Het is weer eens de hoogste tijd voor een nieuwe Basis Kooktechnieken! In de artikelen genaamd Basis Kooktechnieken vertel ik je over basis kooktechnieken maar ook alles wat je wilt weten over voedsel. Artikelen zoals; hoe je het beste producten kunt bewaren in de koelkast en welke er juist niet in thuis horen of bij helemaal niet met elkaar kunnen. Hoe je kunt controleren of je eitjes nog vers zijn en veel meer. Vandaag eentje die ik zelf al heel wat jaartjes ken maar o zo handig is voor het maken van de lekkerste pastasauzen, soepjes of juist een lekkere salade namelijk Basis Kooktechnieken #5: Tomaten Pellen.
Tomaten pellen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je maar weet hoe. Om te beginnen zet je een steelpannetje op het vuur en breng je het water aan de kook. Water koken gaat overigens het snelste als je de deksel op de pan zet zodat de warmte niet constant weg kan uit de pan.
~
Als het water kookt snij je een kruisje aan de bovenkant van de tomaat die je wilt gaan pellen. Het kruisje moet groot genoeg zijn zoals op onderstaande foto maar hoeft zeker niet te diep. Als je maar door het velletje van de tomaat heen hebt gesneden. Herhaal dit vervolgens met alle tomaten.
Nu doe je de tomaten in een pan met koken water. Binnen een paar tellen zul je zien dat het velletje een beetje los begint te laten.
Haal de tomaat dan direct uit het kokende water (je wilt immers niet je tomaten koken, je wilt ze ontvellen) en hou ze even kort onder de koude kraan om de hitte er af te halen.
Hierna kun je makkelijk met je vingers het velletje van de tomaat afhalen.
En zo zien alle tomaatjes zonder hun jasje er dan uit 🙂
Als alle tomaten zijn ontdaan van hun velletje kun je ze gebruiken voor allerlei lekkere gerechten zoals een frisse Griekse feta salade, tomatensoep of pasta gerechten.
Zelf nog een goede kooktip? Laat die dan vooral achter in de reacties!
Anne-Marie Otter says:
Ik doe het bijna op dezelfde manier, alleen overgiet ik de ingesneden tomaten met kokend water uit de waterkoker!
Eefkooktzo says:
Goede tip! Ga ik zeker eens proberen de volgende keer dat ik tomaten ga pellen, thx 🙂
kelly says:
Jah..doe het ook altijd zo, en maak er dan Bruschetta met tomaat , rode ui en basilicum mee, Heerlijk!!!
Eefkooktzo says:
Krijg altijd trek van jou reacties Kelly 😉 Bruschetta hmm, heerlijk!
Tomatensoep met Ballen | Eef Kookt Zo says:
[…] Begin met het ontvellen van de Roma tomaten (hoe je tomaten ontveld kun je trouwens HIER lezen). Snij de ontvelde tomaten in grove blokjes. Snij ook de sjalot en de knoflook […]
Griekse Tomaten Feta Salade | Eef Kookt Zo says:
[…] Begin met het ontvellen van de tomaten. Hoe je tomaten ontveld kun je lezen in het artikel Basic Cooking: Tomaten Pellen waarin ik stap voor stap uitleg hoe je dit kunt doen. Wanneer de tomaten ontveld zijn snij je ze in […]
Hans Meeuwsen says:
ik doe een handje snoeptomaatjes in mn airfryer op 200 graden binnen korte tijd springen alle velletjes eraf trek ze los met een griptangetje
ik leef met baking soda zere keel half theelepeltje in kopje water en even gorgelen
afvoer ontstoppen paar eetlepels in de afvoer en schoonmaak azijn erachteraan
veilg voor je leidingen.
teveel gegeten opgeblazen gevoel…………….half kopje water met beetje bakingsoda opdrinken.
zweetvoeten theelepeltje in je schoenen
stinkende prullebak eetlepel bsoda erin
sukses was aan het koken en mn biefstuk uit de koelkast even op kamertemp laten komen
doei
hans
Eef says:
Hi Hans, dank voor je aanvulling en tips. Leuk!
Hans Meeuwsen says:
ik doe een handje snoeptomaatjes in mn airfryer op 200 graden binnen korte tijd springen alle velletjes eraf trek ze los met een griptangetje
ik leef met baking soda zere keel half theelepeltje in kopje water en even gorgelen
afvoer ontstoppen paar eetlepels in de afvoer en schoonmaak azijn erachteraan
veilg voor je leidingen.
teveel gegeten opgeblazen gevoel…………….half kopje water met beetje bakingsoda opdrinken.
zweetvoeten theelepeltje in je schoenen
stinkende prullebak eetlepel bsoda erin
sukses was aan het koken en mn biefstuk uit de koelkast even op kamertemp laten komen
doei
hans
Eef says:
Hi Hans, dank voor je aanvulling en tips. Leuk!