Grote mergpijpjes

Grote mergpijpjes

Grote mergpijpjes…heerlijk! Gewone mergpijpjes zijn al heerlijk laat staan hele grote. Ik maakte ze voor de foodblogswap van deze maand en vertel je er vandaag alles over én natuurlijk deel ik het recept van deze heerlijke grote koekjes met je.

Het einde van de maand is alweer in zicht en dat betekent: tijd voor de foodblogswap! Bij de foodblogswap krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept maakt en er je eigen draai aan geeft.

De Zoetekauw

De eigen draai is deze keer helaas niet (helemaal) gelukt maar daar vertel ik je straks meer over. Allereerst ga ik je vertellen over het blog waarvan ik deze maand een recept mocht kiezen. Dit was het blog van Lianne genaamd “De Zoetekauw“. Een leuke naam voor een dito blog. Lekker fris en overzichtelijk maar tegelijkertijd een vrolijke blog qua kleuren en zeker ook qua recepten.

Frikandellenvlaai

De keuze was dan ook deze maand weer niet gemakkelijk te noemen gezien op het blog van Lianne meer dan genoeg recepten staan die mij heel erg lekker lijken. Wist je dat er zelfs een heuse frikandellenvlaai op staat? Hoe tof is dat! Hoewel de frikandellenvlaai mij erg leuk leek, besloot ik te gaan voor de reuze mergpijpjes. Deze koekjes stonden al even op mijn wensenlijstje om eens te maken en zeker na het zien van de aflevering van Heel Holland Bakt waarin ze ook gemaakt werden.

Veranderingen

Bij de foodblogswap geef je je eigen draai aan een recept van een ander blog. Het recept van Lianne voor mergpijpjes was voor reuze mergpijpjes dus ik dacht, leuk dan maak ik ze dus wat kleiner. Heel veel kun je verder niet echt veranderen aan mergpijpjes tenzij het Pasen is (avocado en gele marsepein). Maar mocht je een leuk idee hebben laat het gerust weten 🙂 .

Oeps!

Toen mijn biscuit perfect lukte en ik druk bezig was met het besmeren van de biscuit en ze daarna in plakjes sneed, kwam ik tot de conclusie dat ik de mergpijpjes wel erg groot had gesneden. Oeps! Dat was niet helemaal de bedoeling. Ik was te geconcentreerd bezig met alles en had niet in de gaten dat ik iets te nauw het recept aan het maken was. Uiteindelijk heb ik er in totaal 8 gemaakt en het originele recept is voor 6 stuks. Dus toch een minimale aanpassing zullen we maar zeggen 😉 . Oh en ik gebruikte zelfgemaakte aalbessenjam voor de vulling, maar je kunt natuurlijk elke jam gebruiken die je lekker vindt.

Zo! Inmiddels heb ik alweer een behoorlijk stuk tekst geschreven over de totstandkoming van dit recept en is het de hoogste tijd om er lekker mee aan de slag te gaan vind je niet?

Grote mergpijpjes

Grote mergpijpjes

Mergpijpjes

Geen gewone mergpijpjes maar GROTE mergpijpjes. Extra lekker en eigenlijk niet zo heel erg moeilijk om te maken. Met marsepein en chocolade.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 8 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • eetlepel maizena
  • 250 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 250 gram poedersuiker
  • 300 gram marsepein
  • 200 gram pure chocolade
  • jam

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Splits de eieren. Klop het eiwit stijf samen met 50 gram suiker. Mix daarna (in een ander kom) het eigeel romig samen met de rest van de suiker (25 gram). Voeg tot slot het romige eigeel bij het stijfgeklopte eiwit en schep dit voorzichtig door elkaar. Zeef de maizena en de bloem boven het mengsel en schep dit vervolgens weer voorzichtig door het mengsel.
  • Neem een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel hierover het biscuit mengsel in een rechthoekige vorm van ongeveer 2 centimeter dik. Zet de bakplaat in de oven en bak het biscuit 15 minuten. Laat het biscuit vervolgens volledig afkoelen.
  • Terwijl het biscuit in de oven staat maak je alvast de botercrème. Dit doe je door de roomboter te mengen met de poedersuiker tot een egale massa met een keukenmachine of handmixer. Zet de botercrème als deze klaar is in de koelkast om op te stijven.
  • Als de biscuit afgekoeld is, snijd je de randen eraf zodat je een mooie rechthoekige plak hebt. Snijd de plak vervolgens over de breedte in tweeën zodat je twee gelijke stukken hebt.
  • Smeer de bovenkant van één van de stukken in met jam en het andere stuk met botercrème. Leg ze vervolgens op elkaar (zodat je de jam kant op de botercrème kant hebt). Besmeer de bovenkant met botercrème en zet het geheel minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.
  • Rol het marsepein uit en zorg dat je 8 rechthoekige repen hebt welke je helemaal om de mergpijpjes heen kunt doen (de zijkanten hoeven niet bedekt).
  • Als de mergpijpjes lang genoeg in de koelkast hebben gestaan, haal je deze eruit. Snijd de mergpijpjes in 8 rechthoekige stukken en besmeer de zijkanten met de rest van de botercrème (zo is de jam straks niet zichtbaar door het marsepein). Rol de marsepein er omheen en "plak" de zijkanten met een beetje water aan elkaar.
  • Smelt de chocolade au bain marie en doop de uiteinden van de mergpijpjes in de chocolade. Hierbij kun je het beste eerst de ene kant doen, laten uitharden en vervolgens de andere kant doen. De mergpijpjes kun je het vervolgens bewaren in de koelkast. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 739kcal | Koolhydraten: 85g | Eiwitten: 7g | Vetten: 43g | Verzadigd vet: 23g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Grote mergpijpjes

9 thoughts on “Grote mergpijpjes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept