Volg mij:
Ontbijt, Toetjes

Kaiserschmarrn met aardbei

kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn met aardbei. Een lekkere twist aan een klassiek Oostenrijkse gerecht. Veel wintersportliefhebbers zullen deze lekkernij wel kennen, het wordt immers veelal gegeten tijdens de wintersport als nagerecht of als lunch.

Kaiserschmarrn of ook wel kaiserschmarren is een van oorsprong Oostenrijks gerecht. Het gerecht wordt gemaakt van eieren, bloem, suiker en melk. Het lijkt op de Nederlandse pannenkoek maar is dikker en luchtiger. Dit laatste komt omdat het eiwit opgeklopt door het beslag wordt gedaan. Kenmerkend is het feit dat kaiserschmarrn in stukken wordt gesneden tijdens het bakken met houten pollepels. Het wordt veelal geserveerd met poedersuiker en een soort pruimencompote: Zwetsenröster.

Kaiserschmarrn met een lekkere twist

Van origine zitten er ook rozijnen in kaiserschmarrn maar zelf vind ik het lekkerder zonder. Ik liet dan ook de rozijnen achterwege en ook de pruimencompote en vering beide voor verse aardbeien. Een lekkere frisse twist aan dit klassieke gerecht. Natuurlijk kun je rozijnen toevoegen aan dit recept mocht je dat lekker vinden. Voeg dan ongeveer 50 gram gewelde rozijnen toe. Je kunt de rozijnen wellen in water maar het wordt ook vaak in rum gedaan.

Overigens zijn er talloze variaties op dit klassieke recept met bijvoorbeeld kersen, kwark, chocolade, blauwe bessen en ik kan je vertellen: aardbeien smaken er ook heerlijk door!

Kaiserschmarrn is makkelijk om te maken. Je hebt er niet veel tijd voor nodig maar het maakt wel een geweldig lekker gerecht. Vaak wordt dit gerecht als nagerecht gegeten maar als lunch of ontbijt, zoals ik graag doe, kan ook meer dan prima. Het is namelijk een heel erg lekker ontbijt voor op de luie zondag, verwennerij!

kaiserschmarrn


Het recept voor kaiserschmarrn:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig voor kaiserschmarrn (ingrediënten):

  • 50 gram bloem
  • 50 ml melk
  • 6 aardbeien
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • boter om in te bakken
  • zout

Hoe maak je kaiserschmarrn :

  1. Splits de eieren en klop het eiwit in een schone kom stijf met een snuf zout en het zakje vanillesuiker. Was en snijd de aardbeien in stukjes.
  2. In een andere kom doe je het eigeel en hier voeg je 2 eetlepels witte basterdsuiker aan toe. Klop dit vervolgens in enkele minuten tot een luchtige, lichtgele massa.
  3. Doe de bloem bij het eigeel en mix dit samen met de melk tot een glad beslag. Spatel hier voorzichtig het eiwit door.
  4. Verhit een beetje boter in een koekenpan en schenk de helft van het beslag in de koekenpan zodat je een pannenkoek krijgt dat ongeveer 1 centimeter dik is. Bak deze aan beide kanten goudbruin en scheur de pannenkoek met behulp van 2 pollepels in grove stukken. Voeg nog een klontje boter toe en bak de kaiserschmarrn daar nog even in. Herhaal dit ook met de andere helft van het beslag.
  5. Serveer de kaiserschmarrn met poedersuiker en verdeel hierover de stukjes aardbei. Eet smakelijk!

kaiserschmarrn

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

5 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Lekker he, kaiserschmarrn! Ik maak het regelmatig voor de lunch voor Bodhi. In Oostenrijk eten we het meestal met appelcompote. Mooie foto’s weer!

    3 maart 2017 at 15:22
    • Beantwoorden Eef

      Ja heerlijk! Ik vind zelf die combinatie niet zo lekker vandaar ook dat ik aardbeien heb toegevoegd en ook de rozijnen achterwege heb gelaten. Een lekkere eigen twist dacht ik zo 🙂

      5 maart 2017 at 14:07
  • Beantwoorden Sandra

    Naar dit recept keek ik al een tijdje uit 🙂 Ziet er overheerlijk uit en als pancake lover moet ik dit natuurlijk een keer proberen!

    3 maart 2017 at 22:19
    • Beantwoorden Eef

      Ja, dit ga je lekker vinden! Dat weet ik zeker 🙂

      5 maart 2017 at 14:07
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Wat een verwennerij!

    4 maart 2017 at 11:56
  • Laat een reactie achter