Heb je de titel al gezien? Chocolade Fudgetaart dames en heren. Dat klinkt toch gewoonweg al hemels! Dit waanzinnig lekkere taartje is een must om eens te maken én je hebt er maar 15 minuten voor nodig. Het lastige gedeelte komt daarna: geduld, aangezien deze chocolade fudgetaart toch echt eerst een nachtje in de koelkast moet alvorens jij er van kunt gaan genieten. Echter, dat geduld wordt rijkelijk beloond…
Eén van mijn beste vriendinnen is onlangs 30 geworden en dat vond ik nogal wat (helaas ben ik later dit jaar zelf aan de beurt maar dat houden we maar even voor ons 😉 ). Hoewel de vriendin in kwestie dol is op koken en een breed scala aan kookboeken in haar bezit heeft, zijn deze doorgaans óf gezond óf gericht op een snelle doordeweekse maaltijd. Ik vond en vind dat je niet je 30ste levensjaar in kunt gaan zonder een killer van een kookboek.
Guilty pleasures
Dit werd het kookboek van Sabine van de foodblog OhMyFoodness genaamd Guilty Pleasures. Kijk, de naam zegt het eigenlijk al: dit is een kookboek bomvol Guilty Pleasures. Op de verjaardag zelf bladerden een altijd mensen vrolijk door dit kleurrijke boek en ik kreeg bijna spijt dat ik ‘m cadeau had gedaan, wat staan hier veel lekkere dingen in! Dat idee had ik natuurlijk al wel anders had ik het boek immers niet cadeau gedaan, maar toch kon ik het niet weerstaan even mee te spieken tijdens het bladeren. Mijn oog viel al snel op de chocolade fudgetaart en deze bleef door mijn hoofd heen spoken…
Toen de verjaardag van vriendlief eraan zat te komen was ik aan het bedenken wat te maken voor zijn verjaardag. Ik vind dat altijd zó fijn, lekker uitgebreid de keuken induiken de dag van tevoren om lekkere hapjes en natuurlijk één of meerdere zoete baksels te maken. Ik moest meteen denken aan die chocolade fudgetaart uit het boek van Sabine van het blog OhMyFoodness. Dat werd het!
Dat was een goede keuze, wat is deze taart waanzinnig lekker! Met een minuutje of 15 heb je deze chocolade fudgetaart al gemaakt en daarna heb je even wat geduld nodig, want hij moet toch echt een nachtje in de koelkast maar daarna, oh my! Een knapperige bodem van bastognekoeken met daarop een romige dikke chocolade fudgetaart die smelt op je tong. Wat een heerlijke taart!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 225 gram pure chocolade
- 155 gram roomboter
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 1 pak bastognekoeken (ca. 260 gram)
- zout
- cacaopoeder (ter decoratie)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Verkruimel de bastognekoeken door ze in de keukenmachine fijn te malen of ze met de hand te verkruimelen. Smelt 125 gram roomboter in een steelpannetje en mix dit door de verkruimelde bastognekoeken. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk het goed aan.
- Doe de rest van de roomboter, de gecondenseerde melk, een snufje zout en de pure chocolade in stukjes in de steelpan. Laat op middelhoog vuur goed smelten tot je een dikke consistentie hebt. Verdeel dit over de bodem van bastognekoeken.
- Zet het geheel minimaal 1 nachtje in de koelkast om op te stijven. Voor je de taart gaat serveren kun je er nog wat cacaopoeder overheen strooien met een zeefje. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Whoah dit ziet er echt verrukkelijk uit. Je kunt gewoon zien dat die toplaag smelt in je mond!
Yvon says:
Ik heb deze taart gemaakt en hij is HEERLIJK!!!!!
Was wel het zout vergeten toe te voegen, maar evengoed was de taart heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen Yvon. Dank je wel voor je reactie 🙂
hanne says:
hoeveel bevat de gecondenseerde melk. je hebt verschillende afmetingen in de winkel
Eef says:
Ik gebruik zelf altijd die van Friesche Vlag en daar zit 397 gr in.
Marleen vanhex says:
Een blik gecondenseerde mêlk maar er staat niet bij van hoeveel ml dank u
MJ says:
Hoe lang is de taart houdbaar 🙂
Eef says:
2-3 dagen mits goed afgesloten en mits je er vanaf kunt blijven 😉
Lianne says:
Zooo, dat ziet er echt enorm goed uit! Daar lust ik wel een stukje van. 🙂
Marijke says:
Ik heb haar boek ook, echt fantastisch boek! Deze taart ziet er waanzinnig uit eef!
Eef says:
Dank je wel 🙂 Allemaal trouwens voor de toffe reacties 😀
Anne-Marie Otter says:
Ik ga dat boek ook maar eens aanschaffen denk ik….van dit soort taarten word ik heel blij!
Eef says:
Ik zeg doen 😀
Daniëlle says:
Deze is zooo lekker! <3
Debbie says:
Hmmmmm ziet er echt te lekker uit!
ria says:
kun je het blikje gecondenseerde melk ook vervangen door iets anders?
Eef says:
hi Ria, nee dit kun je eigenlijk niet vervangen in dit recept. Het is noodzakelijk om de fudge mee te maken. Je kunt het vinden in vrijwel elke supermarkt bij de oosterse artikelen.
Lisanne says:
Je kan de gecondenseerde melk ook vervangen door gecondenseerde kokosmelk. Ik ben allergisch voor koemelk, dus heb ik dit geprobeerd ter vervanging en het werkte prima! Je kan gecondenseerde kokosmelk kopen in sommige filialen van de AH en Jumbo (of via site van Albert Heijn) en je kan het ook makkelijk zelf maken. Als je googelt op ‘gecondenseerde kokosmelk recept’ krijg je aantal recepten.
Marlies says:
Hmmmm! Zelfs nu in de ochtend ziet dit er al heerlijk uit!
Silvia says:
Hij staat nu in de koelkast af te koelen voor m’n verjaardag morgen, ben erg benieuwd!
Eef says:
Wat leuk Sylvia! Gefeliciteerd alvast en eet smakelijk voor morgen 🙂
Betsie Smulders says:
Kun je er ook kersen door doen
Eef says:
Zelf nog niet geprobeerd maar zou het gewoon een keer proberen als ik jou was :). Het zou wel kunnen dat de kersen te vochtig zijn waardoor de fudge slap kan worden. Misschien goed uitgelekte amarene kersen proberen of er een paar over de bodem verdelen daarop de fudge storten en er nog een paar (voorzichtig) insteken aan de bovenkant? Bij de laatste methode zou je in principe geen last van te veel vocht moeten hebben.
Rosan says:
Lijkt me heerlijk, en lekker makkelijk! Dit recept ga ik zeker eens uitproberen. Ik heb alleen nog een vraag. Wanneer en waar gaat het zout in?
Eef says:
Nou, wat suf! Ik zie dat ik dat gewoon ben vergeten te vermelden in het recept. Dank voor je oplettendheid 🙂 Ik heb het direct aangepast: het (snufje) zout doe je in de pan wanneer je de chocolade fudge gaat maken.
Suzanne says:
Hij is verrukkelijk ! Dank voor delen
Eef says:
Graag gedaan Suzanne, jij bedankt voor je reactie. Erg leuk om te lezen dat de chocolade fudgetaart in de smaak valt 🙂
Gera says:
Hij was heerlijk!! Ik heb er zeezout ipv cacao overheen gestrooid, was super!!
Eef says:
Hmm! Dat klinkt ook erg lekker Gera, goede tip!
Brenda says:
Ook voor mijn 30e verjaardag gemaakt vandaag . En in plaats van de cacao, karamelsaus met zeezout erop. Jammie!
Eef says:
Wauw! Dat klinkt echt waanzinnig lekker Brenda! Én gefeliciteerd met je verjaardag 😀
Anneleen says:
Hoi, is het ook mogelijk om deze taart in een 24 cm vorm te maken? Zo ja, wat moet er dan worden aangepast?
Eef says:
Dat kan prima, je kunt de verhoudingen aanhouden dat wordt de taart iets lager. De bodem is dik genoeg ook bij een taart van 24 cm en voor extra fudge (lekker!) kun je dit eventueel x 1,5 doen. Mocht je dan een half blikje gecondenseerde melk over hebben kun je hier ook lekkere chocolade fudge mee maken (het recept hiervan kun je ook op mijn blog vinden)
Anneleen says:
Super, bedankt!
Dorien says:
Heeeeeerlijk! Ik heb 100gr pure choco gebruikt en 100 gr butterscotch chocolade en nu voor de Pasen gegarneerd met paaseitjes, lekker en mooi
Eef says:
Wauw jij hebt er helemaal een feestje van gemaakt! Klinkt heerlijk 😀
Martine says:
Hoe lang kan ik deze taart bewaren? Ik maak er straks 2 om mee te nemen naar een verjaardag (vandaag donderdag verjaardag zaterdag) komt dat goed?
Eef says:
Hi Martine,
Sorry voor de ietwat late reactie op je vraag. Je kunt de taart ongeveer 2-3 dagen bewaren.
Eet smakelijk 🙂
Martine says:
Hij was inderdaad zalig en een groot succes! Zeker voor herhaling vatbaar
Martine says:
Hoe lang kan ik deze taart bewaren? Ik maak er straks 2 om mee te nemen naar een verjaardag (vandaag donderdag verjaardag zaterdag) komt dat goed?
Eef says:
Hi Martine,
Sorry voor de ietwat late reactie op je vraag. Je kunt de taart ongeveer 2-3 dagen bewaren.
Eet smakelijk 🙂
Jel says:
Heb een vraag staat 115 gr boter maar daarna 125 gram boter en extra boter voor de chocolade? Zie ik nergens.
Eef says:
Hi Jel, je gebruikt in totaal 155 gram boter waarvan je bij stap 2, 125 gram gebruikt en bij stap 3 de rest oftewel 30 gram. Eet smakelijk alvast 🙂 groetjes,
Jel says:
Heb een vraag staat 115 gr boter maar daarna 125 gram boter en extra boter voor de chocolade? Zie ik nergens.
Eef says:
Hi Jel, je gebruikt in totaal 155 gram boter waarvan je bij stap 2, 125 gram gebruikt en bij stap 3 de rest oftewel 30 gram. Eet smakelijk alvast 🙂 groetjes,
Louisa says:
Hoi Eef, ik heb een witte chocolade fudgetaart gemaakt! Ook een aanrader!!
Eef says:
Wauw! Witte chocolade fudgetaart, yummy!
Louisa says:
Hoi Eef, ik heb een witte chocolade fudgetaart gemaakt! Ook een aanrader!!
Agnetha says:
Hij is echt super lekker maar ik hoor niemand over dat je hem zo ongeveer met hakbijl moet eten of gewoon afhappen want hij is keihard!
Eef says:
Goed om te lezen dat hij heerlijk is maar keihard zou hij niet moeten zijn hoor. Zou het kunnen dat je de chocolade en gecondenseerde melk misschien iets te lang hebt laten koken of juist iets te veel chocolade hebt toegevoegd? Hij mag stevig zijn maar je moet er met een mes gewoon doorheen kunnen snijden anders gaat er toch echt iets mis. Hoewel afhappen misschien ook wel lekker is 😉
Agnetha says:
Hij is echt super lekker maar ik hoor niemand over dat je hem zo ongeveer met hakbijl moet eten of gewoon afhappen want hij is keihard!
Eef says:
Goed om te lezen dat hij heerlijk is maar keihard zou hij niet moeten zijn hoor. Zou het kunnen dat je de chocolade en gecondenseerde melk misschien iets te lang hebt laten koken of juist iets te veel chocolade hebt toegevoegd? Hij mag stevig zijn maar je moet er met een mes gewoon doorheen kunnen snijden anders gaat er toch echt iets mis. Hoewel afhappen misschien ook wel lekker is 😉
Priscilla says:
Ik heb deze taart nu een paar keer gemaakt, echt super lekker! Ik maak hem wel ietsje anders aangezien ik twee meiden heb die lactose intolerant zijn. Ik gebruik plantaardige boter (AH eigen merk of Wajang) en gecondenseerde KOKOSmelk (bij AH te koop). Krijg alleen maar complimenten over deze lekkere taart!!!
Wilde even laten weten dat een beetje aanpassen ook prima gaat. Misschien hebben andere mensen er nog iets aan met lactose intolerantie. Bastogne koeken zijn gelukkig ook lactose vrij!
Eef says:
Dank voor je aanvulling! Zeker goed om door te geven mochten er andere lezers lactose intolerantie hebben kunnen zij jou variatie wellicht goed gebruiken. Dank je wel 🙂
Priscilla says:
Ik heb deze taart nu een paar keer gemaakt, echt super lekker! Ik maak hem wel ietsje anders aangezien ik twee meiden heb die lactose intolerant zijn. Ik gebruik plantaardige boter (AH eigen merk of Wajang) en gecondenseerde KOKOSmelk (bij AH te koop). Krijg alleen maar complimenten over deze lekkere taart!!!
Wilde even laten weten dat een beetje aanpassen ook prima gaat. Misschien hebben andere mensen er nog iets aan met lactose intolerantie. Bastogne koeken zijn gelukkig ook lactose vrij!
Eef says:
Dank voor je aanvulling! Zeker goed om door te geven mochten er andere lezers lactose intolerantie hebben kunnen zij jou variatie wellicht goed gebruiken. Dank je wel 🙂
Marleen vanhex says:
Er staat geen hoeveelheid van gecondenseerde melk hoe hoewel er verschillende blikken gecondenseerde melk bestaan
Eef says:
Dank voor je berichtje. De meeste blikken gecondenseerde melk die je kunt verkrijgen hebben dezelfde inhoud namelijk 397 gram (diverse merken) dus dat kan bijna niet verkeerd gaan 😉 maar ik heb het er even bijgezet voor de duidelijkheid.
Marleen vanhex says:
Er staat geen hoeveelheid van gecondenseerde melk hoe hoewel er verschillende blikken gecondenseerde melk bestaan
Nicoline says:
Hoi Eef, ga deze zo maken. Maar moet je de zijkanten van de vorm ook bekleden?
Eef says:
Is wel het handigste dus dat raad ik je zeker aan 🙂 Of even invetten met een dun laagje boter/ olie.
Nicoline says:
Dank voor je snelle reactie! Hij zit in de vorm, dus nu maar fingers-crossed. Heb een 22cm vorm genomen (had geen kleinere) en daar een bakring ingezet op 19cm. Maar hij lijkt me lang niet zo hoog worden als op jouw plaatje…
Ach, als hij maar smaakt 🙂
Nicoline says:
Hij is bijzonder in de smaak gevallen! “mama, die moet je vaker maken!” Heb je recept precies gevolgd (melk met chocolade heeft niet gekookt), maar direct uit de koelkast is hij idd wat harder. Op kamertemperatuur dan is hij prima eetbaar.
Dank je voor dit recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank je wel voor je reactie en dat je het nog even laat weten hoe hij smaakte, vind ik leuk 🙂
Nicoline says:
Hoi Eef, ga deze zo maken. Maar moet je de zijkanten van de vorm ook bekleden?
Eef says:
Is wel het handigste dus dat raad ik je zeker aan 🙂 Of even invetten met een dun laagje boter/ olie.
Nicoline says:
Dank voor je snelle reactie! Hij zit in de vorm, dus nu maar fingers-crossed. Heb een 22cm vorm genomen (had geen kleinere) en daar een bakring ingezet op 19cm. Maar hij lijkt me lang niet zo hoog worden als op jouw plaatje…
Ach, als hij maar smaakt 🙂
Nicoline says:
Hij is bijzonder in de smaak gevallen! “mama, die moet je vaker maken!” Heb je recept precies gevolgd (melk met chocolade heeft niet gekookt), maar direct uit de koelkast is hij idd wat harder. Op kamertemperatuur dan is hij prima eetbaar.
Dank je voor dit recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank je wel voor je reactie en dat je het nog even laat weten hoe hij smaakte, vind ik leuk 🙂
Merel says:
Hoi Eef, heb je dit wel eens geprobeerd met een scheutje alcohol (bijv. Baileys) erdoor? Vraag me af wat het met de consistentie doet.
Eef says:
Nee, nog niet geprobeerd. Klinkt wel heel lekker! Ik zou het gewoon eens proberen, wie weet is het heerlijk.
Merel says:
Hoi Eef, heb je dit wel eens geprobeerd met een scheutje alcohol (bijv. Baileys) erdoor? Vraag me af wat het met de consistentie doet.
Eef says:
Nee, nog niet geprobeerd. Klinkt wel heel lekker! Ik zou het gewoon eens proberen, wie weet is het heerlijk.
leen says:
net gemaakt maar de fudge was bij mij erg vloeibaar (en dus niet dik) Hopelijk stijft dit toch volledig goed op. fingers crossed!
Eef says:
Oeh spannend! Ik hoop het ook en anders de volgende keer iets langer op een laag vuurtje doorkoken 🙂
leen says:
net gemaakt maar de fudge was bij mij erg vloeibaar (en dus niet dik) Hopelijk stijft dit toch volledig goed op. fingers crossed!
Eef says:
Oeh spannend! Ik hoop het ook en anders de volgende keer iets langer op een laag vuurtje doorkoken 🙂
Joyce says:
Echt een heerlijk taartje! Gemaakt voor mijn vriend z’n 30e verjaardag! Heb door de bodem iets minder boter gedaan maar 2 eetlepels frambozenjam gedaan. Bovenop het taartje gegarneerd met vers rood fruit. Smullen!!!
Eef says:
Gefeliciteerd met je vriend en wat een lekkere aanvulling op het recept! Die ga ik zelf ook eens proberen 🙂
Ilse says:
Ik wil dit taartje morgen gaan maken, maar moet stap 3 au bain marie verwarmd worden? Aangezien de chocolade hier aan wordt toegevoegd.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Ilse, deze verwarm je in een steelpan dus niet au bain marie. Omdat er ook gedcondenseerde melk bij zit is de kans klein dat de chocolade verbrandt, mocht je het wel fijn vinden om het au bain marie te doen dan kan dat natuurlijk!