Kerststol

Kerststol (kerstbrood)

Kerststol oftewel kerstbrood. Een goed kerstontbijt is wat mij betreft niet compleet zonder een heerlijke traditionele kerststol! Lekker met een laagje goede roomboter erop, wat kaneelsuiker of de amandelspijs over het broodje uitgesmeerd. Wist je dat het maken van een kerststol eigenlijk best eenvoudig is?

Twee keer per jaar staat er bij ons een stol op tafel bij het ontbijt. Tijdens de kerstdagen én tijdens de paasdagen. Elk jaar kijk ik weer uit naar die ontbijtjes. Klinkt misschien gek maar ik vind kerststol simpelweg zó ontzettend lekker. Natuurlijk vind ik de andere facetten van de feestdagen ook gezellig maar die kerststol hé… 😉

Leidraad

Omdat ik nog nooit zelf een kerststol had gemaakt en het soms bij recepten voor brood wel fijn vind een leidraad te hebben ging ik op onderzoek uit. Na niet al te lang zoeken kwam ik een video tegen van Janny en Robèrt, bekend van het tv-programma Heel Holland Bakt. De video is precies zoals je een video van dit duo verwacht. Ik besloot te gaan voor hun recept maar dan wel de helft ervan (zo krijg je een mooie middelgrote stol) en natuurlijk maakte ik een paar aanpassingen.

Genoeg

Met deze kerststol heb je genoeg voor het ontbijt wanneer je met z’n tweeën of drieën bent voor een dag of twee. Ga voor een gezin van 4 uit van ruim 1 dag (met een plakje extra voor de liefhebber de volgende dag). Bewaar de zelfgemaakte kerststol afgesloten in een bak of zak op een donkere plek en je kunt er extra lang van genieten.

kerststol-640x940_1

Cranberry’s, rozijnen en pistachenoten

Voor de vulling van de kerststol besloot ik te gaan voor noten en rozijnen. Ik ben niet zo dol op gekonfijt fruit maar mocht je dit wel lekker vinden vervang dan gerust een deel van de rozijnen hiervoor.  Verder heb ik een mix gemaakt van sultana rozijnen, blanke rozijnen en cranberry’s.

De noten bestaan uit een mix van paranoten, hazelnoten, walnoten, amandelen en pistache. Ongebrand en ongezouten uiteraard. Ook voor de notenmix kun je zelf bepalen welke noten je gebruikt. Pistachenoten geven wel echt een mooie kleur aan de vulling zeker in combinatie met de rode cranberry’s. Het oog wil immers ook wat, toch?!

Kerststol

Tijd genoeg

Je hebt niet heel veel tijd nodig voor het maken van deze kerststol. Dat is fijn maar dat maakt de drempel om zelf brood te maken hopelijk ook een stuk lager. Je laat de kerststol in totaal 3 kwartier rijzen waarvan eerst één kwartier en nadat je het brood in bovenstaande vorm hebt gemaakt (de vorm van een kerststol) nog een half uurtje. De kerststol bak je in een halfuurtje goudbruin af en je huis ruikt heerlijk! Airwick de deur uit en zelfs de geur van de kerstboom kan hier niet tegenop!

Handig om te weten

Tijd om aan de slag te gaan met dit recept voor een heerlijke kerststol. De kerststol kun je maximaal 3 dagen bewaren (mits goed afgesloten) maar is de eerste dag (zeker als ‘ie nog een beetje warm is) het allerlekkerst. Je hebt geen bakvorm nodig voor het maken van een kerststol. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je het kerstbrood gaat maken.

Serveer de kerststol met poedersuiker, roomboter, kaneelsuiker of wat je dan ook graag op jouw plakje kerstbrood eet. Heb jij een andere lekkere combinatie laat het dan zeker weten in de reacties, ik ben benieuwd.

Kerststol

Kerststol

Kerststol (kerstbrood)

Het recept voor een heerlijke, zelfgemaakte kerststol met amandelspijs, noten en rozijnen. Ontzettend makkelijk om zelf te maken!
4 van 2 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 175 gram tarwebloem
  • 125 gram rozijnen (mix van sultana rozijnen, blanke rozijnen en cranberry's)
  • 100 gram amandelspijs
  • 100 ml water (lauwwarm)
  • 70 gram noten (mix - ongebrand & ongezouten)
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram gist (droge gist)
  • 1 ei (middel)
  • 1 theelepel citroenrasp
  • snuf zout
  • poedersuiker ter decoratie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Kluts het eitje in een kommetje.
  • Wel de rozijnen in heet water en hak de noten fijn. Houd de noten en rozijnen even apart.
  • Doe het water samen met de gist en de helft van het geklutste ei in de kom van een keukenmachine en mix dit kort door elkaar.
  • Voeg dan de tarwebloem, witte basterdsuiker, citroenrasp, 30 gram roomboter en tot slot een snufje zout toe aan de kom. Kneed dit met een keukenmachine tot een soepel deeg. Als je geen keukenmachine in huis hebt kun je het deeg natuurlijk ook met de hand kneden.
  • Haal het deeg uit de keukenmachine en stort het op een met bloem bedekte werkplek.
  • Het deeg is nogal plakkerig dus het bloem heb je zeker nodig. Verdeel de gehakte noten en de gewelde rozijnen over het deeg en kneed dit rustig door tot een mooie bal deeg waarbij de noten en rozijnen goed verdeeld zijn. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk rozijnen en noten uit het brood steken (deze kunnen namelijk verbranden).
  • Laat het bolletje deeg onder een theedoek op een warme plek nu een kwartier rijzen.
  • Kneed de amandelspijs goed door en rol hier een langwerpige rol van.
  • Leg de bol deeg weer op een met bloem bestoven werkplek.
  • Druk met een deegroller in de bol laat ca. 5 centimeter van de boven en onderkant bol (hier rol je dus niet overheen). Zorg dus dat je een langwerpige plek hebt waarbij de onder en bovenkant bol staan.
  • Leg hier het amandelspijs in en vouw een kant over het amandelspijs heen. Druk de zijkanten goed aan en laat de kerststol nu ongeveer 30 minuten rijzen onder een theedoek.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestrijk het brood met de andere helft van het geklutste eitje en leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zet de kerststol in de oven en draai de temperatuur terug naar 180 graden. Bak de kerststol in ca. 30 minuten gaar.
  • Smelt 20 gram roomboter vlak voor je de kerststol uit de oven haalt.
  • Zodra je het brood uit de oven haalt bestrijk je het brood met de gesmolten boter en strooi je er naar smaak wat poedersuiker overheen. Even laten afkoelen en... eet smakelijk. Fijne feestdagen!

handig om te weten:

* Met dit recept maak je 1 middelgrote kerststol, voldoende voor 4 personen met ongeveer 1 tot 2 plakken met persoon.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 576kcal | Koolhydraten: 83g | Eiwitten: 12g | Vetten: 24g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Kerststol

26 thoughts on “Kerststol (kerstbrood)

  • Superleuk om te maken he? Maakte met pasen dit jaar voor het eerst een stol en vond het echt heel goed te doen. En zoooo lekker! De combi met cranberry lijkt me heerlijk!

  • Hier in Italie mis ik een Hollandse stol met de Kerst! Omdat mijn stol vorig jaar met Kerst mislukte maakte ik vandaag als proef jouw kerststol en was is hij goed gelukt en lekker. Dank je voor het recept. Nu eerst het gevuld speculaas bakken.

    • Wat leuk om te lezen Wil! Blij dat je op deze manier in Italië ook kunt genieten van een lekkere Hollandse stol. Die zou ik zelf denk ik ook missen 😉

  • Hier in Italie mis ik een Hollandse stol met de Kerst! Omdat mijn stol vorig jaar met Kerst mislukte maakte ik vandaag als proef jouw kerststol en was is hij goed gelukt en lekker. Dank je voor het recept. Nu eerst het gevuld speculaas bakken.

  • Wat leuk om te lezen Wil! Blij dat je op deze manier in Italië ook kunt genieten van een lekkere Hollandse stol. Die zou ik zelf denk ik ook missen 😉

  • Hans van Oers says:

    Mooi recept. Ik heb het origineel van Heel Holland Bakt ook gezien en heb een paar vraagjes. Hopelijk kun je me helpen.

    1. Je hebt het over een middelgrote stol. Kan ik dat vergelijken met zo’n feeststol van de AH van 750 gram of is deze kleiner?

    2. Het is me niet helemaal duidelijk of er door het amandelspijs nu ook ei moet. Ik heb zo’n pakje van Dr. Oetker en daar staat op dat er een half ei in moet. Zowel bij het recept van Heel Holland Bakt als bij jouw beschrijving zie ik dat echter niet terugkomen. Hoe zit dat precies?

    Super bedank alvast!

    • Hi Hans,

      Natuurlijk, ik ga mijn best doen 🙂

      1. Die heb ik nog niet gezien in de winkel dus lastig om te zeggen… Het is iets groter dan een kleine liefde & passie brood van de AH om een vergelijking te maken 😉 Je kunt er ongeveer 8 á 10 plakken uithalen (afhankelijk van de dikte).
      2. Ligt eraan welk amandelspijs je gebruikt. Ik heb destijds kant-en-klare gebruikt waar geen ei doorheen moest. Bij die van Dr. Oetker moet dat inderdaad wel en kun je dat ook gewoon doen. Door het bakken wordt het ei ook gaar dus dat zou geen probleem moeten zijn.

      Hoop je hiermee geholpen te hebben maar mocht je nog vragen hebben: laat het gerust weten!

      Groetjes & fijne feestdagen,

      Eef

  • Hans van Oers says:

    Mooi recept. Ik heb het origineel van Heel Holland Bakt ook gezien en heb een paar vraagjes. Hopelijk kun je me helpen.

    1. Je hebt het over een middelgrote stol. Kan ik dat vergelijken met zo’n feeststol van de AH van 750 gram of is deze kleiner?

    2. Het is me niet helemaal duidelijk of er door het amandelspijs nu ook ei moet. Ik heb zo’n pakje van Dr. Oetker en daar staat op dat er een half ei in moet. Zowel bij het recept van Heel Holland Bakt als bij jouw beschrijving zie ik dat echter niet terugkomen. Hoe zit dat precies?

    Super bedank alvast!

  • Hi Hans,

    Natuurlijk, ik ga mijn best doen 🙂

    1. Die heb ik nog niet gezien in de winkel dus lastig om te zeggen… Het is iets groter dan een kleine liefde & passie brood van de AH om een vergelijking te maken 😉 Je kunt er ongeveer 8 á 10 plakken uithalen (afhankelijk van de dikte).
    2. Ligt eraan welk amandelspijs je gebruikt. Ik heb destijds kant-en-klare gebruikt waar geen ei doorheen moest. Bij die van Dr. Oetker moet dat inderdaad wel en kun je dat ook gewoon doen. Door het bakken wordt het ei ook gaar dus dat zou geen probleem moeten zijn.

    Hoop je hiermee geholpen te hebben maar mocht je nog vragen hebben: laat het gerust weten!

    Groetjes & fijne feestdagen,

    Eef

  • Dag Eef als ik van de kerststol een kerstbrood maak wat zijn de afmetingen van de broodblik vorm. ?
    Jij gebruikt water geen lauwe melk zie ik in het recept. Wat maakt het verschil?
    Vast bedankt voor het antwoord.

    • Oeh lastig om te zeggen, ik denk iets van 20 centimeter?
      Melk kan ook, dat maakt de smaak iets voller. Gezien .er al genoeg suiker en boter in zit vind ik dit zelf niet nodig, maar het kan ook. Net wat je lekker(der) vindt 🙂

    • Klopt, deze moet ik nog omzetten. Ik ga het op mijn lijstje zetten om dit z.s.m. voor je te doen 🙂 Lukte helaas niet meer voor de feestdagen i.v.m. de drukte 😉

  • Tanja Sluijsmans says:

    Het is een heel lekker recept. Alleen verandert de 30 gram boter die in de recepttekst bij pynt 4 wordt genoemd, niet mee als je de porties verhoogd…. 😉

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat gek, bij mij verandert het wel mee…?! Geen idee waarom dit bij jou fout ging, misschien even de pagina refreshen of cookies verwijderen?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Na het bakken was het deeg nog vloeibaar? Dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan. Is het deeg goed gerezen? Kan zeker zijn dat het wat langer nodig heeft afhankelijk van de temperatuur waar het rijst.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept