Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill

Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill

Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill. Dat klinkt als een zomers gerecht maar ik moet je eerlijk vertellen dat ik dit gerecht maakte tijdens een koude, donkere winterse dag. Dit gerecht brengt echter wel direct het zonnetje in huis en lekker dat het is! 

Nu kun je als echte die hard grillmeister rustig de BBQ gebruiken om deze gehaktspiesjes te grillen maar je kunt natuurlijk ook gewoon een grillpan of een grillplaat gebruiken. Zelf vind ik de laatste optie tijdens regenachtige of zeer koude dagen een prima keuze maar doe vooral waar je zin in hebt. Je hebt in ieder geval een BBQ, grillpan of grillplaat nodig om deze gehaktspiesjes te maken en welke van de drie je kiest, dat is aan jou!

Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill

Deze gehaktspiesjes maak je dus op een grill. Dat maakt ze direct lekker makkelijk om te maken en ze zijn eigenlijk zo klaar. Serveer ze met een lekker zelfgemaakt knoflooksaus, wat sla en een pitabroodje of platbrood. Zo zet je een lekkere, snelle maaltijd binnen een handomdraai op tafel.

Ras el hanout

Voor deze gehaktspiesjes heb je eigenlijk niet heel veel ingrediënten nodig. Mede omdat we een kruidenmix gebruiken namelijk Ras el Hanout. Ras el Hanout is een kruidenmengsel uit Marokko en bestaat uit soms wel meer dan 20 verschillende kruiden. Elke kruidenier heeft zijn of haar eigen versie van Ras el Hanout wat simpelweg “het beste van de winkel” betekent.

Nu hoef je niet naar tropische oorden om dit kruidenmengsel te zoeken. Ras el Hanout is gewoon te koop in de supermarkt maar als het even kan kijk dan ook eens op de markt voor een lekkere Ras el Hanout van de kruidenier. Let wel even op of er zout in de Ras el Hanout zit of niet. Als er al zout in zit moet je namelijk even rekening houden met de hoeveelheid zout die je nog extra door het gehakt doet.

Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill

Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill

Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill

Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill. Goed gekruid met Ras el Hanout en ontzettend makkelijk om te maken. Binnen een half uur klaar!
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 12 spiesjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram rundergehakt
  • 100 gram zwarte olijven (zonder pit)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 3 eetlepels Ras el Hanout
  • 2 eetlepels peterselie (vers - fijngesneden)
  • 1 eetlepel munt (vers - fijngesneden)
  • olijfolie, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper het uitje en snijd de teentjes knoflook en zwarte olijven fijn.
  • Doe het gehakt in een grote kom en voeg hier de volgende ingrediënten aan toe: het gesnipperde uitje, knoflook, olijven, peterselie, munt, Ras el Hanout en naar smaak peper en zout.
  • Mix alle ingrediënten door het gehakt zodat alles goed verdeeld is en draai er volgens balletjes van die je daarna om de spiesjes heen knijpt. Herhaal dit tot alle gehakt op is en je ongeveer 10 á 12 gehaktspiesjes hebt.
  • Vet de grill in met een beetje olijfolie en grill hier de gehaktspiesjes om en om op tot ze bruin en gaar zijn.
  • Serveer de gehaktspiesjes met pitabrood, platbrood, sla en knoflooksaus. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: wanneer je houten satéprikkers gebruikt kun je ze het beste een dag voor je de spiesjes gaat maken in een glas met water zetten. Dan zijn de spiesjes namelijk vochtig en verbranden ze niet.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 79kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwitten: 9g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill

13 thoughts on “Arabisch gekruide gehaktspiesjes van de grill

  • Hmmm dat is wel even wat anders dan een Hollands balletje gehakt 🙂 Klinkt heel erg lekker, vooral op een pita met homemade knoflooksaus zoals je al meegeeft in je artikel!

  • Binnen 30 minuten op tafel? Maar dan niet met zelfgemaakte pita’s. Zelfs met echte gist moet je toch rekening houden met een rijstijd van zo’n 30 minuten, en met droge twee keer zo lang. Ervaring leert!

    • Nee, inderdaad. Dit is het recept voor de gekruide gehaktspiesjes. De gekruide gehaktspiesjes zet je binnen 30 minuten op tafel zoals ook in het recept staat. De zelfgemaakte pitabroodjes (die heerlijk zijn), zijn een suggestie om erbij te eten evenals de knoflooksaus en het platbrood. Zoals vermeld bij het recept voor de pitabroodjes geldt een bereidingstijd van 20 minuten 30-40 minuten rijzen. Van lezen leer je ook 😉

    • Met echte gist bedoel je vàst verse gist.
      Waarom zou je deeg met droge (dus ook echte) gist 2 x zo lang duren?
      Ben toch wel eeg benieuwd hoe je zelf gebakken brood of pita’s er uit zien!

  • Die ga ik beslist es proberen. Misschien nog een inspirerende tip voor jou: een collega van je (24Kitchen) maakte ooit es burgers met Harissa. Volgens mij is het ook wel lekker om een eetlepeltje of zo daarvan door dit gehaktmengsel te doen?
    Enfin, die harissaburgers zijn een echte hit bij ons, dus deze spiesjes vallen vast ook in de smaak. Dank je wel voor het delen van je receptje!

    • Dat klinkt zeker heerlijk! Ik heb toevallig Harissa in huis en er nog geen goede bestemming voor gevonden dus wie weet ga ik dat eens proberen 🙂 Dank voor de tip Dirry

  • Petra van den Berkt says:

    Kipfilet met harissa is ook erg lekker , ik warm dan op het laatst wat rode druiven mee met de kip, jummie.
    Maar ik had een vraagje , ik wil dit recept maken in de grillpan , kan ik dan gewoon de gehaktspiesjes bestrijken met wat olijfolie en dan bakken in de grillpan ?
    Ik ben niet zo happig op olie in de grillpan en dan bakken , vandaar.

  • Petra van den Berkt says:

    Kipfilet met harissa is ook erg lekker , ik warm dan op het laatst wat rode druiven mee met de kip, jummie.
    Maar ik had een vraagje , ik wil dit recept maken in de grillpan , kan ik dan gewoon de gehaktspiesjes bestrijken met wat olijfolie en dan bakken in de grillpan ?
    Ik ben niet zo happig op olie in de grillpan en dan bakken , vandaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept