Chocolade Fudgetaart

Chocolade Fudgetaart

Heb je de titel al gezien? Chocolade Fudgetaart dames en heren. Dat klinkt toch gewoonweg al hemels! Dit waanzinnig lekkere taartje is een must om eens te maken én je hebt er maar 15 minuten voor nodig. Het lastige gedeelte komt daarna: geduld, aangezien deze chocolade fudgetaart toch echt eerst een nachtje in de koelkast moet alvorens jij er van kunt gaan genieten. Echter, dat geduld wordt rijkelijk beloond…

Eén van mijn beste vriendinnen is onlangs 30 geworden en dat vond ik nogal wat (helaas ben ik later dit jaar zelf aan de beurt maar dat houden we maar even voor ons 😉 ). Hoewel de vriendin in kwestie dol is op koken en een breed scala aan kookboeken in haar bezit heeft, zijn deze doorgaans óf gezond óf gericht op een snelle doordeweekse maaltijd. Ik vond en vind dat je niet je 30ste levensjaar in kunt gaan zonder een killer van een kookboek.

Guilty pleasures

Dit werd het kookboek van Sabine van de foodblog OhMyFoodness genaamd Guilty Pleasures. Kijk, de naam zegt het eigenlijk al: dit is een kookboek bomvol Guilty Pleasures. Op de verjaardag zelf bladerden een altijd mensen vrolijk door dit kleurrijke boek en ik kreeg bijna spijt dat ik ‘m cadeau had gedaan, wat staan hier veel lekkere dingen in! Dat idee had ik natuurlijk al wel anders had ik het boek immers niet cadeau gedaan, maar toch kon ik het niet weerstaan even mee te spieken tijdens het bladeren. Mijn oog viel al snel op de chocolade fudgetaart en deze bleef door mijn hoofd heen spoken…

Toen de verjaardag van vriendlief eraan zat te komen was ik aan het bedenken wat te maken voor zijn verjaardag. Ik vind dat altijd zó fijn, lekker uitgebreid de keuken induiken de dag van tevoren om lekkere hapjes en natuurlijk één of meerdere zoete baksels te maken. Ik moest meteen denken aan die chocolade fudgetaart uit het boek van Sabine van het blog OhMyFoodness. Dat werd het!

Dat was een goede keuze, wat is deze taart waanzinnig lekker! Met een minuutje of 15 heb je deze chocolade fudgetaart al gemaakt en daarna heb je even wat geduld nodig, want hij moet toch echt een nachtje in de koelkast maar daarna, oh my! Een knapperige bodem van bastognekoeken met daarop een romige dikke chocolade fudgetaart die smelt op je tong. Wat een heerlijke taart!

Chocolade Fudgetaart

Chocolade Fudgetaart

Chocolade Fudgetaart

Deze Chocolade Fudgetaart is zó lekker dat je 'm gewoon moet maken! Een knapperige bastognebodem met een dikke laag chocolade fudge.
4.50 van 10 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Opstijven: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 15 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 225 gram pure chocolade
  • 155 gram roomboter
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 1 pak bastognekoeken (ca. 260 gram)
  • zout
  • cacaopoeder (ter decoratie)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Verkruimel de bastognekoeken door ze in de keukenmachine fijn te malen of ze met de hand te verkruimelen. Smelt 125 gram roomboter in een steelpannetje en mix dit door de verkruimelde bastognekoeken. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk het goed aan.
  • Doe de rest van de roomboter, de gecondenseerde melk, een snufje zout en de pure chocolade in stukjes in de steelpan. Laat op middelhoog vuur goed smelten tot je een dikke consistentie hebt. Verdeel dit over de bodem van bastognekoeken.
  • Zet het geheel minimaal 1 nachtje in de koelkast om op te stijven. Voor je de taart gaat serveren kun je er nog wat cacaopoeder overheen strooien met een zeefje. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 520kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwitten: 8g | Vetten: 36g | Verzadigd vet: 22g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Chocolade Fudgetaart

85 thoughts on “Chocolade Fudgetaart

    • hi Ria, nee dit kun je eigenlijk niet vervangen in dit recept. Het is noodzakelijk om de fudge mee te maken. Je kunt het vinden in vrijwel elke supermarkt bij de oosterse artikelen.

    • Je kan de gecondenseerde melk ook vervangen door gecondenseerde kokosmelk. Ik ben allergisch voor koemelk, dus heb ik dit geprobeerd ter vervanging en het werkte prima! Je kan gecondenseerde kokosmelk kopen in sommige filialen van de AH en Jumbo (of via site van Albert Heijn) en je kan het ook makkelijk zelf maken. Als je googelt op ‘gecondenseerde kokosmelk recept’ krijg je aantal recepten.

    • Zelf nog niet geprobeerd maar zou het gewoon een keer proberen als ik jou was :). Het zou wel kunnen dat de kersen te vochtig zijn waardoor de fudge slap kan worden. Misschien goed uitgelekte amarene kersen proberen of er een paar over de bodem verdelen daarop de fudge storten en er nog een paar (voorzichtig) insteken aan de bovenkant? Bij de laatste methode zou je in principe geen last van te veel vocht moeten hebben.

  • Lijkt me heerlijk, en lekker makkelijk! Dit recept ga ik zeker eens uitproberen. Ik heb alleen nog een vraag. Wanneer en waar gaat het zout in?

    • Nou, wat suf! Ik zie dat ik dat gewoon ben vergeten te vermelden in het recept. Dank voor je oplettendheid 🙂 Ik heb het direct aangepast: het (snufje) zout doe je in de pan wanneer je de chocolade fudge gaat maken.

    • Dat kan prima, je kunt de verhoudingen aanhouden dat wordt de taart iets lager. De bodem is dik genoeg ook bij een taart van 24 cm en voor extra fudge (lekker!) kun je dit eventueel x 1,5 doen. Mocht je dan een half blikje gecondenseerde melk over hebben kun je hier ook lekkere chocolade fudge mee maken (het recept hiervan kun je ook op mijn blog vinden)

  • Heeeeeerlijk! Ik heb 100gr pure choco gebruikt en 100 gr butterscotch chocolade en nu voor de Pasen gegarneerd met paaseitjes, lekker en mooi

  • Hoe lang kan ik deze taart bewaren? Ik maak er straks 2 om mee te nemen naar een verjaardag (vandaag donderdag verjaardag zaterdag) komt dat goed?

  • Hoe lang kan ik deze taart bewaren? Ik maak er straks 2 om mee te nemen naar een verjaardag (vandaag donderdag verjaardag zaterdag) komt dat goed?

    • Hi Jel, je gebruikt in totaal 155 gram boter waarvan je bij stap 2, 125 gram gebruikt en bij stap 3 de rest oftewel 30 gram. Eet smakelijk alvast 🙂 groetjes,

    • Hi Jel, je gebruikt in totaal 155 gram boter waarvan je bij stap 2, 125 gram gebruikt en bij stap 3 de rest oftewel 30 gram. Eet smakelijk alvast 🙂 groetjes,

    • Goed om te lezen dat hij heerlijk is maar keihard zou hij niet moeten zijn hoor. Zou het kunnen dat je de chocolade en gecondenseerde melk misschien iets te lang hebt laten koken of juist iets te veel chocolade hebt toegevoegd? Hij mag stevig zijn maar je moet er met een mes gewoon doorheen kunnen snijden anders gaat er toch echt iets mis. Hoewel afhappen misschien ook wel lekker is 😉

  • Goed om te lezen dat hij heerlijk is maar keihard zou hij niet moeten zijn hoor. Zou het kunnen dat je de chocolade en gecondenseerde melk misschien iets te lang hebt laten koken of juist iets te veel chocolade hebt toegevoegd? Hij mag stevig zijn maar je moet er met een mes gewoon doorheen kunnen snijden anders gaat er toch echt iets mis. Hoewel afhappen misschien ook wel lekker is 😉

  • Ik heb deze taart nu een paar keer gemaakt, echt super lekker! Ik maak hem wel ietsje anders aangezien ik twee meiden heb die lactose intolerant zijn. Ik gebruik plantaardige boter (AH eigen merk of Wajang) en gecondenseerde KOKOSmelk (bij AH te koop). Krijg alleen maar complimenten over deze lekkere taart!!!

    Wilde even laten weten dat een beetje aanpassen ook prima gaat. Misschien hebben andere mensen er nog iets aan met lactose intolerantie. Bastogne koeken zijn gelukkig ook lactose vrij!

    • Dank voor je aanvulling! Zeker goed om door te geven mochten er andere lezers lactose intolerantie hebben kunnen zij jou variatie wellicht goed gebruiken. Dank je wel 🙂

  • Ik heb deze taart nu een paar keer gemaakt, echt super lekker! Ik maak hem wel ietsje anders aangezien ik twee meiden heb die lactose intolerant zijn. Ik gebruik plantaardige boter (AH eigen merk of Wajang) en gecondenseerde KOKOSmelk (bij AH te koop). Krijg alleen maar complimenten over deze lekkere taart!!!

    Wilde even laten weten dat een beetje aanpassen ook prima gaat. Misschien hebben andere mensen er nog iets aan met lactose intolerantie. Bastogne koeken zijn gelukkig ook lactose vrij!

  • Dank voor je aanvulling! Zeker goed om door te geven mochten er andere lezers lactose intolerantie hebben kunnen zij jou variatie wellicht goed gebruiken. Dank je wel 🙂

    • Dank voor je berichtje. De meeste blikken gecondenseerde melk die je kunt verkrijgen hebben dezelfde inhoud namelijk 397 gram (diverse merken) dus dat kan bijna niet verkeerd gaan 😉 maar ik heb het er even bijgezet voor de duidelijkheid.

      • Dank voor je snelle reactie! Hij zit in de vorm, dus nu maar fingers-crossed. Heb een 22cm vorm genomen (had geen kleinere) en daar een bakring ingezet op 19cm. Maar hij lijkt me lang niet zo hoog worden als op jouw plaatje…
        Ach, als hij maar smaakt 🙂

        • Hij is bijzonder in de smaak gevallen! “mama, die moet je vaker maken!” Heb je recept precies gevolgd (melk met chocolade heeft niet gekookt), maar direct uit de koelkast is hij idd wat harder. Op kamertemperatuur dan is hij prima eetbaar.
          Dank je voor dit recept!

          • Wat leuk om te lezen, dank je wel voor je reactie en dat je het nog even laat weten hoe hij smaakte, vind ik leuk 🙂

    • Dank voor je snelle reactie! Hij zit in de vorm, dus nu maar fingers-crossed. Heb een 22cm vorm genomen (had geen kleinere) en daar een bakring ingezet op 19cm. Maar hij lijkt me lang niet zo hoog worden als op jouw plaatje…
      Ach, als hij maar smaakt 🙂

      • Hij is bijzonder in de smaak gevallen! “mama, die moet je vaker maken!” Heb je recept precies gevolgd (melk met chocolade heeft niet gekookt), maar direct uit de koelkast is hij idd wat harder. Op kamertemperatuur dan is hij prima eetbaar.
        Dank je voor dit recept!

  • Echt een heerlijk taartje! Gemaakt voor mijn vriend z’n 30e verjaardag! Heb door de bodem iets minder boter gedaan maar 2 eetlepels frambozenjam gedaan. Bovenop het taartje gegarneerd met vers rood fruit. Smullen!!!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Ilse, deze verwarm je in een steelpan dus niet au bain marie. Omdat er ook gedcondenseerde melk bij zit is de kans klein dat de chocolade verbrandt, mocht je het wel fijn vinden om het au bain marie te doen dan kan dat natuurlijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept