Een heerlijke romige champignonsoep bomvol met champignons. Vandaag geef ik je het recept voor deze heerlijke, maar zeker ook makkelijke champignonsoep. Van zichzelf natuurlijk vegetarisch, maar ook heel makkelijk volledig plantaardig en dus vegan te maken en minstens net zo lekker! Ik vertel je hoe…
Soep maken is over het algemeen helemaal niet moeilijk. Een goede basis, lekkere groenten, smaakmakers, wat geduld, liefde en natuurlijk een soeppan of hoge pan: hiermee kom je al heel eind.
De basis van een lekkere soep
Voor de bouillon van deze soep gebruik ik champignonbouillon. Gewoon 2 blokjes wat voldoende is voor een liter bouillon. Supermakkelijk en je hebt direct een smaakvolle basis voor je soep. Je kunt ook kiezen voor bouillonpoeder welke laag is in zout bijvoorbeeld. Als je iets meer tijd en zin hebt, kun je natuurlijk ook een zelf getrokken bouillon als basis gebruiken voor dit recept. Aan jou de keuze.
Zelf champignonsoep maken, wat heb je nodig?
Eigenlijk heb je voor zelfgemaakte champignonsoep maar een handjevol ingrediënten nodig. Ik gebruik zelf het liefst kastanjechampignons, maar je kunt ook gewone champignons gebruiken. Verder heb je ui, knoflook, kruiden, kookroom en een beetje bloem nodig om er een gebonden soepje van te maken. De room maakt het lekker romig en voor mij is een champignonsoep dan ook niet compleet zonder een scheutje room erdoor.
Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere, makkelijke en snelle soepen? Bekijk hier mijn favoriete snelle soepen die je allemaal binnen een half uur kunt maken: 9 x snelle soepen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 500 gram kastanjechampignons
- 2 eetlepels bloem
- 1 liter champignonbouillon
- 150 ml kookroom (of vegan room)
- boter of olie, verse tijm, verse peterselie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Borstel de champignons schoon en snij in plakjes.
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje boter of olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Bak de champignons mee samen met een beetje verse tijm.
- Als de champignons bijna gaar zijn voeg je de bloem toe. Bak even kort mee en schenk de bouillon erbij.
- Breng aan de kook en roer de kookroom erdoor.
- Laat de soep even een klein half uurtje pruttelen en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat fijngesneden verse peterselie en serveer direct.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Klaas Groen says:
Waarom kom ik altijd recepten tegen met ingrediënten waarvan ik niet eerder gehoord hebt dan wel niet weet waar te koop.
V.w.b.de soep waar koop ik of hoe maak ik champignon bouillion?
Eef says:
Dit kun je het makkelijkste maken van bouillonblokjes. Die kun je vinden bij elke supermarkt 🙂
Esmeralda says:
Ik heb ook een vraag over de bouillon. Hoe moet ik dit maken? Met blokjes groente bouillon ofzo? Of op een andere manier?
Eef says:
Ja dat kan gewoon van een blokje of poeder zijn gemaakt zoals aangegeven op de verpakking zodat je een liter hebt.
D.J.J de Graaf says:
Ik heb de soep gemaakt en hij is heerlijk.. de bouillonblokjes gekocht bij AH ..
Ellen says:
Helaas is de champignon bouillon hier bij geen enkele supermarkt te koop, Weet je een alternatief?
Eljee says:
gewoon bij de Vomar
Marijke Michels says:
Ik heb kippenbouillon blokje gebruikt! Gewoon lekker!
En als klap op de vuurpijl een theelepel zelfgemaakte groene pesto in de kom ! HEERLIJK!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt heerlijk zeg, bedankt voor het delen!
Bertina says:
Lekker! Al zagen een paar in het gezin liever de ui en knoflook met staafmixer bewerkt.
En snel klaar, mooi voor op zaterdagmiddag.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Sandra says:
(Room)boter is niet vegan he ????
Eef says:
Dat kan zeker wel, je hebt tegenwoordig namelijk vegan (room)boter die smaakt als roomboter maar vegan is van Flora Plant (in een gezouten en ongezouten variant) 😉
Krystina says:
Toen, maar ook nu, 2 jaar na dato, er bestaat volledig plantaardig boter of van kokos, die ook heel lekker is. AH heeft ze maar waarschijnlijk ook bij andere supermarketen te vinden.
Ria lucke says:
Waarom heb ik altijd meer tijd nodig
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Onze tijdsindicatie is een schatting, het kan natuurlijk erg verschillen per persoon. Maar vaak is wel, als je iets vaker hebt gemaakt gaat het steeds sneller 🙂
Frieda Jansen says:
Geweldig lekker en snel klaar!
Chris says:
Lekker smakelijk en snel op tafel
Ik heb wel iets meer bloem gebruikt om de soep iets meer te binden
Bedankt dat het dit wil delen
Anneke says:
Beste champignonsoep ever.
Heb i.p.v. 500 gr kastanjechampignons 300 gr en 200 gr paddenstoelenmelange gebruikt. Ook erg lekker.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Annelien says:
Kan je de soep ook pureren? Of gaat dat ten nadele van de textuur?
Eef says:
Ja dat zou ik bij deze soep inderdaad niet doen
Nigar says:
Was echt super heerlijk!
Dit wordt een blijvertje 😛
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Anna says:
Beste Eef, heerlijk soepje. 2 vragen:
Ik heb geleerd om de bouillon in gedeeltes toe te voegen om klontjes tegen te gaan. En wat doe je met de boter. Ik vind die niet meer terug in de beschrijving. Ik hoor graag van je.
Eef says:
Dat moest inderdaad boter of olie zijn, ik heb het direct aangepast in het recept. Ik schenk zelf de bouillon er direct rustig bij en dat werkt voor mij prima. Voel je uiteraard vrij om het in delen toe te voegen als dat voor jou beter werkt 🙂
Triple T says:
De soep was erg genieten.
Ook erg lekker met een halve bloemkool, broodje met zelfgemaakte kruidenboter en een glaasje witte wijn.
Een hebben de room weggelaten om het recept veganistisch te maken.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen 🙂 Ik heb laatst toevallig de room van oatly geprobeerd en die was erg lekker en vegan (tipje 😉 )
L says:
de room weglaten zodat de soep veganistisch wordt, maar dan wel een boordje met kruidenboter erbij..? :))
Eef says:
Je kunt heel eenvoudig vegan kruidenboter zelf maken met plantaardige boter of misschien ook wel kopen tegenwoordig dus niet het is niet zo gek 😉
L says:
Is extra lekker als je het maakt met kokosolie, en dan nog een klont boter erbij zodra je de champignons in de pan hebt gedaan.
Henriette Koster says:
Lekker soepje! Gisteravond de risotto met kastanjechampignons gemaakt. Van restant vandaag champignonsoep gemaakt. Lekker romig met de kookroom er bij. Dit is een blijvertje..net als de risotto.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Suzanne Mulder says:
De tijm maakten het af, heerlijk! Hij gaat op de favo lijst. Bedankt Eef.
Eef says:
Lekker he! Blij om dat te horen 😀
Ingrid says:
Is de soep nog met de staafmixer bereid?
Eef says:
Nee, dat is ‘ie niet 🙂
Lisette says:
Vandaag dé soep gemaakt. Heerlijk!!! Deze gaan we zeker vaker maken.
Bedankt voor het lekkere recept!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Trees says:
Kan ik er ook geitenkaas door doen?
Eef says:
Extra erdoor of in plaats van iets?
Marjolein says:
Je schrijft serveer direct. Kan de soep de dag daarna nog opgewarmd worden of gaan de champignons dan ter ziele?
Eef says:
Nee hoor dat kan prima. Goed laten afkoelen en bewaren (afgedekt) in de koelkast.
Toine says:
Super makkelijk te maken en ERG lekker. Zelf 2 kleine rode uitjes gefruit en gebruikt in de soep.
Deze ga ik sowieso vaker maken ! Twee dagen van genoten.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Nettie says:
Lekker soepje ,en makkelijk te maken
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Danielle says:
Vraagje! Is de ui te vervangen door sjalotjes?
Eef says:
Ja hoor dat kan zeker.
Krystina says:
Ik heb vandaag de soep gemaakt met 3 soorten champignons, 4-5 teentjes knoflook (natuurlijke antibiotica), groenten bouillonblokjes en plantaardige kookroom; wel roomboter gebruikt die zich beter mengt met de soep dan kokos olie. Verrukkelijk geworden! 😋
Franklin says:
Hoi Eef,
Heerlijk recept, dank je wel. Vraag: is het een half uur pruttelen zonder of met deksel?
Hoor het graag, fijne dagen.
Eef says:
zonder deksel 🙂
Rob says:
Hallo Eef,
Bedankt voor het recept, heel erg lekker en makkelijk te maken. Top!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Annelies says:
Ik had er twee eetlepels bloem bij gedaan maar de soep was waterdun. Volgende keer maar verdubbelen denk ik?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
De soep hoort inderdaad juist wat dikker te zijn. Ik weet niet waar het mis is gegaan, maar je kunt de soep ook altijd iets meer laten inkoken als je het wat dikker wilt 🙂
Reni says:
Hoeveel champignon bouillonblokjes moeten erin? Dat staat er niet bij….
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat verschilt per merk/soort bouillon, meestal is het 1 blokje per 500 ml, maar soms ook weleens 1 per liter. Dat staat op de verpakking van de bouillonblokjes 🙂
erikje says:
klopt idd, heb laatst vele gehaald, was aanbieding van maggi bij suprmarkt voor 10 euro,gratis bezorging, dus 10 euro aan blokjes en dan heb je veel, mijn advies net wat meer water, water verdampt en wordt het gauw te zout (er zit veel zout in er zijn met minder zout). En mocht je genoeg tijd hebben, trek een boillion van een soeppakket(2 uur) merg pijpje aan hond van buren geven vind die je ook aardig 🙂 wat af scheppen steeds laten in dikken, je kan het tot een fond maken.wat niet meer is dan dikke boullion
Wat ik doe, is lege bakjes kip kerrie tappas ofzo gebruiken en dan invriezen dan heb je altijd verse en geen blokjes nodig.Soms wel bijv hutspot koken blokje erin en je kan zout of aromat laten staan in kast. Dus reni misschien heb je er wat aan
Nathalie Van Ooijen says:
Vast heerlijk, maar niet meer vegetarisch 😊…
Marissa says:
Hoi,
Vraagje, kan ik deze soep invriezen? En vooral, is de soep na ontdooien dan nog lekker…?
Ik heb veel champignons over, maar kan de soep pas vrijdag gebruiken en het is nu dinsdag…
Bedankt voor je reactie alvast 🙏
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Marissa! Ja dat kan: op de website van het Voedingscentrum vind je tips en bewaaradvies voor het invriezen van champignonsoep 🙂
Hetty says:
Kun je deze soep een dag van tevoren maken, of gaat het dan schiften door de kookroom?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Hetty, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd maar als je hem volledig laat afkoelen alvorens je hem in de koelkast zet om te bewaren denk ik dat het wel goed moet komen. Kook ze!
erikje says:
hai hety,
kookroom schift niet echt andere soorten room wel, De tip is voor alle room,langzaam verwarmen voor je bij gerecht doet hetzij soep of saus.
room shift door verschil temperatuur van het product en wat je op heb staan,Vooral met verse room, kook room heeft dat effect stukken minder en met plantaardig heb je er zeker geen last van zijn andere eiwitten
erikje says:
hoi eef,
toeval bestaat ,toevallig niet, maar toch ik was al van plan een paddenstoelensoep te maken.was bij aldi en combi duitsland, men had daar fond in aanbiedig(tijd van stoofpotjes ed) en een bak wilde paddenstoelen.jammer , maar ben niet zo van dat nep vega, probeer er maar van vega gehakt soepballen te maken, smaakt nergens naar, dan liever zonder. vlees koop ik bio, zoek een kip uit, slager aan overkant maakt er spul van, ook van aangereden hert fasant konijn/haas,Lijkt me beter dan vuilverbrander
maar goed, en idd kookroom, werkt altijd in soep of sausen stoofpotjes/hachee en die kan prima plantaardig zijn.Ben in luxe positie, wonen op platteland, kan zien hoe boer met dingen omgaat en mijn supermarkt daar verse spullen vandaan haalt, wanneer hun zeggen coop/plus nu, dat kom daarvan aadappels boer aalders, dan ken ik hem.krieltjes zijn lekker, helemaal als je zelf uit de grond mocht halen, het is meer werk maar lekkerder is er niet. denk dat ik al vega / duurzaam was voor de hipe begon
Ben says:
De soep is heerlijk! Binnenkort wil ik het graag maken voor een grote groep. Als ik alle ingrediënten keer vier doe, moeten er 12 teentjes knoflook in. Is dat niet erg veel?
Bedankt alvast!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Niet in verhouding met de 2000 gram champignons die je dan ook nodig hebt 🙂 Maar minder knoflookteentjes kan natuurlijk altijd, gewoon lekker naar smaak en eigen inzicht maken en tussendoor proeven 🙂
Conny Brizee says:
Hallo Eef, heb de soep gemaakt met tuinkruidenbouillon, Echt heerlijk en ipv kookroom had ik nog een pakje houdbare slagroom staan. Was erg lekker en super makkelijk te maken. Dank je wel om dit met ons te delen. Gr Conny
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Conny! Wat fijn om te horen, dat klinkt heerlijk 🙂
Tamara says:
Heerlijk soepje! Ik had wel 2 kippenbouillonblokjes gebruikt en 5 teentjes knoflook 🙂 deze ga ik zeer zeker vaker maken
Gerrie says:
Hoi.. Eetlepels bloem , zijn die afgestreken?
Ga deze soep zaterdag maken voor 3 gasten… ben benieuwd 😉
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wij gebruiken vaak Amerikaanse eetlepels (tablespoons), dat is voor meestal (afhankelijk van hoe groot je lepel is) een volle eetlepel.
Amber says:
Heerlijke soep! Ik had geen champignon boullion en heb dit met groente boullion gedaan. Klopt het dat je een soort vet kleur over de soep krijgt? Na het koken is het weg en daarna trekt het weer terug
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te lezen! Hmm, dat heb ik zelf niet ervaren. Maar kan wellicht te maken hebben met het soort bouillon.
Lilly says:
Qua smaak lekker maar te dun. De bloem klont aan elkaar en blend niet met de rest. Beter maïzenapapje papje maken!
Eef says:
Je moet de bloem echt even meebakken met het vet en de champignons daarna voeg je de vloeistof, dit is de basis van een roux waardoor de soep bind.
Petra says:
Heerlijk soepje! Had geen verse kruiden in huis en wel zin in deze soep dus heb gedroogde zeekraal gebruikt. Erg lekker.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh dat klinkt super, leuk om te horen!
Sybrand says:
heb dit gemaakt voor 2de kerstdag als voorgerecht en was super lekker,maar ook tussendoor in een weekend is dit een feest.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat superleuk om te horen! Bedankt voor het delen.