Madeleines

Madeleines recept

Madeleines, luchtige Franse cakejes. Een klassieker en een heerlijke traktatie. Door de bakvorm waarin je ze bakt krijgen ze die herkenbare vorm wat een beetje lijkt op een schelp. Romantische koekjes voor een romantische dag, dus vandaar dat ik dit eenvoudige basisrecept voor deze Franse klassieker vandaag met je deel op Valentijnsdag.

Toen ik, alweer ruim 3 jaar geleden, zwanger was van mijn dochter Lotte had ik een madeleine bak manie. Madeleines kunnen wel een uitdaging zijn om goed te bakken. Een goed recept ontwikkelen kost soms een paar pogingen en met madeleines moet je ook echt even opletten hoeveel beslag je in de vorm doet. Net niet vol werkt perfect voor dit recept heb ik proefondervindelijk uitgevonden 😉 . Niet te weinig, maar ook zeker niet teveel want dan stromen je vormpjes over.

Zelf madeleines maken

Basisrecept voor Madeleines

Vandaag, op de dag van de liefde, deel ik dus het echte basisrecept voor Franse madeleines met je. Een eenvoudig, stap voor stap recept, waar je niet eens heel veel ingrediënten voor nodig hebt. Met dit recept is het makkelijk om dit Franse gebakje te maken en kunnen ze eigenlijk niet mislukken. Gewoon een lekker, eenvoudig en toegankelijk recept zodat elke thuisbakker zelf deze heerlijke Franse madeleines kan maken. Leuk voor Valentijn, maar natuurlijk ook voor elk ander moment in het jaar. Verras er iemand mee die je lief hebt of jezelf, dat kan natuurlijk ook 😉 .

Ingredienten madeleines

Altijd met een ‘buikje’

Wist je dat madeleines altijd een ‘buikje’ moeten hebben na het bakken? Je denkt waarschijnlijk als eerste aan de herkenbare schelpvorm van dit koekje, maar de andere kant heeft dus altijd een buikje na het bakken. Dit komt omdat het beslag tijdens het bakken iets rijst dan dan krijg je dus zo’n mooi buikje. Daardoor weet je ook dat ze bijna klaar zijn als je ze bakt in de oven.

Madeleines recept

Madeleines

Madeleines recept

Makkelijk basisrecept voor heerlijke Franse madeleines. Een heerlijke luchtig cakeje om van te genieten!
4.40 van 23 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
In de koelkast: 1 uur
Hoeveelheid: 20 madeleines

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 eieren (middel)
  • 100 gram suiker
  • 125 gram roomboter (ongezouten)
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 1 snuf zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de eieren en suiker in een ruime kom of keukenmachine en klop het geheel in ca. 5 minuten luchtig en bijna wit van kleur.
  • Smelt ondertussen de boter in een pannetje. Laat iets afkoelen.
  • Giet de boter beetje bij beetje bij de opgeklopte eieren terwijl je blijft mixen en voeg de bloem toe.
  • Mix de vanille-extract, citroenrasp en een snuf zout er ook door.
  • Zet het beslag in de koelkast voor minimaal 1 tot 2 uur.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de bakvorm in en bestuif heel licht met een beetje bloem.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes zodat ze net niet helemaal vol zitten (tijdens het bakken zetten ze namelijk iets uit)
  • Bak de madeleines in ca. 8-10 minuten licht goudbruin en gaar.
  • Even laten afkoelen en bestrooien (naar smaak) met wat poedersuiker. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Je kunt de madeleines ca. 2-3 dagen bewaren in een afgesloten plastic bak of koektrommel.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 98kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 1g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Madeleines

Madeleines Pinterest Collage

17 thoughts on “Madeleines recept

  • Patricia Kers says:

    Hoi,
    Afgelopen woensdag voor het eerst gemaakt.
    De vorm bij bol gekocht. Ze zijn heerlijk en op het werk van mijn dochters zijn genoeg proefkonijnen. Gisteren was ik jarig haha traktatie van moeders????
    Met het beslag heb ik het in 2 keer kunnen bakken. En echt hou de 8 min in de gaten!,
    Voor herhaling vatbaar. Recept is goedgekeurd en staat nu bij ons in het familiekookboekje. Op de ouderwetse manier geschreven etc.
    Op naar een volgend recept.
    Groeten van Patricia
    P.s de Aziatische recepten zijn top!

  • 5 sterren
    Het is heel lekker geworden. Wat ik wel had onderschat is hoe moeilijk het is om het deeg in de vormpjes te krijgen, omdat het zo hard is geworden.
    De volgende keer ga ik het versgemaakte deeg in een spuitzak stoppen, zodat het daarna in de koelkast uithardt en ik het makkelijker in de vormpjes kan krijgen.

  • Ratchanee Charoensuk says:

    Goedemiddag Eef kan ik het beslag van Madeleines 1 dag van te voren ook maken en afdekken met plastic folie .
    Met vriendelijke groet,
    Ratchanee

  • Ratchanee Charoensuk says:

    Goedemiddag eef ik heb siliconen madeleines bakvorm en moet ik die nog invetten,bestuiven met beetje meel en moet ik 200 graden aanhouden of lagere temperatuur

  • Hi Eef,
    De eerste keer Madeleines bakken ging super goed, ik kreeg ze makkelijk uit de vorm. Vandaag wilde in ze bakken voor een verjaardag en gaat het helemaal mis, ze zien er prachtig uit in het blik maar ik krijg ze er met geen mogelijkheid uit. Het blik is ingevet, ook met bloem geprobeerd. Ook geprobeerd ze er direct uit de oven uit te halen of juist te laten rusten, maar met geen mogelijkheid krijg ik ze los. Help me out… haha heel erg dank alvast.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Kim, het kan (helaas) heel veel redenen hebben waarom dit is gebeurt, Madeleines zijn redelijk gevoelig maar oefening baart kunst! Je hebt volgens mij de bakvorm goed geprept, verder kan het te maken hebben met de temperatuur van de oven (te hoog/laag) of de temperatuur van het deeg (niet goed genoeg gekoeld). Ook zou ik ze inderdaad even laten rusten en afkoelen voor je ze uit de vorm haalt. Hopelijk heb je iets hier aan, het komt er uiteindelijk op neer dat alles klopt ;-).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept