Appelmoes kun je prima zelf maken en ook nog eens heel erg goed bewaren. Zelfgemaakte appelmoes vind ik een van de lekkerste dingen. Op zelfgemaakte appeltaart na dan maar dat begrijp je vast wel.
Zelf appelmoes maken is de perfecte manier om een overschot aan appels weg te werken. Heb je een lekkere voorraad appels in huis en wil je er iets mee doen voor ze vanzelf van de fruitschaal af wandelen? Dan is appelmoes dé manier. Oké, appeltaart is ook een manier maar we gaan het nu toch echt over appelmoes hebben en niet meer over appeltaart 😉 .
Ouderwetse zelfgemaakte appelmoes
Het recept voor appelmoes is eeuwenoud en wordt vrijwel altijd op dezelfde manier gemaakt. Appels schillen, in stukjes snijden en koken met een beetje water en suiker. Naar smaak kun je kruiden toevoegen. Zo heb ik deze keer een beetje kaneel en kardemom gebruikt. De citroensap die ook in het recept zit geeft een lekker fris tintje aan het geheel. Je kunt de kruiden natuurlijk ook weglaten maar geloof mij, kardemom en kaneel smaken heerlijk in appelmoes.
Welke appels gebruik je voor appelmoes?
Eigenlijk kun je elke appel gebruiken voor appelmoes maar mocht je nu speciaal appels gaan kopen om appelmoes mee te maken dan raad ik je Goudreinetten of Elstar aan. Deze appels zijn namelijk lekker stevig maar zoals eerder geschreven: je kunt elk soort appel gebruiken. Nu hoef je natuurlijk niet te wachten tot je appels op de fruitschaal hebt die over zijn en kun je prima appels kopen om appelmoes mee te maken. Zelfgemaakte appelmoes is namelijk vele malen lekkerder de kant en klare versie. Mocht je nog nooit zelfgemaakte appelmoes hebben geproefd dan raad ik het je zeker aan om eens te proberen. Het is zo lekker dat je zelfs het hele potje zo wilt opeten.
Bewaren
Wanneer je de appelmoes hebt gemaakt kun je deze prima bewaren. Zorg ervoor dat je wel schoon werkt. Dit wil zeggen dat je het potje waarin je de appelmoes wilt bewaren eerst goed uitkookt (even in kokend water meekoken) en schoon keukengerei gebruikt. Des te schoner je werkt, des te langer je de appelmoes kunt bewaren. Je kunt de appelmoes trouwens ook prima invriezen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram appels
- 100 ml water
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel kardemom
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de appels en snijd ze in parten. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes.
- Neem een ruime pan en doe hierin de appels samen met de citroensap, water, suiker, kaneel en kardemom.
- Breng dit aan de kook en zodra het kookt draai je het vuur laag. Laat de appelmoes nu ongeveer een klein half uurtje zacht pruttelen (af en toe even roeren). Als er teveel aan vocht vervlogen is kun je er altijd een beetje water bij doen.
- Voor een grove appelmoes stamp je de appelmoes fijn en voor een gladde appelmoes zet je de staafmixer erin.
- Doe de appelmoes in een schone (uitgekookte) pot en sluit deze af. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie Otter says:
Mmm heerlijk, er gaat niets boven zelfgemaakte appelmoes!
Eef says:
Inderdaad 😀
Sandra says:
Appelmoes uit een potje vind ik vaak net babyvoeding haha! Zelfgemaakte daarentegen… En dan ook nog eens met kardemom, heeeeerlijk!
Annie Bax says:
Heerlijk ik vind de appelmoes van gouternetten het lekkerste.
Bernadette says:
Hoe lang kan ik zelfgemaakte appelmoes bewaren?
Eef says:
Hoe lang hangt totaal af van hoe schoon je werkt of je het eventueel gaat wecken of juist niet. Dicht in de koelkast zou ik zeggen een week minimaal 🙂
Luanne says:
Een klontje roomboter er op het laatst doordoen is ook heel lekker!
Eef says:
Leuke tip! Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd dus die ga ik even onthouden 🙂
Luanne says:
Een klontje roomboter er op het laatst doordoen is ook heel lekker!
Eef says:
Leuke tip! Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd dus die ga ik even onthouden 🙂
Jolanda Andersen says:
Belle de Boscop is overheerlijk om moes en compot van te maken. Ook goed bij rode kool. Belle d. B. kookt ook niet zo snel helemaal stuk.
Daisy says:
Heerlijk recept. We vrag ons af hoe lang de potten met appelmoes te bewaren zijn. En waar moet je ze bewaren? In de koelkast of kan het ook in de kelder?
Eef says:
Buiten de koelkast kun je het bewaren en in principe een jaar. Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf hoe schoon je werkt. Des te schoner je werkt (potjes goed uitkoken etc.) des te langer de appelmoes te bewaren is (en hoe snel je het zelf opeet maar dat terzijde 😉 )
Daisy says:
Heerlijk recept. We vrag ons af hoe lang de potten met appelmoes te bewaren zijn. En waar moet je ze bewaren? In de koelkast of kan het ook in de kelder?
Eef says:
Buiten de koelkast kun je het bewaren en in principe een jaar. Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf hoe schoon je werkt. Des te schoner je werkt (potjes goed uitkoken etc.) des te langer de appelmoes te bewaren is (en hoe snel je het zelf opeet maar dat terzijde 😉 )
Joke says:
Moet je nadat je de potjes hebt gevuld ook nogmaals ‘koken’/wecken?
Eef says:
Nee hoor dat hoeft niet perse.
Joke says:
Moet je nadat je de potjes hebt gevuld ook nogmaals ‘koken’/wecken?
Margot says:
Hoi Eef, ik ben pas sinds kort besmet met het fruitverwerkvirus. Mijn appelmoes (eigenlijk meer compote) verkleurt heel snel. Heb wel wat citroensap gebruikt, maar mss niet genoeg of heb je nog n andere tip? Groeten, Margot
Eef says:
Ik zou hem echt even goed laten koken en een beetje extra citroensap erdoor doen. Eet smakelijk 🙂
Margot says:
Hoi Eef, ik ben pas sinds kort besmet met het fruitverwerkvirus. Mijn appelmoes (eigenlijk meer compote) verkleurt heel snel. Heb wel wat citroensap gebruikt, maar mss niet genoeg of heb je nog n andere tip? Groeten, Margot
Karine says:
N’a het koken, direct het deksel er af doen, dan verkleurd de appelmoes niet.
Eef says:
Nee hoor dat hoeft niet perse.
Eef says:
Ik zou hem echt even goed laten koken en een beetje extra citroensap erdoor doen. Eet smakelijk 🙂
J.van duin says:
Moet je het warm of koud in een potje doen.
Eef says:
Warm/ heet en dan direct de deksel erop.
Adrijana says:
De recept ga ik uitproberen. Mijn vraag is alleen moet de appelmoes eerst afkoelen voordat je deze afsluit of moet ie eerst afkoelen? En mag je de potten ook inplaats van inkoken gewoon in de oven opwarmen op 130°C?
Eef says:
Uitkoken bedoel je toch? Dan kan inderdaad ook in de oven. De appelmoes moet juist warm de pot in, deksel erop en dan is hij lang houdbaar 🙂
J.van duin says:
Moet je het warm of koud in een potje doen.
Eef says:
Warm/ heet en dan direct de deksel erop.
Theo says:
Schone Hak-pot zo heet mogenlijk netjes vullen ; en daarna gelijk op de kop
op een doek zetten
De andere dag omkeren , eventueel met plakdatum
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Inderdaad een goede manier en Hak-potjes zijn prima om te hergebruiken voor zelfgemaakte sauzen en appelmoes 🙂
Mahesh says:
Mooi recept,
Hoe lang is de appelmoes houdbaar, en hoe bewaren inde koelkast?
Groetjes Mahesh
Eef says:
Dankjewel! Het ligt eraan, des te schoner je werkt des te langer je het kunt bewaren. In principe max 1 jaar op kamertemperatuur. Gewoon in een bakje in de koelkast denk ik max. 3 dagen.
Mahesh says:
Mooi recept,
Hoe lang is de appelmoes houdbaar, en hoe bewaren inde koelkast?
Groetjes Mahesh
Eef says:
Dankjewel! Het ligt eraan, des te schoner je werkt des te langer je het kunt bewaren. In principe max 1 jaar op kamertemperatuur. Gewoon in een bakje in de koelkast denk ik max. 3 dagen.
Adrijana says:
De recept ga ik uitproberen. Mijn vraag is alleen moet de appelmoes eerst afkoelen voordat je deze afsluit of moet ie eerst afkoelen? En mag je de potten ook inplaats van inkoken gewoon in de oven opwarmen op 130°C?
Ria van de Waardt says:
Hallo, toevallig ben ik allelmoes aan het maken in jampotjes en Hak potten. Potten met kokendheet water afwassen, of in afwasmachine schoonwassen, deksels ook apart kokend heet afwassen en naspoelen. Appelmoes kokend in potten doen en gelijk dicht draaien. Daarna zet ik ze op een bakplaat, ovenstand op 130°,heteluchtoven,nog een half uur verwarmen op 130°.daarna zet ik ze op de kop op dubbele laag keukenrol, na 10 min keren. Pas op voor verbranden, potjes zijn kokend heet! Suc6
Eef says:
Uitkoken bedoel je toch? Dan kan inderdaad ook in de oven. De appelmoes moet juist warm de pot in, deksel erop en dan is hij lang houdbaar 🙂
Anny Depuydt says:
Hallo, als je de appelen schilt laat de stukken in de kookpot vallen die volledig gevuld is met water.
Gedaan met schillen, al het water uitgieten.
Op het vuur zetten en suiker toevoegen, niet nodig om water toe te voegen.
Nu zal je mooie bleke appelmoes klaar gemaakt hebben.
Smakelijk, beter voor het oog !
Jannie says:
Mijn appelmoes is na het vullen en afkoelen toch te dun. Kan ik hier nog iets aan doen?
Eef says:
Dat is lastig om achteraf nog te corrigeren, dan zo je alles uit de potjes moeten halen en dan opnieuw inkoken.
Nans says:
Dag Eef, misschien een vreemde vraag maar als ik nu mijn eigenkweekappels verwerk tot appelmoes en bewaar in potten, kan ik ze dan in de winter ook gebruiken in mijn rode kool? Of gebruik ik daar toch best verse appels (uit de winkel) voor? Of verwerk ik mijn appels dan nu beter op een andere manier?
Eef says:
Persoonlijk zou ik daarvoor ‘verse’ appels voor gebruiken want dan heb je ook de bite in de rode kool maar het kan ongetwijfeld, misschien is het wel hartstikke lekker. Kwestie van uitproberen denk ik 🙂