ook het enige wat lastig wordt hoor, maak je geen zorgen 😉 .

Maar daarom is een kleiner formaat dan handig en ik vind het zelf gewoon lekkerder eten, dus maak ik er 4 met dit recept. Reken ongeveer 1 pizza per persoon en voor de echt grote eters misschien 1½. 

Tip: strooi wat semolina op de plank waarmee je de pizza in de oven schuift om te voorkomen dat hij aan de plank blijft plakken.

Pizza’s die de oven in glijden

Wat betreft dat laten glijden in de oven van die pizza’s het volgende: het deeg is slap (in tegenstelling tot een diepvries pizza 😉 ). Dus je moet het echt een soort van laten glijden in de oven op je pizzasteen of bakplaat. Dat doe je door een houten (snij)plank te voorzien van een laagje bloem zodat de pizza ‘los’ op de plank ligt.

Als je de plank beweegt, dan beweegt je pizzadeeg ook en zo blijft hij niet vast liggen op de plank. Zo kun je de verse, zelfgemaakte pizza in de oven doen door de plank iets te bewegen en de pizza er af te laten glijden. Net als een echte ‘pizzaiolo’.

Wist je trouwens dat ik ook een waanzinnig lekker recept online heb gezet voor zelf pizzasaus maken?!

Basisrecept voor pizzadeeg
Pizzadeeg maken

Basisrecept pizzadeeg

Pizzadeeg maken. Stap-voor-stap basisrecept om zelf de lekkerste pizza's mee te maken. Makkelijk recept voor elke thuiskok.
4.46 van 62 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijstijd: 1 uur 45 minuten
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 4 middelgrote pizza’s

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram water (lauwwarm – rond de 30 graden)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 500 gram bloem (type "00" (Italiaans pizzabloem)**)
  • 25 gram olijfolie (+ extra om de kom in te vetten)
  • 12 gram zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng het water samen met de suiker en de gist in een ruime kom (evt. van je keukenmachine). Laat dit een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Doe hier vervolgens de bloem bij samen met de olijfolie en kneed er een soepel deeg van (bij voorkeur met de deeghaak in een keukenmachine).
  • Voeg tijdens het kneden pas het zout toe.
  • Haal het deeg uit de kom, maak er een bol van.
  • Vet de kom in met een beetje olijfolie, doe de bol erin en draai om zodat hij rondom bedekt is met een dun laagje olie.
  • Dek de kom af en laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Daarna verdeel je het deeg op een licht bebloemd aanrecht in 4 gelijke bollen. Bol het deeg strak op (het deeg mag wat "aangespannen" voelen)
  • Zorg dat je de bollen iets bestuift met wat bloem en dek ze af met een theedoek. Laat vervolgens 30-45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 250 graden (boven- en onderwarmte) met, als je die in huis hebt, een pizzasteen erin.
  • Bedek een houten (snij)plank met een beetje bloem en druk elk bolletje met je handen uit tot een mooie ronde, middelgrote pizza met opstaande randjes.
  • Verdeel er saus en beleg naar wens over en bak de pizza in ca. 11-13 minuten goudbruin en gaar.

handig om te weten:

* Ter info: voedingswaarden zijn uiteraard voor een niet belegde pizza.
** Voor het beste resultaat gebruik je speciale bloem voor pizza, bekend als type OO. Dit is gemaakt van zacht graan en heeft een hoger glutengehalte waardoor het een beter resultaat oplevert. Kun je het niet vinden, dan kun je ook gewone bloem gebruiken.
 
Tip: strooi wat semolina op de plank waarmee je de pizza in de oven schuift om te voorkomen dat hij aan de plank blijft plakken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 512kcal | Koolhydraten: 96g | Eiwitten: 13g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Pizzadeeg maken
Pizzadeeg Pinterest Collage

52 thoughts on “Pizzadeeg maken (basisrecept)

  • Hoi Eef, kan ik recept ook volgen maar het bijvoorbeeld maken in de middag of avond en het de volgende dag pas in de oven bakken ??

    Dank, Johan

    • Ja dat kan prima. Ik maak het deeg ook weleens ’s morgens klaar, dan 1 uur rijzen, bolletjes maken en dan zet ik het voor de laatste rijs in de koelkast en bak ze pas ’s avonds af. Haal ze wel even iets eerder uit de koelkast zodat ze nog een beetje kunnen rijzen buiten de koelkast voor je er pizza’s van gaat vormen 🙂

  • Tip van Flip! Ik haal de bakplaat uit de oven en vorm en beleg daar de pizza’s op… geen “gedoe” met in de oven laten glijden met eventueel ongelukjes ????

    • Dankjewel voor je toevoeging. Voor het beste resultaat raad ik wel echt een hete pizzasteen of hete ovenplaat aan om het erop te laten glijden want dan krijg je de lekkerste bodem 😉

      • Ja dat is helemaal waar! Maar heb helaas al eens een pizza op de grond gehad door geklungel ???? dus neem het zekere voor t onzeker. Hahaha

    • Hoi Eef, vraagje kan je ook zonnebloemolie gebruiken? Heb geen olijfolie meer in huis. En ik heb ook niet zo’n handige keukenmachine, hoe lang kneden met de hand denk je? Groetjes van Wendy

      • Kan, ik ben er niet zo weg van, maar het kan zeker. Hoe lang is lastig om te zeggen. Je voelt het vaak vanzelf wanneer het soepel is. Als je er een vliesje van kunt trekken is het deeg goed.

  • Louis Wevers says:

    Hoi Eef,

    Prima recept weer, zoals ik dat van je gewend ben.

    Als je vaker zelf pizza’s wilt maken, dan kan ik je toch echt aanraden om te investeren in een “echte” pizza oven. Ik heb vorig jaar voor mijn verjaardag een tafelmodel gekregen. Houtgestookt (maar kan eventueel ook op gas met een extra module) en groot genoeg voor een 12″ pizza.

    Het grote verschil met een “gewone” oven is dat een echte pizzaoven veel heter wordt. Binnen 15 minuten heb je de pizzasteen tussen de 350 en 400 graden; de ideale temperatuur om pizza’s te bakken. Een pizza is dan in ongeveer 1 a 2 minuten klaar.

    En omdat dit een draagbaar model is gaat hij ook mee op vakantie; hoewel ik daar meestal vanwege het gemak toch maar met kant en klaar pizzadeeg werk.

      • Hallo! Leuke site hoor, heb al wat recepten geprobeerd.

        Even een vraag over de eigen pizzadeeg. Kan ik hem ook met bakpapier en al de oven in laten glijden? In plaats van de bakplaat met olie in te smeren en te gaan googelen? Ik maak altijd plaatpizza. Maar dan gaat hij wel op een hete plaat.

        Groetjes Sarah

        • Ja dat kan hoor, ik schuif hem er altijd in met een beetje semolina op de plaat maar dat is bij een ‘gewone’ pizza. Bij een plaatpizza zou ik ook een velletje bakpapier gebruiken.

  • Hoi Eef, voor een lekkere pizzabodem bestrooi ik de bodem en de plank met griesmeel. Leg de bodem erop en alle ingrediënten en afbakken maar. Nog bedankt voor het recept.

    • Handig! Ik gebruik daar zelf het liefst semolina voor, maar zie dat ik die tip niet heb verwerkt in het artikel dus dat heb ik direct even gedaan. Scheelt een hoop vastgeplakt deeg 😉

      • Goed deeg. Ik zet een bakplaat in de oven. Op een andere bakplaat leg ik een stuk eco-bakpapier op de achterkant. Hierop doe ik de pizza in bakplaat formaat. Die glijdt nu mooi in de plaat in de oven. Geen gedoe.

  • Hoi,

    Mijn deeg was erg plakkerig dus ik moest er nog wat bloem bij doen. Is er iets in de eerst 3 stappen wat je verkeerd kan doen wat dit kan veroorzaken? Qua hoeveelheid heb ik alles keurig aangehouden.

    Oh en graag ook aangeven hoe lang de gist in het water moet blijven staan, las online ergens +-10 min en dat je ook ongeveer 8 minuten moet kneden. Als leek was mij dit niet duidelijk uit jullie instructie!

    • Hi Javiel, het plakkerige kan komen door de bloem die je gebruikt. Elke bloem ‘werkt’ anders en de een neemt nu eenmaal meer vocht op dan het andere. Hou er ook rekening mee dat het nu erg vochtig is deze warme dagen dus heel goed dat je er een beetje bloem bij hebt gedaan. Dat is dus niet iets wat JIJ verkeerd kan doen, maar simpelweg het soort bloem wat je gebruikt en de temperatuur/ lucht vochtigheid. De gist laat je staan tot je een schuimlaagje hebt. Gist is een ‘levend’ iets en ook nu zal dit met het warme weer (net als het rijzen overigens) veel sneller gaan. Dus kijk of je een wit/ beige schuimlaagje ziet dan is het goed. Nu kan het 3-5 minuutjes duren en op een koude winterse dag wat langer (5-10 minuutjes)

      • Mayke Klaassen says:

        Hoe lang ik het ook laat staan ik krijg nooit dat schuimlaagje. Maar mijn deeg rijst prima dus laat het maar zo. Maar mocht je tips hebben of iets wat ik anders kan doen..

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Frans, bedankt voor je reactie! Je zou e.v.t. een beetje extra bloem kunnen toevoegen. Heb je mijn tips over het bestuiven van je werkbank en de semolina op de plank gelezen? Deze staan in de tekst, daarmee kun je voorkomen dat het deeg plakt aan je werkbank of plank. Hopelijk helpt dit een beetje, ik hoor het graag als je meer vragen hebt. Kook ze!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Nicole, ik denk van wel ja! Je kunt het deeg 1x maken en even kijken hoe groot de bal/pizza kan zijn voor de pizarette. Het overige deeg kun je e.v.t. invriezen, dan weet je de volgende keer hoeveel je nodig zal hebben!

  • Hai! Hoelang moet het deeg minimaal in de koelkast (als je dat als tweede stap doet)? Ik wil het graag begin vd middag maken en dan savonds gebruiken. Gr Lotte

    • Als er zo kort tussen zit zou ik het niet perse met de koelkast methode doen. Dat is meer als je het ’s avonds maakt en dan de volgende dag gaat gebruiken. Het vertraagd het rijsproces. Als je begin vd middag begint en je wilt om 5/6 uur eten zou ik wat later beginnen. Met pizza’s maken begin ik zelf ook al vaak rond de 2-3 uur ’s middags.

  • Hallo Eef,
    Als je plaatpizza van het deeg wil maken zijn stap 7 en 8 dan nodig? Wellicht dat ik het deeg moet halveren ivm de hoeveelheid per bakplaat, dus dan zal ik er waarschijnlijk wel 2 deegballen van moeten maken of kan het daarna nog gehalveerd worden? Doet dit iets af aan het resultaat van de bereiding? Is de tussenstap dan nodig, met het licht bestuiven met bloem en weer afdekken, of kun je de eerste rijstijd meteen verlengen met 30-45 min en dan het totale deeg gebruiken en/of nog halveren?

  • 5 sterren
    Kun je de pizzabodem (met de saus uit jouw recept erbij op) bewaren in de koelkast of vriezer, als het al de oven in is geweest? Zo ja, hoe lang?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Lotte, je bedoeld een gebakken pizza met alleen saus? Dat hebben we zelf nog niet getest dus daar durf ik je geen concreet antwoord op te geven, ik zou zelf zeggen dat ‘ie in de koelkast een dag of 2 houdbaar blijft. Als je het gaat testen, laat je het ons dan even weten? 😉 Kook ze!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Freek, je kan natuurlijk altijd minder zout toevoegen. Mijn ervaring is wel dat het deeg redelijk flauw van smaak is dan, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak! Kook ze!

  • Hoi! Het deeg staat voor de 1e keer te rijzen, maar ik bedenk me dat ik vergeten ben zout toe te voegen. Kan dit later nog? Zo ja, wanneer zou je adviseren dit te doen?
    Liefs

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Rosalie, ik heb hier zelf ook even het internet voor moeten raadplegen! Als het goed is kan je na het rijzen het zout voorzichtig door het deeg kneden met de hand voor je hem in vieren splitst. Succes en geniet ervan!

  • Els Vanherle says:

    Hey Eef

    Je gebruikt Semola tegen het plakken, je doet dit dus niet ik je deeg zelf?
    Ik las namelijk dat je ook helft bloem type 00 en helft Semola kan doen.
    Wat is jouw idee hierover? Zou dat aan smaak en/of textuur veel veranderen?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Dat kan inderdaad, dat veranderd ook zeker wat aan de textuur of smaak. Het is maar net wat je zelf lekkerder vindt, wij hebben hier echter nog niet verder mee geëxperimenteerd dus ik durf je daar geen antwoord op te geven. Laat je het weten als je het gaat uitproberen?

  • Roel Posthouwer says:

    3 sterren
    Hoi Eef, ik heb al een aantal recepten voor bodems geprobeerd maar loop eigenlijk altijd tegen hetzelfde probleem aan.. als ik de deegballen aanraak na het rijzen storten ze volledig in en is er niets meer over van het luchtige deeg, als ik ze vervolgens weer laat liggen rijzen ze vrolijk verder, maar uren later is het hetzelfde verhaal, bij verwerking storten ze in.. wat doe ik fout?

    Roel

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Roel, volgens mij doe je niks fout hoor. Het klopt dat het deeg een beetje ‘instort’ zodra je er met je handen mee gaat werken, dat is niet erg! Zolang het deeg maar wel erg elastisch en wat plakkerig blijft wanneer je hem gaat vormen tot pizzabodem.

  • Bij mij blijft het deeg erg nat en kan ik geen bal maken. Ik heb geen deeghaken dus met de garde en handen gekneed maar ik kreeg het niet dik genoeg. Ligt het aan de haken of moet het zo wel lukken? Groetjes Loes

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hu Loes, het plakkerige kan komen door de bloem die je gebruikt. Elke bloem ‘werkt’ anders en de een neemt nu eenmaal meer vocht op dan het andere, ook speelt luchtvochtigheid een grote rol! Ik zou op gevoel in kleine beetjes bloem toevoegen tot het deeg mooi is. Kook ze!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept